MU50 Evi

MU50, küçük ölçekli, modüler ve farklı alanlara uygulanabilecek şekilde tasarlanmış, çoğunlukla geri dönüştürülebilir malzemelerin tercih edildiği bir konut projesidir. Projenin tasarımı Cenova merkezli ofis Teke Architects’e ait. Ofisin kurucusu Onur Teke, Eisenman Architects ve Renzo Piano Building Workshop gibi dünyaca ünlü ofislerde uzun yıllar çalıştıktan sonra edindiği tecrübeleri etkili bir şekilde kendi tasarımlarına aktarmayı başarmış. MU50 projesi ile oldukça prestijli uluslararası ödüller kazanan ofis, tasarımdaki sadelik, esneklik ve malzeme tercihleri sayesinde kullanıcıların günlük yaşamlarına pozitif bir etkide bulunmayı amaçlıyor.

Yapının kabuğunu tanımlayan en önemli unsurlar strüktürel çerçevesi ve cephedeki hareketli ahşap panelleri olmuş. İç mekan, depolama alanları ve farklı fonksiyonlar barındıran servis bölmelerinden oluşuyor. Yapı farklı mekanlara adapte olabilecek şekilde tasarlanmış olsa da doğa ile ahenkli bir birliktelik oluşturmaya müsait bir karaktere sahip. Strüktürel elemanlar dışında cephenin neredeyse tamamen camla kaplı olması bulunduğu çevrenin manzarasının maksimum oranda deneyimlenebilmesine olanak tanıyor. Günün farklı saatlerinde manuel olarak çalıştırılabilen ahşap gölgelikler hem içeriyi hem de ahşap terasları güneşten koruma imkanı sağlıyor. Panellerin hareket kabiliyeti aynı zamanda değişen güneş ve rüzgar koşullarının oluşturduğu mikro iklimsel dış mekan deneyimleri sunuyor.

Tüm strüktürel elemanların ve gölgelik elemanlarının yerinde monte edilmek üzere önceden üretilmesi yapının inşaat süresini oldukça kısaltmış. Yapıda ana malzeme olarak karaçamdan elde edilen ahşap kullanılmış. Tasarım, çatı örtüsü için de ahşap, aluminyum ve bakır olmak üzere tercih edilebilecek üç farklı seçenek sunuyor.

Çatıya yapının kendi enerjisini üretebilmesi adına fotovoltaik paneller yerleştirilmiş. Malzeme tercihlerinden, kullanılan detaylara kadar alınmış kararların çoğu yapının çevre üzerindeki etkisini minimuma indirme fikri doğrultusunda ortaya çıkmış. Planın oldukça basit ve açık olması doğal aydınlatma ve çapraz havalandırma açısından oldukça büyük avantaj sağlamış. Cephenin, iç mekanların maksimum doğal ışık alabilmesi fikri doğrultusunda tasarlanmış olması, yapının yapay aydınlatmaya ve dolayısıyla enerjiye duyduğu ihtiyacı da ciddi şekilde azaltmış. Bununla birlikte yapıda kullanılan ısı pompası ve yerden ısıtma, evin enerji tüketimini minimuma indiren verimli bir sistem oluşturmuş.

Ünitenin zemini yüzeyinin altında hava sirkülasyonuna izin verecek şekilde bir miktar yükseltilmiş. Bu karar hem toprak zemin üzerindeki etkiyi azaltmış hem de yapının daha hafif bir görünüme sahip olmasına olanak sağlamış. MU50’yi oluşturmak için tercih edilen modüler sistem ile bina kullanımındaki esneklik artırılırken yapının çevre ile daha iyi bir ilişki kurması hedeflenmiştir.

Proje Yılı: 2019
Mimar: Teke Architects
Fotoğraflar: Altkat Architectural Photography