SÖYLEŞİ | TEPTA İLE ‘AYDINLATMADA YEREL TASARIM’

TEPTA’da satışa sunulmaya başlanan yerel aydınlatma armatürlerinin tasarımcıları, “Aydınlatmada Yerel Tasarım”ı konuşuyor.

 TEPTA, 16 Şubat-2 Mart 2021 tarihleri arasında, Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilmeye başlayan “Aydınlatmada Yerel Tasarım” söyleşileri kapsamında, Eylül 2020’den beri Nispetiye mağazasında dünyanın önde gelen markaları ile birlikte yer verdiği yerel aydınlatma armatürlerinin tasarımcılarını ağırlamaya başladı.

30 yıldır ithal ve özel üretim aydınlatma armatürleri konusunda başvurulan en deneyimli adreslerden biri olan TEPTA Aydınlatma, geçtiğimiz yıl yerel tasarımı ve üretimi desteklemek adına Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının aydınlatma armatürlerinden oluşan bir seçki oluşturarak, bu ürünleri koleksiyonuna eklemişti.

16 Şubat Salı günü, ürünleri ile bu özel seçkide yer alan Daedalus ve Maiizen markalarının tasarımcıları Emre Evrenos, Nazar Şigaher ve Ceren Gürkan ile başlayan söyleşi serisinde tasarımcılar, endüstri ürünleri tasarımcısı olarak, teknik bir alan olan aydınlatma için ürün tasarlamanın hassasiyetlerinden bahsettiler. Katılımcıların, tasarladıkları ürünlerin mekansal algıyı direkt etkileyen bir unsur olması sebebiyle malzeme seçimi ve form konusunda dikkat ettikleri noktalara dair sorularını yanıtlayan tasarımcılar; özellikle cam ve seramik gibi malzemelerde üretim esnasında oluşabilecek hasarların önlenememesi ve kimi zaman tasarımda değişikliğe sebebiyet vermesi gibi konulara da değindiler.

Moderatörlüğünü TEPTA Stratejik Marka Direktörü Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Özlem Yalım’ın üstlendiği ve Türkiye’nin tasarım ve üretim gücünü, genç enerjisini ve dinamizmini yansıtan çağdaş tasarımların sahipleriyle devam edecek olan söyleşilerin ikincisi Studiotimtim ve Uniqka markalarının tasarımcıları: Gürcan Bulut, Kerem Ariş ve Merve Parnas Ariş ile 22 Şubat Pazartesi günü saat 16:30’da Zoom platformu üzerinden çevrimiçi gerçekleşecek.  Etkinlik serisi 24 Şubat Çarşamba günü saat 16:30’da Fy-Shan Glass Studio, Felekşan Onar söyleşisi ile devam edecek. Program hakkında daha detaylı bilgi alabilmek ve etkinliklere katılım linki için [email protected] adresine başvurulacak.

 

Etkinlik Programı

 22 Şubat, Pazartesi, 16:30 – Studiotimtim ve Uniqka

24 Şubat, Çarşamba, 16:30 – Fy-Shan Glass Studio

02 Mart, Salı, 16:30 – Bou Design ve Wangan

 

TASARIMLAR VE TASARIMCILAR HAKKINDA

Daedalus

İç mimar ve tasarımcı Emre Evrenos ve Nazar Şigaher tarafından 2013 yılında kurulan Daedalus markasının Flake ve Some Lamp tasarımları TEPTA Aydınlatma’nın yerli aydınlatma tasarımları arasındaki yerini aldı. Endüstriyel tarzı ile öne çıkan Flake tasarımı, Emre Evrenos imzası taşıyor. Flake’in üst gövdesi 15cm, alt gövdesi 25 cm genişliğe, yüksekliği ise 15 cm ölçülerine sahip. Tasarım, farklı renk alternatifleriyle sunulan kablolarıyla yaşam alanlarına dinamik bir görünüm katıyor.  Nazar Şigaher imzası taşıyan, Some Lamp herhangi bir bağlantı elemanı olmaksızın 10 adet ahşap parçanın bir araya gelmesinden oluşan bir masa/yer lambası. Some Lamp, açılı kontraplak panelleri ile ışık kaynağını perdeleyen yapıya sahip ve böylece etkileyici bir gölge oyunu yaratıyor.

