MVRDV, Yapay Zeka İnovasyon Merkezi Yarışmasını Kazandı!

Rotterdam merkezli mimarlık şirketi MVRDV, Almanya’nın Heilbronn kentinde bulunan kampüsün yapay zeka teknolojisine ev sahipliği yapacak olan İnovasyon Parkı Yapay Zeka’ya (IPAI) dönüşümü için düzenlenen tasarım yarışmasını kazandı. Günümüzde fikirlerin ve teknolojinin buluştuğu nokta olarak bilinen inovasyon merkezlerine tasarım şirketi, biyoçeşitlilik ve yenilenebilir enerji kullanımını sağlayan bir konsept ekleyerek teknolojinin yanı sıra sürdürülebilirlik esaslarının da ön planda tutulduğu bir master plan oluşturdu. Prestijli ve dünyaca ünlü teknoloji merkezleriyle rekabet edecek bir kampüs önerisi sunan proje, yerleşim planının dairesel formu ile kampüsü uydu fotoğraflarından da tanımlanabilir hale getirerek görünür olmasını amaçlıyor.

Tasarım kurgusunu belirleyen etkileşimli temas noktaları konsepti ile proje, ziyaretçilerin dünyanın güncel teknolojik değişimlerine tanık olabilecekleri ve bu teknolojik sistemlerin yaratıcıları ile iletişimde olmalarını sağlayabilecek bir mekan kurgusu benimsiyor.

Yapay zeka kampüs önerisinin programını çeşitli iş kampüsü laboratuvarları, startup inovasyon merkezi, konaklama birimleri, iletişim merkezi, restoran ve anaokulu gibi birçok sayıda fonksiyon oluşturuyor. Sirkülasyon rotası olan 1,2 km’lik dairenin çevresinde ise doğal manzaraya bakan tribünler ve seyir noktaları ile bir sprint pisti ve kaykay parkı bulunuyor.

Proje için Heilbronn’un mevcut durumda otlak olan bölgesini ormanlar, meyve bahçeleri ve çayırlara dönüştürerek peyzaj alan geliştirilmiş ve biyoçeşitlilik ile ilgili yapay zeka teknolojisi için test alanları yerleştirilmiş. Bu doğal tasarım ile genel master planda depolanan karbon miktarını önemli ölçüde artıran özellikler, kampüsün karbon ayak izini azaltır nitelik göstermesini sağlıyor.

Sürdürülebilir kampüs, biyoklimatik cepheler ve enerji tasarruflu bina hizmetleri, yenilenebilir enerji, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri kullanımı ile sağlanıyor.

Kampüs içi yapıları, yüksekliği 27 metre olarak sabit tutulmuş basit dikdörtgen şekiller tanımlıyor. Bu nedenle çoğu bina inşasında modüler ızgaralar ve biyo-bazlı malzeme kullanımı ile kolaylık sağlanması hedeflenmiş.

Kampüs silüetinde standartlaştırılmış yapılar arasında öne çıkan master planın kalbinde bulunan küresel kule şeklindeki iletişim merkezi, halkın kampüsün temel faaliyetlerine katılması için bir irtibat noktası olarak hizmet veriyor.

MVRDV kurucu ortağı Jacob van Rijs, tasarımın teknolojiye kolektif bakışını şu sözlerle ifade ediyor; “Yapay zeka alanında son zamanlarda gördüğümüz gelişmeler, hayatın her kesiminden insanın dikkatini gerektiriyor ve bu tasarımla bunun gerçekleşmesi için kompakt bir kampüs oluşturuyoruz”

265.000 metrekarelik İnovasyon Parkı Yapay Zeka (IPAI) kampüsünün, “etik açıdan sorumlu” yapay zekanın (AI) geliştirilmesine adanmış küresel bir dönüm noktası olması hedefleniyor.

Kaynaklar: archdaily.com
Fotoğraflar: MVRDV