Mega Küre Sphere’in Londra’ya İnşa Edilmesiyle İlgili Tartışmalar Gündemde

Las Vegas’taki mega küre MSG Sphere’in bir benzerinin Londra’ya yapılması düşüncesi ve konu hakkındaki tartışmalar bu aralar sıkça gündeme geliyor. Peki Londra’nın gerçekten bir Sphere’e ihtiyacı var mı? Gelin Sphere’e ve bu konu hakkında farklı tarafların ortaya koyduğu görüşlere bir göz atalım…

Fotoğraf: getty
Fotoğraf: getty

Mimarlık ofisi Populous tarafından tasarlanan ve temmuz ayında tamamlanan eğlence ve gösteri mekanı Sphere, tüm dış cephesinin ve iç mekanının çoğunun dev LED ekranlarla kaplı olduğu dünyanın en büyük küre formlu yapısı olarak tanıtıldı. Sphere içindeki ekran, 76 metreden fazla bir yüksekliğe sahip ve 180 dereceden büyük bir açıyla izleyiciyi sararak etkileyici bir gösteri yaratmak üzere tasarlanmış. Sphere, eylül ayı sonunda U2’nun verdiği bir konserle görkemli açılışını gerçekleştirdi ve konserde, tasarımcı Es Devlin, sanatçı John Gerrard gibi isimler tarafından hazırlanan görseller, 15.000 metrekarelik ekranda sunuldu. Sphere’in devasa yüzeyini tuval olarak kullanan ilk sanatçı ise ‘Machine Hallucinations: Sphere’ adlı yapay zeka veri heykeli ile Refik Anadol oldu. Konserin ve gösterilerin ardından özellikle sosyal medyada hızla yayılan gerçeküstü atmosferler tüm dikkatleri bu yapıya çevirmeyi başardı.

Fotoğraf: getty

Sphere’in Londra hikayesi aslında Las Vegas’tan eskiye dayanıyor. Mekanın arkasındaki kuruluş olan Madison Square Entertainment (MSG), 2018 senesinde Doğu Londra’da eski bir otobüs parkında Sphere’i inşa etmek istedi ve süreci başlattı. Bir grup insan London Sphere’i pandemi sonrası yaşanan müzik endüstrisindeki çöküşü değiştirebilecek bir adım ve şehrin geleceği için bir oyun değiştirici olarak görerek bu fikri desteklerken eleştiri tarafındakiler ise yapının komşu evler üzerindeki rahatsız edici etkisinden ve daha geniş bir ölçekten bakıldığında şehir estetiğini olumsuz yönde etkileyebileceğinden duydukları endişeyi dile getirdiler.

Fotoğraf: shutterstock

Konu ile ilgili planlama otoritesi olan London Legacy Development Corporation (LLDC), öneriyi onaylamaya başta olumlu yaklaşırken geçtiğimiz aylarda, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ’yüzlerce sakin için kabul edilemez zarar’ gerekçesiyle LLDC’yi MSG’nin planlarını reddetmeye yönlendirdiğinde, eleştirileri haklı bulan sakinler rahat bir nefes aldı. Khan ayrıca, doğu Londra siluetindeki ölçek, kütle ve tasarımda haksız bir üstünlük, aşırı enerji tüketimi ve yerel miras varlıklarına zarar gerekçelerini de belirtti. Her şeyden önemlisi belediye tarafından hazırlanan bir rapor, ışıkların ‘ruhsal sağlık sorunları, demans, otizm ve epilepsi’ gibi sorunları olan insanları etkileyebileceği konusunu gündeme getirdi. Raporda ‘yapının bölgede yüksek, aşırı baskın ve uygunsuz bir gelişim şeklinin ortaya çıkmasına neden olacağı ve bu durumun bölgenin bu kısmının karakterini ve görünümünü değiştirerek şehrin geri kalanına saygılı bir tavır sergilemeyeceği’ de yer aldı.

Fotoğraf: Madison Square Garden

Sphere Entertainment şirketinin sözcüsü, bu karar karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti ve ‘Londra’ın kararından hayal kırıklığına uğrarken, bu teknolojiyi topluluklarına getirmek isteyen birçok ileri düşünen şehir var’ dedi ve ekledi: ‘Biz bu şehirlere odaklanacağız.’

Şimdilerde farklı görüşlerin olduğu bu sürecin nasıl işleyeceği ve sonucun ne yönde gelişeceği ise merak konusu.

Referanslar: dezeen.com, planetradio.co.uk, theguardian.com