Trendyol Kampüs

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol’un İstanbul-Maslak’taki renkli ofisi Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık imzalı. Mimarları projeyi bir ‘iç mimari düzenlemesinden çok yeniden işlevlendirme projesi’ olarak tanımlıyor. Bu durumun nedeni ise ofisin yerleştiği mekanın aslında bulunduğu gökdelenin altında konumlanan mini bir alışveriş merkezi olarak tasarlanmış olması. Projede Trendyol markasının kimliğini ve değerlerini ön planda tutmak ana hedeflerden olmuş. Kullanılan renkler ve yaratılan mekanların özgün atmosferi markanın dinamik karakteriyle oldukça örtüşüyor.

Ekipler arası iletişimin sürekli aktif tutulabileceği bir ortam yaratma fikri tasarımı oldukça etkilemiş. Kampüste müdür, şef, direktör gibi üst düzey çalışanları kapalı odalarla izole etmek yerine herkesin birlikte çalıştığı daha demokratik bir mekansal düzen üzerine yoğunlaşılmış. Tasarımın geneline bakıldığında şeffaflığa ve iletişime verilen önem her mekanda öne çıkıyor.

Projenin en dikkat çeken ögelerinden çalışma masaları ve üniteleri ekiplerin çalışma stili incelenerek oluşturulmuş. Sık sık bir araya gelen ve sayısı artan ekip için bu sayı artışına imkan verebilecek bir form arayışına gidilmiş. ‘Cumulus’ adını verdikleri çalışma ünitesinin bitişlerinde çalışanların kişisel eşyalarını muhafaza edebilecekleri bölümler yer alıyor. Çevresinde ayaklar bulunmayan bu çalışma masaları ortak çalışmalar için gereken sayı artışlarına da olanak tanıyacak esneklikte.

Sirkülasyonun sorunsuz ve efektif bir şekilde sağlanabilmesi, yaklaşık 2 bin çalışanın kullanacağı ofiste çözülmesi gereken konuların başında gelmiş. Çalışanların giriş çıkışlarının gökdelen kullanıcıları da düşünülünce rahatsız edici bir trafik yaratabileceğinden endişe edilmiş. Bu sorunu çözmek adına cephede açılan boşluk ile ofise özel yeni bir giriş oluşturulmuş ve insanları girişe yönlendirmek adına peyzaj düzenlemesinden faydalanılmış.

Hız, ofisin işleyişindeki en önemli kavramlardan biri olarak tasarıma yön vermiş. Çalışanların sirkülasyon alanlarında geçirdiği süreyi kısaltmak ve daha akıcı bir sirkülasyon sağlamak adına katlar arası bağlantı galeri içinde oluşturulan çarpıcı bir rampa ile sağlanmış. 5 katlı kampüsü birbirine bağlayan bu dev rampa, canlı kırmızı rengiyle alana hareket kazandırmış. Büyük bir boşluğun etrafında kurgulanan mekanlar, görsel iletişimin katlar arası devamlılığını mümkün kılarken aynı zamanda tasarıma derinlik katmış. Cam tavan sayesinde galeri boşluğundan süzülen doğal ışık tüm alana yayılarak iç mekanlarda oldukça aydınlık bölümler oluşturmuş. Sosyal alan ve kafe de rampa ile güçlü bir ilişki içerisinde planlanmış. Yemekhane, spor salonu, konferans salonu gibi fonksiyonlar B3 katında çözümlenmiş. B2 katındaki galeri boşluğu ise ofisin sosyalleşmek için kalbi olacak şekilde oldukça ferah ve dinamik tasarlanmış. Bu alanda tasarlanan ortak çalışma alanları toplantı ve görüşme yapılabilecek farklı mekanlar oluşturmuş.

Proje, çalışanlara dinlenmeleri, toplanmaları ve çalışmaları için birçok farklı alternatif sunuyor. Tekdüzelikten kaçınan tasarımda her katta ve mekanda farklı detaylara ve tasarım ögelerine rastlamak mümkün. Dev ofiste çoğu mekan birden fazla işleve ya da kurguya olanak tanıyacak esneklikte planlanmış. Yeni nesil çalışma ortamlarının Türkiye’deki en önemli örneklerinden biri haline gelen Trendyol Kampüs, özgün tasarım kararları ile öne çıkıyor.

 

Proje Yılı: 2020
Lokasyon: İstanbul, Türkiye
Mimar: Erginoğlu & Çalışlar
Fotoğraflar: Cemal Emden