Fy-shan Glass Studio

2011 yılında sınırlı sayıda fonksiyonel sanat eseri, heykel ve aydınlatma ürünlerinin tasarımı ve üretimi amacıyla, cam sanatçısı Felekşan Onar tarafından kurulan Fy-shan Glass Studio, Inside-out tasarımı ile TEPTA Aydınlatma yerel tasarımcılar seçkisine dahil oldu. Onar, Inside-out serisini şöyle anlatıyor: “Hani çiftler vardır ayrı ayrı çok seversiniz ama birlikte bir araya geldiğinizde bir başka hoşunuza gider. Cam ve ışık benim için işte öyleler. Birbirlerini tamamlarken güzelleştiren bu ikiliyi sık sık bir arada kullanmayı bu yüzden çok seviyorum. Camın yüzeyinde oluşturduğum kesimlerle ışık dağılımını çeşitlendirmek, adeta bir güneş etkisi yaratmak iç mekanlara ayrı bir zenginlik veriyor.”

Felekşan Onar camın yüzeyinde oluşturduğu kesimler ile ışık dağılımına yön vererek onları çeşitlendirirken, ortaya çıkan tasarım aristokrat çizgisi ile iç mekanlara görsel zenginlik yaratıyor.

Maiizen

2014 yılında Ceren Gürkan tarafından kurulan Maiizen, minimal ve yenilikçi aydınlatma ürünleri ile dikkat çekiyor. Yaşamı ve doğayı, cam, ahşap, seramik gibi doğal ve sürdürülebilir malzemeler kullanarak yeniden yorumlayan marka, TEPTA Aydınlatma’nın yerel koleksiyonuna Nodo, Rock, Space ve Comet tasarımları ile katılıyor.

Tamamen el yapımı olan Nodo tasarımı, renkli organik örgü ipler kullanılarak yaratıldı. Halı dokumasını andıran etnik görüntüsüyle yaşam alanlarına enerji taşıyan Nodo’nun sarkıt ve lambader versiyonları bulunuyor.

Siyah, beyaz ve yeşil renk seçenekleri ve porselen yapısıyla dikkat çeken Rock tasarımı doğrudan ışık kaynağı olarak yemek masası ya da bar masaları üzerine öneriliyor. Tekli ya da çoklu kullanılma olanağı veren Rock, yaşam alanlarına fraktal yüzeyi ile çağdaş bir stil katıyor.

Gökyüzündeki sayısız gezegen ve yıldızdan esinlenerek yaratılan Comet tasarımları, seramik zanaatının incelikleri kullanılarak yaratıldı. Küre formunda birçok farklı renk seçeneği bulunan Comet, Maiizen markasının en yeni tasarımlarından biri.

Evrenin sonsuz boşluğundan ve sınırsız ihtimallerinden ilham alarak tasarlanan Space ürün ailesi farklı renk seçenekleriyle dikkat çekiyor. Sakin ve meditatif bir etkiye sahip bir ışık kaynağı olan Space, masa lambası ve sarkıt tasarımları ile TEPTA Aydınlatma koleksiyonuna dahil oldu.

Studiotimtim

Charlie Chaplin’in “Eğlenmek ciddi bir iştir” mottosundan hareketle, eğlenceli ve hikayesi olan özgün ürünler sunan Studiotimtim’in tasarımları, TEPTA yerel aydınlatma seçkisinin öne çıkan tasarımları arasında yer alıyor. İç Mimar Gürcan Bulut tarafından, İstanbul’da kurulan Studiotimtim, çocuk ruhlu ve esprili bir yaklaşımla çalışmalarında sanat ve zanaatı harmanlanıyor. Spacy, Podgy, Crony, Beaky ve Buddy serileri olarak isimlendirdiği tasarımlarıyla TEPTA’ya katılan Studiotimtim, üretiminde; ahşap torna, metal sıvama, cam üfleme gibi geleneksel yöntemleri tercih ediyor.

Uzay gemisi formundaki Spacy; gövdesi metal sıvama, ayakları ise torna tekniği ile el imalatı olarak üretiliyor. Farklı renk seçeneklerine sahip olmasının yanısıra, masa lambası ve aplik alternatifleri ile çocuk odaları için de öneriliyor.

El imalatı olarak üretilen ahşap gövdeye sahip Podgy, Beaky ve Buddy serileri, gerek naturel haldeki gerekse akrilik boya kullanarak uygulanan desenli şeçenekleri ile, doğal malzemelerden üretilmiş başarılı örnekler olarak sunuluyor. Hayvan figürü formundaki aydınlatmaların baş bölümü üfleme cam tekniği ile üretiliyor ve ışık kaynağı bu alana konumlanıyor. Crony, ise markanın sirk serisi içerisinde yer alıyor. Hem aydınlatma hem de obje olarak kullanılabilen bu tasarımlar, farklı form ve ölçülerde sunuluyor.

