Alüminyum Mağara ve Kamusal Alan

Alüminyum Mağara ve Kamusal Alan, üç boyutlu bir iç mekan, kalıcı bir yapı ve incelikli bir cephe yüzeyinin entegre edildiği titizlikle tasarlanmış bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Yapı, Tayland’ın Kraliyet Himayesindeki ‘The Association of Siamese Architects’ (Siyam Mimarlar Derneği’nin) (ASA) 90. yıldönümü vesilesiyle tasarlanmış. Tayland’ın alüminyum şirketi S-ONE Group ve KIN tarafından başlatılan bu proje, ünlü mimarlık firması HAS Design and Research imzasını taşıyor.

      

HAS tasarımcıları Hung ve Songkittipakdee, bu binanın Güneydoğu Asya’nın önde gelen metal ihracatçılarından Tayland’ın konumunu vurgularken ASA’nın 90. yıldönümü Mimarlık Fuarı’nda halka açık bir dinlenme yeri sağlamasını da amaçlamışlar. Bahsi geçen kamusal alan, ücretsiz sanatsal etkinlikler ve eğitim faaliyetleri gibi imkanlar sunarak kamu hizmeti sağlamaktadır. Pek çok tartışmanın ve detaylı incelemelerin ardından işveren, HAS Design and Research kurucuları Jenchieh Hung ve Kulthida Songkittipakdee’nin önerdiği konsepti tamamen benimseme kararı almış. Böylece Alüminyum Mağarası ve Kamusal Alan, her türlü ticaret ve reklam faaliyetlerinden uzak kalmış. Paylaşımcı ve halk eğitimine adanan ve ücretsiz kamu erişimi sağlayan bir merkez olarak kent sakinlerinin hizmetine sunulmuş.

Bu ilke doğrultusunda HAS Design and Research, yenilikçi bir bakışla kalabalık fuar alanı ortasında doğal bir izlenim veren vadi benzeri bir mağara tasarlamış. Alüminyum Mağara ve Kamusal Alan, Tayland halkının geçmişinde önemli yer tutan doğal manzaralara saygı duruşunda bulunmanın yanı sıra yeşile ulaşımın oldukça kısıtlı olduğu metropollerden Bangkok’un bu önemli sorununa dikkat çekiyor.

Mekanın yükseltilmiş yapısı alt bölümde daha fazla kullanım alanı sunarken aynı zamanda daha fazla gri alan yaratıyor. Böylece iç ve dış ortamlar genişliyor ve halkın ilgisi canlı tutulmaya çalışılıyor. Tasarımın bir diğer önemli unsuru ise Tay geleneğine yaptığı vurgu. Stüdyo, dizayn sürecinde geleneksel Tay evlerinin çok işlevli ‘Tai toon’ alanından ilham almış. Belirli zamanlarda mekanı aydınlatan doğal ışık, mağara benzeri alanı adeta mabetleştiriyor. Bu şekilde yapı, salt bir kamusal alan olmanın dışında duyulara hitap eden bir deneyim alanı hüviyetini kazanıyor.

Alüminyum Mağarası ve Kamusal Alan, nihayetinde yüz binlerce alüminyum çubuktan inşa edilmiştir. Bu alüminyum çubuklar farklı uzunluklarda olup her biri zanaatkarlarca monte edilmiştir. Bu da Tay tapınaklarında görülen ustalığı anımsatır. Günümüz hızlı sanayi yapısı içinde Alüminyum Mağarası ve Kamusal Alan, gelenek ve geleceği sıra dışı bir konseptle birleştirerek Tay halkının yerel zanaatkarlığını bize yeniden hatırlatıyor.

Proje Yılı: 2024
Lokasyon: Bangkok, Tayland
Mimar: HAS Design and Research
Fotoğraflar:  DOF Sky|Ground