Yaz mevsimini geride bırakırken, tatilde kültür ve sanatla iç içe olmak isteyenlere önerimiz, Arkas Sanat Alaçatı. Açılışını “Yeni Topraklar/New Lands” başlıklı süreli sergisi ve “Victor Vasarely” adlı kalıcı sergisiyle gerçekleştiren Arkas Sanat Alaçatı, İzmir’de çağdaş sanat buluşmalarına ev sahipliği yapıyor. Sergi salonları ve her disiplinden kültür-sanat etkinliklerine zemin olacak atölye alanlarıyla sanatseverleri ağırlıyor.
Artı3 Mimarlık tarafından tasarlanan sanat galerisi, bir avlu etrafında kurgulanmış içe dönük bir mekân sunuyor. Duvar yüzeylerindeki yırtıklar, kütlenin merkezindeki avlu boşluğu ve tavan ışıklıkları, mekâna gün ışığıyla sürekli değişen zamansal ve mekânsal bir derinlik katıyor.
Arkas Sanat, beşinci sanat merkezini İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı’da 13 Temmuz’da ziyarete açtı. Yapının içe dönük mimarisi, kendisini yalın net duvar yüzeyleri ve masif kütlesi ile görünür kılıyor.
Alaçatı gibi gün ışığının ve rüzgârın her iklimde farklı derecelerde etkin olduğu bir coğrafyada yer alan yapı, “enerji etkinliği” konusunda da farklı açılardan hassasiyetlere sahip. Yapıda yer alan avlu aracılığı ile yapının zemin ve bodrum katlarında yer alan tüm ana mekanlarda doğal havalandırma ve aydınlatma sağlanıyor. Dış ve iç cephe yüzeylerinde ve sergi salonlarının tavanlarında yer verilen açıklıklar ile kontrollü bir doğal aydınlatma elde ediliyor.
Arkas Sanat Alaçatı’nın Yeni Topraklar/New Lands başlıklı ilk süreli sergisi Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde 29 özel koleksiyondan derlenerek hazırlandı. Sergi, 40 yaş altı 155 sanatçının 157 eserini bir araya getiriyor. Türkiye, Yunanistan ve Fransa’daki özel koleksiyonlardan derlenmiş uluslararası çağdaş sanat seçkisinden oluşan sergi, genç sanatçı kuşağının nasıl bir potansiyel taşıdığını ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
Sergideki 157 eser, farklı coğrafyalardan genç sanatçı kuşağının içinde bulunduğu farklı ekonomik, sosyal ve kültürel ortama dair bakış açılarını temsil ederken, aynı zamanda güncel koşullarla şekillenen deneysel çalışmalarını içeriyor.
David Shrigley ve Alice Guittard çalışmalarının Türkiye’de ilk kez gösterileceği sergide, Paris’teki Antoine de Galbert Koleksiyonu seçkiye özel katkılarıyla yer alıyor.
Arkas Sanat Alaçatı, kalıcı sergi salonunda Op Art akımının önemli temsilcisi Victor Vasarely’nin Arkas Sanat Koleksiyonu’ndan derlenmiş önemli bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Arkas Koleksiyonu’nda Victor Vasarely (1906-1997) sergisi sanatçının farklı dönemlerinde farklı pratiklerine ışık tutan bir bağlamda hazırlandı.
1976’da Aix-en-Provence’da sanatçının kendi tasarımı üzerinden inşa edilen etkileyici bir binada kurulan Fondation Vasarely ile Arkas Sanat arasındaki ilişki uzun yıllardır devam ediyor. Bu iş birliğinin bir sonucu 2017’de İstanbul ve İzmir’de Victor Vasarely sergileri düzenlendi. Sanatçının ressam, tasarımcı ve teorisyen kimliklerini bütüncül bir biçimde tartışmaya açtı. 2018’den bu yana ise Aix-en-Provence’daki Fondation Vasarely’nin Lucien Arkas Salonu’nda da Arkas Sanat Koleksiyonu’ndan derlenmiş bir Vasarely seçkisi sergileniyor.
Arkas Sanat Alaçatı’daki Vasarely seçkisi de bir kez daha sanatçının form ve çizgileri izleyicide “hareket” olgusuna nasıl dönüştürdüğünü gündeme getiriyor.
Sanat merkezi hakkında detaylı bilgi için: https://www.arkassanatalacati.com
Yorum Yazın!