Saint-François Manastırı’na Yenileme ve Genişleme Projesi

Fransa merkezli mimarlık ofisi Amelia Tavella Architectes, Fransa’nın Korsika adasındaki 15. yüzyıldan kalma Saint-François Manastırı’nın rehabilitasyonunu ve genişletilmesini tamamladı. 1480 yılında inşa edilen ve köye ve dağlık araziye bakan bir tepede yer alan manastırın duvarlarına bitişik delikli bakır bir uzantı eklenerek manastırın tarihinin ve özünün korunması amaçlanmış. Bina günümüzde yakınında bulunan kasaba için bir kültür merkezi olarak kullanılıyor. Manastırın tarihi dokusunu koruyan yenileme, biçim ve malzemeler arası benzersiz bir uyum yakalıyor.

Yüksek bir tepenin üzerinde yer alan manastır, bölgenin mutlak güzelliğinin farkında olan keşişler tarafından seçilen bir dua ve inziva yeri olmadan önce bir savunma kalesiydi. Tarihi bir anıt olan ve kısmen harap durumda olan bina çok uzun bir süredir terk edilmiş durumdaydı. Yenileme öncesinde yapı yeşilliklerle kaplanmıştı ve taş duvarları aşınıyor ve parçalanıyordu. Yeşil örtüyle kaplı bitki örtüsüyle manastırın kısmi kalıntıları, geçmişten iz bırakan unsurlar olarak manastırın yeniden inşa sürecinde tasarım kriterlerinin belirlenmesine yol gösteriyor.

Yeni bakır eklentisi, taş kanadın formunu izleyerek mevcut binanın planını takip edecek şekilde tasarlanmış. Zemin katındaki büyük kemerli açıklıklar bakır hacmin dış cephesi boyunca yerleştirilmiş ve manastırın simetrisini taklit etmiş. Bakır hacmin zemin katında bir sergi salonu, birinci katında bir kültür alanı, ikinci katında ise bir medya kütüphanesi ve çocuk alanları bulunuyor.

Yapıya eklenen bakır uzantıda ışığın duvarlardan iç koridorlara süzülmesini sağlayan küçük delikler bulunuyor. Bu sayede ışık, koridorlar boyunca bakırdan taş duvarlara bir kilisenin vitray penceresinden geçiyormuş gibi yakalanıyor ve yansıyor.

Bakırın Tavella’ya sağladığı bir diğer olanak da malzemenin daha somut özellikleriyle uğraşması ve bu özelliklerin de soyut unsurları etkilemesi oluyor. Örneğin yumuşaklığı, “taş gibi dişiliği”, mimarın bakırın kıymetini ve ışığı yakalama ve geri gönderme eğilimini dikkatle yansıtmasına imkan sağlamış. Asil ve göz kamaştırıcı bir malzeme olarak tercih edilen bakır, mekanı bir deneyime dönüştürüyor.

Mimarlık ofisinin kurucusu Amelia Tavella, Korsika mirasını korumaya olan bağlılığını şu sözlerle ifade ediyor: “Harabeye olası bir dönüş fikrini, bakırın geri alınabileceği fikrini sevdim – bu olasılık geçmişe, Korsika mirasına bir nezaket, bir saygıdır.”

Proje Yılı: 2021
Lokasyon: Korsika Adası, Fransa
Mimar: Amelia Tavella Architectes
Fotoğraflar: Thibaut Dini