Tarihi Rami Kışlası Kütüphaneye Dönüştürüldü

Tarihi 250 yıl öncesine dek uzanan Rami Kışlası, geçirdiği restorasyon, renovasyon ve yeniden inşa çalışmalarının ardından 13 Ocak tarihinde ‘Rami Kütüphanesi’ olarak tekrar açıldı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmalar ile İstanbul kültür sanat hayatına kazandırılan tarihi yapının kütüphaneye dönüşüm süreci mimar Han Tümertekin tarafından gerçekleştirildi. Haftanın 7 günü 24 saat boyunca ziyaretçilere açık olacak şekilde kurgulanan yapı, İstanbul’un en büyük Avrupa’nın ise sayılı kütüphanelerinden biri olması ile öne çıkıyor. 36 bin metrekarelik kapalı alanın ve 51 bin metrekarelik yeşil alanın bulunduğu projenin peyzaj projesi ise genç ve dinamik bir tasarım ofisi olan caps. (Pınar Kesin Aktaş / Mehmet Cemil Aktaş) imzalı.

Restorasyon sürecinde, yapının zaman içinde tahrip olmuş bölümleri, aslına uygun doğal ve yerel malzeme ve özel tekniklerle yeniden inşa edilmiş, tarihî bina, özgün yapısı korunarak günümüze ve geleceğe kazandırılmıştır. Rami Kütüphanesi her yaştan kullanıcıya hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Toplamda 4200 kişilik oturma kapasitesine sahip olan komplekste bebek ve çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane, yetişkin kütüphanesi, ihtisas kütüphaneleri, arşiv, kafe, atölye mekanları, tiyatro ve sergi salonları gibi farklı fonksiyonlar yer alıyor.

Rami Kütüphanesi’nin dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri de Türkiye’nin ilk sürdürülebilirlik sertifikasına sahip kütüphanesi olması. Global Sustainable Tourism Council’a akredite bir program olan Biosphere tarafından 30 Aralık 2022 tarihinde yapılan denetim sonucu alınan Sürdürülebilirlik Sertifikası dünyada sadece 56 tesiste bulunuyor. Aynı zamanda Rami Kütüphanesi yönetimi yapının eşsiz tarihi ve temsil ettiği değerler göz önünde bulundurularak UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınması için çalışmalar da başlatmış.

Rami Kütüphanesi’nde modern eserlerden yazma eserlere kadar birçok farklı döneme ait eser bulunuyor. Rami Kütüphanesi, ev sahipliği yaptığı Şifahane’de gerçekleştirilen kitap restorasyon çalışmaları ve arşiv bölümleriyle kadim bilginin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmaktadır.

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde konumlanan kütüphanenin bulunduğu bölgeye ve şehrin kültürel yaşamına ciddi bir katkı sağlaması hedefleniyor.

Referanslar: kygm.ktb.gov.tr, ramikutuphanesi.gov.tr