Muğla’da yer alan Dolunay Villa’nın tasarımı dünyaca ünlü mimarlık ofisi Foster + Partners imzası taşıyor. Yapının bulunduğu arazinin eğimi ve sahip olduğu muhteşem deniz manzarası tasarıma yön veren önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Villanın bulunduğu bölgeye erişim kuzeyde yer alan kıvrımlı bir dağ yolu aracılığıyla sağlanmakta. Yapının tek katlı ve doğayla uyumlu bir görsel algı yaratması adına arsanın topoğrafik özellikleri kullanılıyor.
Villa lavanta, kekik gibi koku yayan bitkilerin yanı sıra mevsimlik ekilen yeşilliklerin ve olgun zeytin ağaçlarının bulunduğu bir Akdeniz bahçesinin içerisinde konumlanmıştır. Yeşil ile denizin yarattığı kuvvetli görsel ve duyusal algı villanın kullanıcı deneyimini başka bir boyuta taşımaktadır. Yapının ana girişi ile doğrudan villanın merkezine ulaşılmaktadır. Villanın doğu bölümü aile sakinlerinin odalarına, batı tarafı da ortak kullanım alanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Batı bölümünde yer alan yemek alanı ve ortak yaşam alanlarından Muğla’nın eşsiz gün batımı manzarası deneyimlenebilmektedir.
Villa içerisindeki mekansal akış kapalıdan açığa doğru düzenlenmiştir. Bu kademelendirme ihtiyaç duyulan bölümler için gerekli mahremiyeti sağlarken aynı zamanda da manzarayla maksimum oranda ilişki kurulmasına olanak sağlamıştır. Ön cephe boyunca devam eden büyük cam yüzeyler iç mekan ve dış mekan arasındaki sınırları yumuşatırken, yapının bulunduğu eşsiz doğal ortam ile görsel bağlantısını da güçlendirmektedir. Bu camlar ihtiyaç duyulduğunda tamamen açılabilmekte ve böylece yaşam alanları bahçenin bir uzantısı haline gelebilmektedir.
Gelelim tasarımın en can alıcı noktalarından biri olan çatısına. Villa el işçiliğiyle üretilen, dalga formlu, strüktürel bir çatıya sahiptir. Bu karakteristik çatı, bir İsviçre firması olan Blumer Lehmann ile birlikte tasarlanmış. Hem malzeme hem de yapım tekniği olarak betona göre oldukça çevreci özelliklere sahip olan bu çatı hassas bir mühendislik ürünü olmasıyla da öne çıkıyor. Prefabrike tasarım 7.5m gibi oldukça uzun bir konsol çıkmaya olanak tanımış ve böylece açık havada ihtiyaç duyulan gölgeli alanlar ve korunaklı avlular yaratılabilmiş
Yapının dikkat çeken unsurlarından birisi de havada asılı kalmış hissiyatı veren dairesel merdiveni. İki katı birbirine bağlayan sirkülasyon elemanı ince çelik kablolar dışında görünür bir taşıyıcı olmayacak şekilde tasarlanmış. Merdivende malzeme olarak Portekiz’e ait bir kireçtaşı tercih edilmiş. Tasarımdaki saf dokuyu koruyan ve hafiflik algısı yaratan merdivenin korkuluğunda cam tüpler kullanılmış. Cam tüplerin üzerine yerleştirilen ahşap tutacağa ise inşaat alanında şekil verilmiş.
Tasarımdaki çoğu ayrıntı müşterinin istekleri doğrultusunda oluşturulmuş. Ahşap kapılarda olduğu gibi villanın birçok noktasında el işçiliğinin özgün hissiyatıyla karşılaşmak mümkün. Dolunay Villa ilhamını Muğla’nın eşsiz doğal dokusundan almış.
Proje Yılı: 2019
Lokasyon: Muğla, Türkiye
Mimar: Foster + Partners
Fotoğraflar: Nigel Young / Foster + Partners
Kaynak: fosterandpartners.com
Yorum Yazın!