Uniqka

Ana malzeme olarak deriyi kullanan ve hem yerel hem global pek çok tasarımcının çizgisini tamamen el işçiliği ile kendi atölyelerinde üreten Uniqka sürdürülebilir ürünler yaratan bir marka olarak Kerem Ariş ve Merve Parnas tarafından 2015 yılında kuruldu. Sade ve geometrik formların birleşmesiyle oluşan Zero Collection ile TEPTA Aydınlatma’nın yerel koleksiyonuna dahil olan Uniqka, tasarımlarında kullandıkları organik malzemeler ile öne çıkıyor.

Sarkıt ve ayaklı olmak üzere iki versiyondan oluşan Zero Collection, deri veya pirinç olarak iki farklı malzeme seçeneği ile sunuluyor. Zero Lamp One isimli deri aydınlatma, çevreye duyarlı vejetal tabaklanmış deriden üretiliyor. Siyah ve natürel renk alternatiflerine sahip olan Zero Lamp One, yaklaşık 4 saat süren el dikişi ile oluşturuluyor. Aynı teknik ile pirinç malzemeden üretilen Zero Lamp Two, pirinç levhaların deri sırım ile dikilmesi ile üretiliyor.

Wangan

Kerem Özerler, Kutay Yorulmaz ve Mert Can Uzyıldırım tarafından kurulan Wangan, genç bir tasarım stüdyosu olarak öne çıkıyor.  Wangan, Studio, Interior Design Magazine dergisi tarafından verilen 2019 Best of Year ödülüne layık görülen Three Quarter Lamp sarkıt aydınlatması ile TEPTA Aydınlatma koleksiyonundaki yerini alıyor.

3 farklı aksta asimetrik çember yüzeyler kullanılarak tasarlanan Three Quarter Lamp, adını bu yüzeylerden alıyor. Ürünün ortasına yerleştirilen ışık kaynağı, yüzeydeki dokuya göre alana dağılıyor. Pirinç ve krom seçenekleriyle üretilen tasarım, 74,2 cm genişliğe ve 110 cm yüksekliğe sahip yapısıyla dikkat çekiyor.

Bou Design Studio

 Bou Design Studio kurucusu, mimar Şebnem Buhara tarafından tasarlanan A’Design Awards’da Tasarım Ödülü alan Ceremony isimli aydınlatma, IDA International Design Awards’da Gold Prize Ödülü alan Artizen avize ve aplik tasarımları TEPTA Aydınlatma yerli aydınlatma tasarımları seçkisine dahil oldu. Iceberg ve Lykia aplik tasarımları yanı sıra Rosaline masa lambası Şebnem Buhara’nın seçkiye dahil olan diğer tasarımları arasında yerini aldı.

Şebnem Buhara’nın Artizen, pirinç aksam ve üfleme camdan yapılmış ikili bir aplik. Bu tasarım aynı zamanda diyagonal yapısıyla bir ışık şelalesini andıran Artizen avizenin tamamlayıcısı. Tasarım, Buhara’nın çağdaş-klasik yorumunu yansıtıyor.

Ceremony masa aydınlatması, hayatın her anının bir kutlama gibi karşılanması ve yaşanması gerektiğinin altını çiziyor. Bakırı ışıkla buluşturan bu aydınlatma, yine çoklu yapısıyla mekânda bir odak noktası yaratıyor.

İsmini buzula benzeyen formundan alan Iceberg aplik tasarımı, Bou Design Studio koleksiyonunun artisanal parçaları arasındaki en değerli ürünlerden biri. 21 cm genişliğe, 43 cm yüksekliğe sahip olan Iceberg; el yapımı kristal cam döküm malzemeden üretildi.

Kademeli yapısıyla amfi tiyatroları anımsatan Lykia aplik tasarımı da bronz, bakır ve krom kaplamalı seçenekleriyle sunuluyor. Lykia tasarımı, hem genel aydınlatma hem de aralıklardan süzülen ışık ile lokal aydınlatma sağlıyor.

Rosaline masa lambası ise yaşlanmış pirinç gövdesi ile modern ve sade bir görünüme sahip. Kitaplık, çalışma masası için önerilen Rosaline masa lambası, farklı boyutlarda sunuluyor.


