IKEA’dan Klasikleri Canlandıran Koleksiyon Nytillverkad

IKEA, yaklaşık 4 ay önce, 80. yıl dönümünü kutlamak için yeni koleksiyonu olan Nytillverkad’ın tanıtım görsellerini paylaştı. ‘Nytillverkad’ İsveç dilinde ‘yeniden üretilmiş’ anlamına geliyor ve geçtiğimiz günlerde resmi olarak piyasaya sürülen bu koleksiyon, 1950’lerden 1980’li yıllara kadar uzanan IKEA klasiklerinin yeni renklerle ve malzemelerle hayal edildiği eğlenceli bir seçki sunuyor. Nytillverkad, markanın uygun fiyatlı, iyi tasarlanmış ve zamansız işlerine vurgu yaparken bu nostaljik ürünleri yeniden tasarım dünyasının gündemine taşımayı da başarıyor.

Ikea İsveç tasarım müdürü Johan Ejdemo’ya göre, ‘Vintage ve ikinci el IKEA ürünleri yoğun talep görüyor.’ Bu ürünler genellikle piyasaya çıkış fiyatlarına kıyasla çok yüksek fiyatlara alıcı bulabiliyor. Tasarımcıya göre bunun nedenlerinden birisi nostalji etkisi, ancak aynı zamanda 1970’ler ve 1980’lerde tasarlanan parçaların daha yüksek oyun anlayışına sahip olmaları. Bu parçalar, savaşlar ve iklim krizi gibi olaylar arasında giderek uzaklaştığımız iyimserlik arayışımızı desteklemek için başvurduğumuz özelliklere sahip olmalarıyla öne çıkıyor. Ikea’nın Nytillverkad koleksiyonuyla amaçladığı ise, bu tasarımların ruhunu canlandırmak ve aynı ya da daha düşük fiyatla yeniden raflarda yer almalarını sağlamak olmuş. Tüm bunların mümkün olması için de farklı zaman periyotlarını birleştiren önemli ve kapsamlı bir yeniden tasarım sürecine girilmesi gerekmiş.

Nytillverkad koleksiyonu üzerinde çalışılırken, yıllar içerisinde markanın kimliğine ait kaybolan figürler ve Ikea’nın tarihini yaratan insanlar da yeniden keşfedilmiş. Örneğin, 1938 doğumlu bir tasarımcı olan Noburu Nakamura, Ikea için çalışan ilk Japon tasarımcıydı ve deri ve kayın ağacı POÄNG sandalye gibi 1970’lerin öne çıkan tasarımlarına imza attı. Bir diğer önemli figür de, 1960’lar ve 1980’ler arasında Ikea ile iş birliği yapan ve Nytillverkad kumaş ve yüzeylerinde yeniden kullanılan desenleri tasarlayan ünlü İsveçli tekstil tasarımcılarından biri olan Sven Fristedt’ti. Bu gibi tasarımcılar ve onların yeniden yorumlanan eserleri, Nytillverkad koleksiyonunda Ikea’nın kimliğinin yeniden canlandırılmasına ve geçmişe bir saygı duruşunda bulunulmasına yardımcı oldu.

Ikea İsveç yöneticilerinden Karin Gustavsson koleksiyonu ‘renkli, eğlenceli ve doğrudan’ olarak tanımlıyor. Billy kitaplık, 1990’lardan bu yana Ikea’nın vazgeçilmezlerinden biri olmayı başarmış ikonik bir ürün. Öyle ki dünyada her 100 kişiden birine Billy satıldığına yönelik bir veri bile varmış. Ancak, IKEA İsveç Genel Müdürü Fredrika Inger’in açıklamasına göre ‘2023 yılında yapılan Billy kitaplık, 1990’ların Billy’sinden ve hatta Gillis Lundgren’in bir peçete üzerine çizdiği Billy’sinden tamamen farklı çünkü Ikea ürünleri her zaman yapıldıkları zamanın somut bir temsilcisidir ve zamanın ruhunu yansıtırlar.’

Nytillverkad koleksiyonu aslında tek bir koleksiyon olmaktan ziyade, markanın arşivinden seçilen, yeni renkler ve malzemelerle yeniden hayal edilen, yeni isimlerle sunulan sürekli olarak devam eden bir dizi özel tasarımın başlangıcını temsil ediyor.

Kaynak: ikea.com, designmilk.com,