Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İstanbul Şubesi bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi, Kolektif ‘İyileşme’ başlığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde 1 Mart – 31 Mart tarihleri arasında restorasyonu devam eden şehrin yeni kültür sanat mekanı Metrohan’da izleyiciyle buluşuyor. 19 ulusal ve uluslararası sanatçının katılımıyla gerçekleşen ve programın söyleşiler, atölyeler ve deneyim buluşmaları ile destekleneceği serginin küratörlüğünü Ayça Okay üstleniyor. Minan’nın Çocukları Kolektif ‘İyileşme’, sergi süresince yapılan bağışları depremden dolayı barınma ve eğitime erişim sorunu yaşayan üniversiteli genç kadınlara destek olmak için kullanacak.
Güncel problematiklere ışık tutmak ve kamuoyu oluşturmak için çağdaş sanatı uzlaşma aracı olarak benimseyen Mina’nın Çocukları Projesi, Kolektif ‘İyileşme’de küratör Ayça Okay; kriz dönemlerinde sanat alanlarının ve üretiminin işlevselliğini de tartışmaya açmayı hedefleyerek, İstanbul’un geçmişinde önemli bir yere sahip olan Metrohan’ın çok bölümlü mimari yapısını bir iyileşme merkezi olarak tasarladı.
Araştırma temelli projenin bir yıla dayanan hazırlık sürecinde kadınların yaşadığı güncel problematikleri odağına alan sergi ve kamusal program, yaşanan afetten sonra Mina’nın Çocukları Projesi, depremden etkilenen genç üniversite öğrencisi kadınların barınma ve eğitime erişilebilirliğine destek olmak uzun vadeli, sürdürülebilir bir destek sistemi oluşturmak için çağdaş sanat aracılığı ile sesini duyurmayı hedefliyor. Sergide yer alan ilgi çekici işler arasında AI girişimi ile ziyaretçilere psikoterapi seansı deneyimleme imkanı sunan Sigmund Freud ‘bot’u bulunuyor.
Açılış konuşmasında küratör Ayça Okay, ‘sanatın gücüyle iyileşmeye ihtiyacımız olduğunu’ vurguluyor.
Metrohan, mart ayı boyunca ev sahipliği yaptığı sergi ve paralel etkinlikler aracılığıyla, fardındalık yaratacak tartışmaların yaşanacağı ve iyileşmenin yollarının aranacağı ve bir merkez hâline geliyor.
Sergi tarihlerinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü de kapsamasını destekleyecek şekilde sanatçıların ortaya koyduğu işler, ‘kadını’ merkezine alan konulara ve sorunlara odaklanıyor. Hoda Tawakol, Alicia Framis, Mehtap Baydu, Saelia Aparicio, Silva Bingaz, Roslyn Orlando, Neriman Polat, Nancy Atakan, İnci Eviner, Nergiz Yeşil, Büşra Çeğil, Lara Ögel, Zeyno Pekünlü, Deniz Hartık, Leyla Emadi, Leyla Gediz, MADEYOULOOK sergide yer alan sanatçılar arasında. Aynı zamanda Julia Stoschek Koleksiyonu’ndan Tracey Emin’e ait video ve İstanbul Oyuncak Müzesi Koleksiyonu’ndan oyuncaklar da sergi kapsamında bir araya geliyor.
Sergiye katkıda bulunan kurumlar arasında Etiopya’nın Modern Müzesi ZOMA, TÜRKONFED, Baltaş Gurup, TÜKD, Endeavor, Mindfullnes Institute, Meditopia bulunuyor.
Sergi ve paralel etkinlikler 31 Mart’a kadar Metrohan’da deneyimlenebilir.
Fotoğraflar: artdogistanbul.com
Yorum Yazın!