SERGİ | MURAT GERMEN’İN MASAL’I BAŞLIYOR

Murat Germen’in Masal | Tale Sergisi Başlıyor

Murat Germen’in Masal isimli Solo Sergisi 27 Mayıs’ta hem online hem offline olarak muhteşem bir açılışla sanatseverlerle buluşuyor!

Cue Art Space’in açılış sergisi olma özelliği taşıyan sergi, 27 Mayıs – 16 Haziran tarihleri arasında Bomontiada’ da izlenecek 10 eser ise sanatçının el ile müdahale ettiği tek edisyon eserlerden oluşuyor.

27 Mayıs –  31 Ağustos tarihlerinde ise yenilikçi banyo, mutfak ve sıhhi tesisat çözümlerinde dünyanın önde gelen markalarından olan GROHE’nin desteğiyle Artcrowdistanbul Online Galeri’de serginin bütünleyicisi edisyonlu 20 eser çevrimiçi olarak izlenebilecek.

Serideki bazı eserler, alışageldik fiziksel edisyonların yanı sıra NFT olarak da edinilebilecek. Bu özel edisyonlar, Murat Germen’in NFT formatında blokzincir’de yer alan ilk işleri olma özelliğini de taşıyor olacaklar.

Eserler hakkında

Murat Germen, lise zamanlarından bu yana, 40 senedir sayısal süreçlerle içli dışlı bir sanatçı. Analog yaratı tekniklerinin sayısal mukabillerine dönüşmeye başladığı yıllarda M.I.T’de yüksek lisans öğrencisi olarak bulunmuş sanatçı, bu dönüşümün temellerinin atıldığı bir kurumda sürece şahsen tanık oldu ve içselleştirebilme şansı buldu. Sonraki yıllarda fotoğrafın da sayısallaşmasında gelişmeleri çok yakından izleyen Germen, yazılımların yapabildikleri ve yapamadıklarının yaratı sürecine nasıl tesir edebileceğine dair deneyler yaptı. Diğer yandan, Sabancı Üniversitesi’ndeki tam zamanlı akademisyenlik görevi dolayısı ile basılı yayınlar ve konferanslar için çeşitli bilimsel makaleler üzerine çalıştı. Bunlardan “Inadvertent – Ars Accidentalis” ve “Aesthetics of serendipity: Muta-morphosis” başlıklı iki tanesi, sayısal ortamda sanatsal üretimin çeşitli aşamalarında şans, kaza, kısmet gibi kavramların ne zaman, ne şekilde ve ne münasebetle devreye girip çıkabildiği üzerine teorik çalışmalar olarak öne çıktı.

Teorik çalışmalarını mümkün olduğunca kendi pratiklerine odaklanarak sürdüren akademisyen, bu sayede teori ve pratik arasında sağlıklı bir ilişki kurulmasını amaçladı. Bu akış esnasında, Latince rastlantısal sanat anlamına gelen “Ars Accidentalis,” sanatçının 2008 yılında Türkiye sanat ortamına girişinin ilk serisi olarak ortaya çıktı. Bu seriyi takiben, sanatçının aşırı kentleşme üzerine yaptığı çalışmalar arasında en çok akılda kalanlardan olan “Muta-morphosis” serisi 2009 yılında yola çıktı. Bu seri, Photoshop’un içindeki “content-aware scaling” (içeriğe duyarlı ölçeklendirme) komutunun beklenmedik şekilde kötü sonuç vererek kazara keşfedilmesiyle ortaya çıktı ve algoritmanın sınırları zorlanarak kusurlu, kırık dökük görselliklerin kentsel yoğunlaşmadan mütevellit kırılmaları tasvir etmesi amaçlandı.

Germen, Cue Art Space işbirliği ile Bomontiada’da ve GROHE’nin desteğiyle artcrowdistanbul.com online galeride eş zamanlı sanal/fiziksel olarak açacağı “Masal” adlı kişisel sergisinde, yine bir rastlantısal sayısal dönüşüm sürecinden faydalanıyor.

2019 yılında üretilen eserlerde, fotogrametrik üçboyutlu modelleme yöntemi kullanıldı. Bu yöntem genelde fotogerçekçi uzam belgelemesi ve sanal turlar için tercih ediliyorken; sanatçı, fotoğrafın üçboyutlu modele dönüşmesi sürecindeki sadakati iyice azaltmak için parametrik tercihleri bilinçli olarak en “kaba” seviyelere çekti. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan umulmadık soyut görsellikler ve gerçekçi somutluktan kopuş, bizlere ana akım medya üzerinden nesnel diye aktarılan içeriklerin temelde eksik, öznel, taraflı aktarımlar olduğunu; bizlere hakikat yerine zamane masallarının anlatıldığını ima ediyor.