Ataköy Seapearl

Mimarlık Ofisi: Evrenol Mimarlık
İşveren:
Kuzu Grup, KAT Inc, Qatari Diar ortaklığı
Projenin Yeri: ATAKÖY / İSTANBUL
Proje Tipi: KONUT
Proje Yılı: 2010/2013
Web Sitesi: www.evrenolarchitects.com
Fotoğraflar:

Proje Künyesi / Metni

Türkiye'nin her dönemine tanıklık ederek izlerini hala günlük hayatımızda görebileceğimiz Ataköy’de projelendirilen “Ataköy SeaPearl Konut ve Otel Yerleşkesi”, kentin mimari değerlerinin uzantısında tasarlanarak, İstanbul’un boğaz imgesini, yüksek kalitede çözülmüş yaşam alanlarıyla kullanıcılarının yaşamlarına dahil eder.

Ataköy, bugünkü haliyle, merkezlere yakınlığı, yapıların kalitesi, park ve yeşil alanları ile İstanbul'un en lüks yaşam alanlarından biridir. Bu verileri tasarım kriterlerinin başına yerleştiren “Ataköy SeaPearl Konut ve Otel Yerleşkesi”, kente kazandıracağı zengin çeşitlilikte ve dinamik yaşam alternatifleriyle, bölgenin temsil ettiği modern mimari anlayışı günümüz yaşam değerleriyle buluşturmuştur. Arazinin kalbinde yer alan Otel projesi yüksek nitelikli rezidans hizmetiyle İstanbul ile buluşurken, kentin dinamizmini ivmelendirecek bir konseptle misafirlerini beklemektedir.

Görkemli ama sade, lüks ama abartısız bir ele alışla projelendirilen konut iç mimarisine, tüm konut ünitelerinin sahip olduğu yüzde 100 oranındaki deniz manzarası eşlik eder. Konutlardaki iç ve dış mekan yaşantısının iç içe geçip tek bir atmosferde kurgulanmasını sağlayan kayar doğramalar sayesinde geniş teraslara ve kat bahçelerine açılan yaşam alanları genleşip eşsiz bir İstanbul manzarasıyla bütünleşerek özellikli bir yaşam kalitesini kullanıcılarına sunmaktadır. Binaların konumlandırılmasında sert İstanbul rüzgarlarına kapalı bir şekilde yer seçilmesine özen gösterilirken, bina formlarının eğrisel olması sebebiyle denizden gelen temiz havanın Ataköy içlerine kadar geçebilmesine olanak verilerek çevreye uyumluluk gözetilmiştir. Yine aynı şekilde binaların alt katlardaki toprak hakimi rengi, üst katlara gittikçe açık gri ve mavi tonlara dönüşerek gökyüzüne doğru uzanır. Bu sayede sükunetli bir sadelikle kente katılan bina blokları İstanbul’a yeni bir değer kazandırmaktadır. Bina cepheleri çağdaş kent kültürünü yakalamak amacıyla, Türk kültür ve geleneğinin modern bir yorumu olarak ele alınmıştır. Projenin en önemli girdisi ‘su’yun ve yeşil dokunun mekansal olarak gündelik yaşama dahil edilmesidir. Su, arazinin içlerine rekreasyon ve sosyal donatı için kullanılmak amacıyla alınmış ve bu sayede kent zemini sürekliliğinde bir ilişki kurgulanmıştır. Arazi kullanımı yüksek binaların doğru konumlandırılmasıyla kullanıcıların yeşille, doğayla yakın ilişkide olabileceği alt ve üst yapıya sahiptir. Taşıt trafiğinin arazinin arkasında sonlandırılmasıyla kullanıcıların tüm alanda emniyetli bir şekilde, yaya olarak hareketi sağlanmış ve peyzaj alanlarıyla buluşması öngörülmüştür. Her yaş grubuna hitap eden çocuk oyun alanlarıyla zenginleşen rekreasyon alanları, farklı konseptteki bahçeler, peyzajdaki sert zeminlerin birer buluşma ve karşılaşma ortamına olanak vermesiyle sosyalleşmeyi üst düzeyde tutar. görmek mümkündür.