Mart Ayı – Güncel Sergiler

İstanbul baharı Mart ayında ilgi çekici sergilerle karşılıyor. Kente yayılan kültür sanat etkinliklerinden öne çıkanları sizler için derledik…

‘Venüs Saat Yönünde Döner’

E S Kibele Yarman

Vision Art Platform, 20 Şubat – 23 Mart arasında E S Kibele Yarman’ın kişisel sergisi “Venüs Saat Yönünde Döner”e ev sahipliği yapıyor.

Sanatçının “varolanı dönüştürmek, onu diğer varolanlarla yeniden ifade etmek” ihtiyacından ortaya çıkan üretim yöntemi, tekillik ve ikilikleri birbirleriyle ilişkilendirirken ziyaretçilere hem kozmik hem sosyal boyutları ve bu sırada topos’u, yerleşmenin etik-estetiğini sorgulatan (kritik’e çağıran) bir bakış açısı sunuyor.

‘Göz Kuşak’ı Altında’

Osman Dinç

Osman Dinç’in “Göz Kuşak’ı Altında” başlıklı kişisel sergisi Pi Artworks İstanbul’da 3 Şubat-23 Mart tarihleri arasında sanatseverlerle buluşuyor.

Osman Dinç’in eserleri, Minimalizm ve Arte Povera’nın kesişim noktasında yer alıyor. Sanatçının ağırlıklı olarak çelik, cam ve ahşap heykelleri, zaman, mekân, insanlık ve kozmik düşünce arasında sezgisel olarak evriliyor; soyutlamaları, heykellerin herhangi bir döneme veya ideolojiye bağlı kalmamalarına olanak tanıyor. Serginin adı, sergide yer alan fotoğrafları temsil ediyor. Bir damla çini mürekkebi kullanılarak oluşturulmuş bu görüntüler hem göz bebeğini hem de evrenin dört bir yanına dağılmış kara delikleri anımsatan formların benzerliklerini vurguluyor.

‘Jisbar İstanbul’da’

Jisbar

Klasik sanatın ünlü figürlerini kişiselleştirip modern pop-art sanatıyla yeniden yorumlamasıyla tanınan ünlü Fransız Pop Art ve grafiti sanatçısı Jisbar’ın eserleri Kalyon Kültür ev sahipliğinde ‘Jisbar İstanbul’da’ sergisi ile ilk kez İstanbul’da sergileniyor.

Jisbar’ın İstanbul’a ziyaretinin ilham kaynağı olduğu 20 eseri ve 40 adet orijinal baskısı Kalyon Kültür’de 31 Mart’a kadar görülebilir.

‘Geleneksel Olmayan’

Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin

Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin’in kalıpların ötesinde derinlemesine bir düşünsel deneyim sunan ‘Untraditional’ (Geleneksel Olmayan) adlı sergisi, 1 Mart- 28 Nisan tarihleri arasında Anna Laudel İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor.

Çocukluklarını Kütahya’da birlikte geçiren Ertuğrul Güngör ve Faruk Ertekin, yaşadıkları kentin kültürel hafızasından esinlenerek, seramik sanatını modern tasarım ögeleri ile yeniden yorumluyor. Sanatçılar, seramiğin hassas ve kırılgan doğasına rağmen, edebi ve görsel kültürden günümüze aktarılan güçlü dokuları benimseyerek zıtlıklar arasında bir denge kurmayı hedefliyor.

‘Sonsuza Uzanan Motifler: Yeni Yorumlar’

Selçuk Artut

‘XTOPIA IMMERSIVE’ programının ilk sanatçısı Selçuk Artut’un, “Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar” adını verdiği eser, geçmişin ‘geometri sanatı’ ile günümüzün ‘medya sanatı’ arasında kaybolan bağlantıları görünür kılarak, kültürler arasındaki silinmiş yapıları yeniden canlandırıyor.

HOPE Alkazar ziyaretçileri için özel olarak tasarlanmış bir ortamda ses ve görüntüyü buluşturarak, ziyaretçilerini etkileşime davet ediyor. “Sonsuza Uzanan Motifler: Yeniden Yorumlar” deneyimiyle ziyaretçiler, Selçuk Artut’un hazırladığı içerikler arasından seçim yaparak geometrik desenleri ve renk ayarlarını değiştirebilecek, kendi geometrik desenlerini çizerek, çizdikleri motifleri eş zamanlı olarak eser içerisinde görebilecek.

‘Benjamin’

Mehmet Sinan Kuran’ın kişisel sergisi “Benjamin” 16 Mart – 4 Mayıs tarihleri arasında Muse Contemporary Sanat Galerisi’nde sanatseverleri bekliyor.

 

‘Görünmeyen Kent’

Küratör: Emre Zeytinoğlu

İlk sergisi “Şehir Nerede?” ile kasım ayında kapılarını açan YUNT, yine Emre Zeytinoğlu küratörlüğünde gerçekleşecek ikinci sergisi “Görünmeyen Kent” ile 24 Şubat – 12 Mayıs arasında sanatseverlerle buluşuyor.

Bir şehrin sadece simge hâline gelmiş yapılarıyla ya da meydanlarıyla açıklanamayacağını, bunların dışında kalan yerlerin de oraya dâhil olduğunu anlatan ilk sergi “Şehir Nerede?” nin devamı niteliğinde olan “Görünmeyen Kent”, bir kentin simgesel yapılarının ve meydanlarının inşasında, unuttuğumuz ‘görünmeyen’in rolüne odaklanıyor. Bu kapsamda küratör, kentin iç mekânlarındaki şaşırtıcı eylemleri, nesnelerin değişen anlamları ve kalabalıkları oluşturan her bir kişinin farklı düşünceleri arasındaki çelişkili yaşam biçimlerini yansıtan yapıtları bir araya getiriyor.

Sergide yer alan sanatçılar: Kerem Ozan Bayraktar, Mehmet Ali Boran, Volkan Kızıltunç, Nuri Kuzucan, Sinan Logie, Çağla Meknuze, Derya Ülker.

‘Magnum İstanbul’da’

Koleksiyon: Magnum Photos

100 yılı aşan tarihiyle İstanbul’un yedinci tepesinde yer alan Bulgur Palas, İBB tarafından restore edilerek dünyaca ünlü fotoğraf ajansı Magnum’un 77. yıl özel sergisi “Magnum İstanbul’da” ile kapılarını açtı.

Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan “Magnum İstanbul’da” kapsamında gösterilen 200’den fazla fotoğraf, dünyadaki toplumsal değişimlerin görsel hafızasını gözler önüne seriyor. Sergide; Jonas Bendiksen, Henri Cartier-Bresson, Cornell ve Robert Capa, Ara Güler, David Seymour, Olivia Arthur, Raymond Depardon, BiekeDepoorter, Elliott Erwitt, Stuart Franklin, Leonard Freed, Eve Arnold, Paul Fusco, Cristina Garcia Rodero, Burt Glinn, Jim Goldberg, Marilyn Silverstone, Sergio Larrain, Susan Meiselas, Wayne Miller, Marc Riboud, Alessandra Sanguinetti, Chris Steele-Perkins, Dennis Stock ve Alex Webb gibi önemli fotoğrafçıların da aralarında bulunduğu 70 sanatçının çalışmaları yer alıyor. The Bayeux Calvados Halk Ödülü ve iki defa World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafları) Ödülü sahibi fotoğrafçı Emin Özmen’in 30 fotoğrafı da özel bir bölümde sergileniyor.

​Sergi 31 Ağustos’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ziyaret edilebilir.