İş Bankası Beyoğlu Şubesi’ne 63 sene boyunca ev sahipliği yapan ve 2020 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam eden tarihi bina, 29 Ekim 2023 tarihinde Cumhuriyet’in 100. yılı şerefine Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi olarak ziyarete açılıyor. TEĞET Mimarlık tarafından tasarlanan bu etkileyici müze, ev sahipliği yaptığı ve ilk kez sergilenecek olan Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu ile İstanbul kültür – sanat rotasında önemli bir lokasyon haline gelmeyi hedefliyor. Koleksiyonda Türk sanat tarihine yön veren Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa, Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı gibi ressamların işlerinin de yer aldığı 2700 civarı eser bulunuyor. İlk sergilerde ise bu koleksiyondan 600’e yakın eser sanatseverlerle buluşuyor. Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlenirken Burçak Madran ise Müzeolojik Danışman olarak katkıda bulunuyor.
TEĞET Mimarlık’ın proje hakkındaki açıklaması ise şöyle: ‘TEĞET, koruma disiplininin alışkanlıklarını sorgulayan bir tasarım yaklaşımıyla, 20. asır başına tarihlenen bu tipik Beyoğlu apartmanının orijinal atmosferini yaşatırken günümüz çağdaş müzesinin ihtiyaçlarına cevap oluşturmayı amaçladı. Bu doğrultuda cephe hattının hemen gerisindeki oda silsilesi, yapının ana merdiveni ve tarihi asansörü tüm süsleme, bezeme ve malzemesiyle yerinde korunuyor. Müzenin ihtiyacı olan daha geniş sergi holleri, servis asansörleri, yangın merdiveni ve teknik şaftlar içinse yapının merkezinde ince uzun bir dilim, deyim yerindeyse bir keson yapı olarak bodrumdan çatıya tekrar kuruluyor. Binanın merkezindeki bu betonarme çekirdek aynı zamanda yapının meyvesinin, yani korunan büyük ve değerli kısmının ayakta kalmasını sağlayan bir güçlendirme işlevi de görecek.’
Binanın tarihine gelecek olursak, Boudouy (Bodvi) Apartmanı, 1900’lerin başından itibaren birçok aileye ve iş yerine ev sahipliği yapmış ve 1953 yılından itibaren de 63 sene süreyle Türkiye İş Bankası Beyoğlu Şubesi olarak hizmet vermiştir. Cepheleri aslına sadık kalınarak restore edilen yapının apartman sakinlerinin kullanımı için 1. kattan başlayan tarihi asansörü ve tarihi merdiven kovası da korunan kısımlardan.
Müzede yer yer yaratılan ve orijinal halinde yapının bir İstanbul apartmanı olduğunu hatırlatan konsept odalar, ziyaretçilere kimi zaman İstanbul’un çiçeklerine, kimi zaman denizine, kimi zamansa karakteristik sokaklarına farklı ressamların gözlerinden bakma şansı tanıyor. Kronolojik şekilde ilerleyen düzenlemelerde yan yana görmeye alışık olmadığımız tabloları birlikte deneyimleme şansını sunan bu bölümler hem izleyiciyi şaşırtıyor hem de farklı bir hikayenin içine dahil ediyor. Süreli sergi katında zaman zaman tablolara Bedri Rahmi Eyüboğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimlerin dizeleri de eşlik ediyor. Sergi kurgusu yukarıdan aşağıya planlanan Müze’de, 5 ve 4. katlar Müze’nin kalıcı sergisine, 3 ve 2.katlar ise süreli sergisine ev sahipliği yapıyor.
Müzenin dikkat çeken eserlerinden birisi de sanatçı Rahmi Aksungur tarafından Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin açılışı için hazırlanan ‘Özlem’ heykeli. Aksungur eserinde İstanbul Boğazı’nda artık pek görülmeyen kılıçbalığının dramatik hikayesini anlatıyor.
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, 29 Ekim 2023 tarihinden itibaren İstiklal Caddesi No:144 adresinde sanatseverleri ağırlayacak.
Referanslar:
Yorum Yazın!