Uzay turizmi şirketi Space Perspective, dev bir balon ile stratosfere taşınacak olan seyahat kapsülünün iç tasarımını paylaştı. Şirketin kendi bünyesindeki Neptune isimli uzay gemisi için tasarladığı kabin, sekiz yolcu kapasitesine sahip. Space Perspective’in ‘dünyanın ilk uzay salonu’ olarak tanımladığı proje, tasarımı ile tipik uzay araçlarından ayrılmayı hedefliyor. Sürdürülebilir malzemeler, farklı konfigürasyonlara izin veren koltuklar, bitkiler ve kokteyl bar tasarımda öne çıkan unsurlardan bazıları.,
Space Perspective yolculara bu lüks kabin ile sıra dışı bir uzay yolculuğu vadediyor. Bu deneyimin bedeli ise kişi başı 125.000 dolar. Uzay kapsülünün içerisinde 6 saat süren yolculukta misafirler, yaklaşık 30 kilometre yukarıdan Dünya manzarasını 360º deneyimleyebiliyorlar. Neptune, şimdilik uzaya seyahat etmenin karbon nötr ve sıfır emisyonlu tek alternatifi olmasıyla da öne çıkıyor. Tasarımda önem verilen unsurların başında yolcuların seyahat boyunca manzarayı maksimum oranda algılayabilmesi geliyor. Bu doğrultuda tercih edilen panoramik pencereler 0,56 metre genişliğindeki ve 1,54 metre yüksekliğindeki boyutlarıyla şimdiye kadar uzaya çıkan araçlar arasındaki en büyük pencereler olacak.
Araç tam yüksekliğe ulaştığında ışığın yoğunluğundan kaynaklanan pencerelerdeki yansımaları ve parlamaları azaltmak adına mekanda RGB aydınlatma ile geliştirilmiş koyu, yumuşak ve mavi tonların ağırlıkta olduğu bir renk paleti bulunuyor. Kullanılan renkler koruyucu olmalarının yanı sıra astronotlardan alınan veriler doğrultusunda dışarıdaki canlı mavi ve mor tonların hakim olduğu gerçek görüntülere de olabildiğince yakın tutulmaya çalışılmış.
Barın üst bölümü SpaceBalloon’dan geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılırken, iç bölüm geri dönüştürülmüş PET mikro kumaşla kaplanmıştır. Salondaki koltuk döşemelerinde ise doğal yün tercih edilmiştir. Mekanda kullanılan bakır detayların da ortama sıcaklık getirmesi amaçlanmıştır.
Space Perspective’in kurucu ortağı ve eş-CEO’su Taber MacCallum iç mekanı tasarlama sürecindeki en büyük zorluğun ‘kullanıcılara oturup manzaranın tadını çıkaracakları alanların yanı sıra bu deneyimi kutlama ve başkalarıyla paylaşma esnekliği veren çok amaçlı bir mekan yaratmak’ olduğunu belirtmiş.
Bu uzay yolculuğunu farklı kılan tek şey kabinin tasarımı da değil. Uçuş deneyimini misafirler için daha özel kılmak adına astronotların yaptığı podcastler, teleskoplar, küçük moleküler gastronomi yemekleri ve uzay kokteylleri gibi birçok farklı etkinlik alternatifi sunuluyor. Taber MacCallum mekanın tasarımındaki ana amacı da ekliyor: ‘Sıcak ve sade hissettiren ama yine de maceracı ve bu dünyanın dışında bir alan yaratmak istedik.’
Space Perspective’in 6 saatlik uzay uçuşları, NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden gerçekleştirilecek. Şirket, 2024’ün sonlarında ticari uçuşlarına başlamayı planlıyor ve ilk sene için tüm yerler şimdiden tükendi.
Yorum Yazın!