T Evi

Bodrum’un Ortakent beldesinde konumlanan T Evi, sadece sezonluk bir konut tipinden ziyade, devamlı kullanılacak bir yaşam alanı konsepti ile CM Mimarlık tarafından tasarlandı. Projenin çıkış noktasını, arazinin bir bütünken iki parsele bölünmesine bağlantılı olarak aile fertlerinin müstakil ama bir arada olmalarına imkân tanıyacak bir mekânsal organizasyon belirledi. Karakteristik Bodrum evleri ile uyum yakalayan konut projesi, Akdeniz mimarisindeki avlulardan ilham alıyor ve iç-dış mekan sınırlarını ortadan kaldırarak geçirgen, doğal çevre ile iç içe bir sirkülasyon meydana getiriyor.

T Evi, Bodrum yarımadasının güney batısında, daha çok kara yerleşiminin olduğu bir bölge olan Ortakent’te (önceki bilinen ismiyle Müsgebi) zamanında yoğun narenciye bahçelerinin bulunduğu bir lokasyonda konumlanıyor. Yaklaşık 4,3 dönümlük proje alanı, 2 ve 2,3 dönüm olarak iki parsele bölünüyor ve bu iki parsel, iki farklı mülk sahibine ait olsa da bütün bir vaziyet planı olarak projelendiriliyor.

Bodrum evlerinin karakteristik özellikleri olan geometrik form, doğal malzeme kullanımı, ve belirli ebatlar, T Evi’nin mimarisini oluşturuyor. Kagir malzeme ve çatıları oluşturan ahşap kirişlerin getirdiği sınırlar; belirgin karakteristik hacimleri meydana getiriyor. Yapı malzemesi olarak çimento esaslı olmayan sıva, dokulu şekilde uygulanarak yüzeylerde ışık-gölge oyunları oluşturuyor.

Tasarım sürecinin ilk aşamasında odalar, müstakil olarak ebatlandırılmış ve sonrasında daha verimli ve nitelikli mimari kurgu sağlanması amacıyla bir bütünün parçaları olarak bir araya getirilmiş. Bu parçalara ayırma ve birleştirme tekniğine ek olarak yatay sirkülasyon, tüm mekanlar ve hacimler arasında bir ağ kuruyor ve dış mekanlar da bu ilişkiye dahil ediliyor.

T Evi’nin mekansal organizasyonunu tanımlayan yapı kümeleri, parçalar halinde merkezdeki avlu etrafına diziliyor. Günün saatine göre farklı güneş ışığı ve gölge oyunları sağlayan avlular, dış etkenlere karşı koruyucu özel açık alan deneyimi sunuyor. Yapının 3 taraftan geçirgen olarak sardığı ana avlunun yanı sıra avlu ile görsel ilişki kuran, iç mekanı kat ederek diğerine açılan avlular da yer alıyor.

Konut projesinin iç mekanı, dıştan farklı kütleler olarak algılanmasını destekleyerek benimsediği programa göre değişkenlik gösteren iç yüksekliklere sahip. Hacimleri birleştiren yarı açık koridor, avlunun sürekli şekilde iç mekanlardan görülmesini sağlıyor. Koridor boyunca devam eden geniş açıklıklar, avlu ile görsel temas sağlamasının yanında kesintisiz fiziksel erişim sunuyor.

Proje Yılı: 2022
Lokasyon: Bodrum, Muğla, Türkiye
Mimar / Tasarımcı: CM Mimarlık
Fotoğraflar: Cemal Emden, CM Mimarlık