9 Nisan 2025 Çarşamba günü Ataşehir Belediyesi Inovasyon Merkezi, İnovata’da gerçekleşecek etkinlikte, Türkiye’nin ilk Pasif Konutunun ve Avrupa’nın ilk Pasif Ev-Restoran Yapısının; tasarım, uygulama ve sertifikalandırma süreçleri sektör yetkilileri ile paylaşılacak.
Türkiye Pasif Bina olgusu ile 2011 yılında Gaziantep’de inşaatı başlayan Ekolojik Bina ile tanıştı. Bu projeden birkaç yıl sonra yine Gaziantep de GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından pasif bina standartlarına göre bir yenileme projesi yapıldı. Ondan sonra ise pasif bina kriterleri gözetilerek yapılan projeler olsa da sertifika süreci hiç tamamlanmadı. Bu kapsamda, Türkiye’de pasif bina sürecini deneyimleyen isimler, “Pasif Binaların, Aktif İnsanları 2” etkinliğinde bir araya geliyor. Etkinlik, pasif bina inşasında karşılaşılan zorlukları, çözüm yollarını ve geleceğe yönelik önerileri masaya yatırıyor.
Pasif bina deneyimlerini paylaşmak üzere düzenlenen “Pasif Binaların, Aktif İnsanları 2” etkinliği, 2053’e Ne Kaldı? programının yapımcısı Esra Aydınoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşecek. Katılımcılar, pasif binanın hayatlarına kattığı değeri, pasif bina süreçlerinde karşılaştıkları engelleri ve gelecekte benzer bir yapı inşa ederken farklı yapacakları noktaları tartışacaklar.
Deprem ve pandemi gibi olağandışı durumlarda yakınları için toplanma merkezi amaçlı bir yer inşa etme fikri ile yola çıkan sürdürülebilir gıda üretimi üzerine çalışan Efe Atlı, yol üstünde müteahhit Yağız Saraçlar, Studio Mada’nın ortakları mimar Zeynep Tümertekin – mimar Ceren Özşahin ve pasif bina danışmanı Cihan Çelik ile Şile Ovacık köyünde Pasif Yapı sürecinde yaşadıklarını, karşılaştıkları zorlukları, bugün bir daha pasif bir yapı inşa etmek gerekirse neyi farklı yapacaklarını, süreç boyunca öğrendiklerini “2053’e Ne Kaldı?” programının yapımcısı Esra Aydınoğlu’nun moderatörlüğünde masaya yatıracaklar.
Yorum Yazın!