Arazi sanatının önemli isimlerinden Amerikalı sanatçı Jim Denevan’ın kum, toprak ve buzdan kilometrelerce uzunlukta mekana özgü eserleri dünyanın topografyasıyla etkileşim kuruyor. Sanatçının güncel çalışmalarından ‘Self Similar’, küratörlüğünü Reem Fadda ile Alia Zaal Lootah’ın üstlendiği, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentinde yer alan ‘Manar Abu Dhabi’ sergisinde 35 farklı mekana özgü sanat eserleri arasında yer aldı. Bir sopayla kuma çizilen bir daireden yola çıkan sanat eseri, karmaşık bir mandala deseni oluşturan 448 piramit ve tümsek içeren 10 eşmerkezli halkadan oluşuyor. Şehir, çöl ve denizin birleştiği noktada konumlandırılan enstalasyon, doğal unsurlar ve insan yaratıcılığının dinamik bir etkileşimini sunarak sanat ile izleyicisi arasında derin bir bağ kuruyor.
Jim Denevan’ın Fahid adasında yaklaşık bir kilometrekarelik bir alanı kaplayan ‘Self Similar’ isimli enstalasyonu, anıtsal ve geçici doğasının ikiliğini sergileyerek ihtişam ve geçiciliği dengelemeyi amaçlıyor.
Enstalasyon, Abu Dabi’nin şehir çapındaki sergisinin bir parçası olup, “Işığı Topraklamak” temasını benimsiyor. Küratörler tarafından belirlenen tema, ziyaretçileri hem fiziksel hem de psikolojik bir yolculuğa çıkmaya davet ederek etrafımızdaki dünyayla olan ilişkimizi ve etkileşimimizi ortaya çıkarıyor. Ölçek, sınırlar ve ışığın keşfi yoluyla, eserler benzerlik ve çeşitlilik kavramlarını araştırıyor.
‘Self Similar’ enstalasyonunda ziyaretçilerin enstalasyonunun farklı konumlarında bulunmasıyla birbirinden farklı deneyim akışı düşünülmüş. Enstalasyonun merkezinde yer alan izleyiciler için geometrik simetriyle sürekli desenlerin devam ettiği bir illüzyon hissi yaratılmış. Aynı zamanda, kompozisyonun ve çevresindeki peyzajın panoramik manzarasını sunan gözlem tepecikleriyle çoklu bakış noktaları sunulmuş. Değişen şekli, malzemesinin ve tasarımının doğasında var olan kırılganlığı kucaklayarak sürekli bir değişim halini ifade ediyor.
‘Self Similar’ enstalasyonunun gündüz görünümündeki geometrik desen ve anıtsallık vurgusu, gece olduğunda dramatik bir dönüşüm geçiriyor. Binden fazla güneş fenerinin alacakaranlıkta aydınlatılmasıyla karmaşık gölgeler yaratan kum hacimleri, birleştirici bir sıcaklığı ifade etmeyi amaçlıyor. Proje ayrıca, Denevan’ın büyük ölçekli enstalasyonlarına yerel toplulukları dahil etme geleneğini sürdüren yerel gönüllülerin başlangıçta en içteki piramitleri şekillendirmesiyle toplum katılımını da vurgular nitelikte.
Jim Denevan’ın eserleri form ve çevre ile entegrasyonu yönünden benzersiz, ölçekler arası bir görsel algı yaratıyor.
Fotoğraflar: Lance Gerber, Peter Hinson
Kaynak: yellowtrace.com
Yorum Yazın!