TEPTA Aydınlatma Hakkında:

TEPTA Aydınlatma 1991’den bu yana mimarlara, tasarımcılara, elektrik mühendislerine ve son kullanıcılara ışık alanında hizmet sunan bir çözüm ortağıdır. TEPTA Aydınlatma hizmetleri, küçük veya geniş ölçekli projelendirme ve “doğru” aydınlatma danışmanlığından, önde gelen aydınlatma markalarının ürünlerinin satışına, süpervizyon ve denetim hizmetlerine, satış sonrası montaj ve bakım servislerine kadar yaygındır. TEPTA, çalışmalarında başarıyı, mimarlardan, pazarlama uzmanlarından ve teknik ekipten oluşan deneyimli kadrosu ile sağlar.

TEPTA’nın aydınlatma alanındaki hizmet ve ürün kapsamı, gerek dekoratif gerekse mimari aydınlatmada, iç mekanlardan dış mekanlara ve bina cephe aydınlatmasına kadar uzanır. Sergilenen tek bir mücevherin aydınlatılmasından, büyük kapsamlı projelere; tüm bir konutun hedeflenen estetik kavram çerçevesinde aydınlatılmasından, ofislere ve ticari yapılara, demo aydınlatmalarından tarihi eserlere ve müzelere kadar her aydınlatma çözümü için en uygun ürünlere ve en iyi hizmete TEPTA’da ulaşmak mümkündür.

TEPTA böylesine geniş bir ürün ve hizmet yelpazesini 29 yılı aşkın süredir temsilcisi olduğu iGuzzini’nin yanı sıra alanında önde gelen 30’dan fazla Avrupa merkezli şirketin Türkiye temsilcisi olarak gerçekleştirmektedir. Tasarım ve kaliteleriyle öne çıkan bu markalardan bazıları, Simes, Leucos, Studio Italia Design, Delightfull, Roger Pradier, Lasvit, Brand van Egmond, Catellani and Smith, Cini and Nils, Kundalini, Aqua Creations, Linea Light Group, ilFanale, Torremato ve Terzani’dir. 30.000 kadar ürün çeşidine sahip olan TEPTA Aydınlatma’nın 1.Levent’teki 4 katlı mağazasında bu yelpazenin çarpıcı örnekleri sergilenmektedir.

Bütün bunların yanında TEPTA sunduğu hizmetler arasında özel üretim ürünler de bulunmaktadır. Projelerin bütünlüğünün öncelikli olduğu durumlarda, mimarların, tasarımcıların, elektrik mühendislerinin ve son kullanıcıların özel istekleri doğrultusunda teknik, estetik ve ekonomi üçgeninin birleştiği en uygun noktayı, gerçekleştirdiği üst  kalitedeki üretimlerde sağlayan TEPTA, bu özelliği ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında  iyi, hızlı ve güvenilir bir  çözüm ortağıdır.

Bugüne dek gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok projeye imza atmış olan TEPTA’nın önde gelen projelerinin arasında Dolmabahçe Sarayı Cephesi, Bakü Haydar Aliyev Müzesi ve Haydar Aliyev Parkı, İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk Havalimanları, Amerikan Konsolosluğu, Van Kalesi, IKSV, ARTER, SSM, The Seed, İznik Vakfı, Acıbadem ve Liv Hastaneleri, İzmit ve Kayseri saat kuleleri, Edirne Muradiye ve Selimiye Camileri, Azerbaycan Şemkir Kilisesi, Şırnak Kırmızı Medrese gibi ilgi çekici işler de bulunuyor.  TEPTA kuruluşundan bu yana İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin aydınlatma sponsorluğunu üstleniyor; kültür ve sanat projelerine aralıksız olarak desteğini sürdürüyor.

2019 yılında açılan Arter Müzesi’nin dış mekan aydınlatmalarının yanında, Eskişehir’de Kengo Kuma imzası ile hayata geçen OMM Odunpazarı Modern Müze’nin tüm aydınlatması da TEPTA tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye’nin sanat gündemini yakından takip eden ve sanat alanında doğru aydınlatmanın yaygınlaşmasına öncülük eden TEPTA, İstanbul Bienali ile eş zamanlı olarak açılan Abdülmecit Efendi Köşkü sergilerini, dönemsel olarak Contemporary İstanbul’daki ve özel galerilerde açılan sayısız serginin aydınlatmasını üstlenmektedir.

TEPTA’nın, yurt dışı çalışmaları Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Romanya, Libya, Suudi Arabistan gibi ülkeleri kapsamaktadır.

Temsilcisi olduğumuz markalar ve referans projelerimiz hakkında daha detaylı bilgi için lütfen web sitemizi ziyaret ediniz: www.tepta.com