Odunpazarı Modern Müze (OMM), sanat dünyasının en prestijli ve köklü yayınlarından ARTnews’in hazırladığı ‘Son 100 Yılın En iyi 25 Müze Binası’ listesinde yer aldı. Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates imzalı yapı, ofisin ahşap kullanımı konusundaki ustalığını gözler önüne sererken Odunpazarı bölgesinin dokusuyla ortaya koyduğu etkileyici birliktelik ile de dikkat çekiyor. ARTnews bu listeyi yaparken ‘Bir müzeyi muhteşem yapan nedir?’ sorusundan yola çıkıyor. Bu sorunun cevabında ise müzelerde sergilenen eserlerin yanı sıra müze yapılarının mimari tasarımına ve özellikle bu yapıların bulundukları bölgeleri nasıl etkilediklerine odaklanıyor. Listede OMM’nin dışında Paris’te yer alan Centre Pompidou ve Louvre, Roma’da bulunan MAXXI, Guggenheim Bilbao, Louvre Abu Dhabi gibi oldukça bilinen yapılar yer alıyor. Listedeki müzelere bakılınca bu yapıların özgün mimari karakterleri ve bulundukları çevre üzerindeki etkileri göze çarpıyor.
Açılışından bu yana 250 bini aşkın ziyaretçi ağırlayan OMM, bu süreçte ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanmayı başardı. 2019 yılında kapılarını açan Odunpazarı Modern Müze, Eskişehir gibi genç nüfusun yoğun olduğu bir şehirde kısa sürede kentsel bir simge haline geldi. Müze, proje sahibi ve aynı zamanda önemli bir koleksiyoner olan Erol Tabanca’nın kendi koleksiyonuna ve geçici sergilere ev sahipliği yapıyor. OMM, geçtiğimiz 3 yılda gerçekleştirdiği 6 sergide 200’e yakın sanat eserini ziyaretçilerle buluşturdu.
ARTnews’in liste hakkındaki açıklaması aslında seçimlerin nedenini özetliyor: “Bir müzeyi muhteşem yapan nedir? Duvarlarının içindeki sanattan fazlasıdır. Onu muhteşem yapan aynı zamanda gösterilene hizmet eden duvarların kendisidir. Yıllar içerisinde birçok mimarın hayata geçirdiği gibi, müze yapıları da sanat eserleri gibi takdir edilecek nesneler olabilir. Bazı durumlarda bu binalar müze koleksiyonlarındaki başyapıtlar kadar tanımlanabilir hale geldi. Bu liste son 100 yılın en önemli müze binalarından bazılarını göstermektedir…”
Odunpazarı Modern Müze, şu günlerde “Maziye Bakma Mevzu Derin” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, “geçmişten günümüze birey ve toplum arasındaki ilişkide bireye ve kimliğe biçilen rollere, toplumsal normlara dayanan alışkanlıklara ve “öteki”yi tanımlama biçimlerimize odaklanıyor.” 31 sanatçının 41 eserinin yer aldığı ‘Maziye Bakma Mevzu Derin’, 31 Mayıs 2022 tarihine kadar görülebilecek.
Fotoğraflar: NAARO
Kaynak: www.artnews.com, https://omm.art/
Yorum Yazın!