Garajdan Topluma Uzanan Bir Hikaye: Gallery House

Bansberia, Hindistan’daki Gallery House, Abin Design Studio imzalı sıra dışı hikayesi olan bir proje. Yapı, ustalıkla işlenmiş bir dokuma ürününü andıran terakota tuğlalar ve seramik bloklardan oluşan cephesiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 4 sene önce evlerinin karşısında araçlarını park etmek üzere arsa satın alan bir aile, Abin Design Studio’ya personel bölümleri de olan bir garaj tasarlaması için başvuruyor. Abin Design Studio ise müşteriyi alanı daha iyi kullanma ve topluma da katkı sağlayabilecek bir mekan yaratma konusunda ikna ediyor ve bu sayede garaj fikriyle başlayan proje sonraları sadece sahibine değil bulunduğu mahalleye de hizmet eden çok katlı yarı kamusal bir yapıya dönüşüyor.

Seramik bloklarla harmanlanan çıplak tuğla duvarlar ilhamını Bengal’in pişmiş toprak tapınaklarından alıyor. Proje için bir seramik sanatçısı ile iş birliği yapılarak endüstriyel amaç için üretilen ve kullanılmayan parçalar toplandı. Terakota tuğlalar ise yakınlardaki bir tuğla alanından temin edildi. İki malzeme yerel duvarcılık ustalığı ile birleştirildi ve ortaya bölgenin simgesi haline gelen oldukça etkileyici bir cephe çıktı.

Gallery House, ilk olarak zemin katta bir garaja üst katta ise halka açık çok amaçlı bir aktivite alanına ev sahipliği yapacak şekilde planlandı. Tasarımın gidişatından ilham alan müşteri, başlangıçtaki garaj gereksiniminden vazgeçti ve stüdyonun zemin katta bir topluluk salonu, üst katta çok amaçlı bir oda, bir oturma odası olacak şekilde yeniden düzenleme önerilerini uygun buldu.

Dar ve dolambaçlı sokaklara sahip bölgede her sene bir şenlik düzenlenmektedir. Bina da buna yanıt olarak caddeye doğru uzanır ve etkinlik sırasında sokak kenarında toplanan katılımcılara oturmaları için bir galeri alanı oluşturur. Tasarım, ince detaylara dikkat edilen planlamasıyla iç işlevlerin mahremiyetine zarar vermeden yapıyı ve alanı yerel toplulukla paylaşmanın cömert bir örneğini sunmaktadır.

Proje Yılı: 2020
Lokasyon: Bansberia, Hindistan
Mimar: Abin Design Studio
Fotoğraflar: Edmund Sumner