‘10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar’ sergisi 2 Eylül – 2 Aralık 2023 tarihleri arasında Bursa’nın ilk özel sanat mekânı olan İMALAT-HANE’de sanatseverlerle buluşuyor. Küratörlüğünü Duygu Demir’in üstlendiği grup sergisi, 2013-2023 yılları arasında gerçekleşen hem Türkiye hem dünya gündeminde belirleyici sosyal, politik ve düşünsel sismik hareketleri konu alarak bu değişim ve dönüşümlere sanatın yetki alanının içinden bakmayı seçen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor. Eserleri sergilenen sanatçılar arasında Ahmet Doğu İpek, biriken, Burak Kabadayı, Cevdet Erek, Deniz Aktaş, Hakan Topal, Hale Tenger, Hasan Özgür Top, Huo Rf, İnci Furni ve Özlem Günyol – Mustafa Kunt ikilisi yer alıyor.
Türkiye çağdaş sanatının önemli sanatçılarını izleyiciyle buluşturan ve kurucu direktörlüğünü Bora Gürarda’nın, sanat danışmanlığını ise Murat Alat’ın üstlendiği İMALAT-HANE, ikinci yılına kolektif bir sergiyle açılış yapmaya hazırlanıyor. ‘10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar’ sergisinin iddiası bütünsel bir kapsamlılık veya eksiksiz tarihsel bir tespit gütmeden sadece son 10 yılda olan bitene, kayma ve sapmalara, tahayyül edilemeyen ama vuku bulan küçük ya da büyük ama şiddetli değişimlere eleştirel düşünceyle estetik edimin kol mesafesinden bakabilmek.
Başlıkta yer alan ‘soyutlama, ima ve mütalaa’ ise sergideki sanatçıların bunu yaparken bazen tekil, bazen iç içe geçmiş şekilde başvurulan metot veya stratejileri işaretliyor. Bu yöntemler aynı zamanda son on yılda dönüşen sanatın kendi sözlüğüne ve yeni ya da başka şekillerde söz söyleme biçimlerine de atıfta bulunuyor. Burada soyutlama 20. yüzyıl sanat tarihinden bildiğimiz indirgeme veya dünyevi olanı etkisizleştirme olarak değil, bir hayatta kalma taktiğine, ima kurnaz bir görünenin görünmezliğine dönüşürken, mütalaa çoğunlukla olduğu gibi hem sanatçıların hem de küratörün ince ama iz bırakan kertiği görevini görüyor.
‘10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar’, son on yılda yaşananların sadece bir kısmına değiniyor ve anlatılabilecek, kayda geçmesi gerekenlerden ufak da olsa ortak bir damara işaret etmeye, yaralara ve kabuklara dokunmaya ve tecrübe edilen his yelpazesinin ufak bir kısmını da olsa hatırda tutmayı umuyor.
Kaynak: www.imalat-hane.com
Yorum Yazın!