Venedik Mimarlık Bienali olarak bilinen tam adı ile Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi, İtalya’nın eşsiz güzellikteki Venedik şehrinde iki yılda bir düzenlenen dünyanın en önemli mimarlık sergilerinden biridir. Venedik Bienali kapsamında gerçekleşen sergide dönüşümlü olarak bir yıl sanat, bir yıl mimarlık bienali gerçekleştirilmektedir. 1975 yılında sanat bienalinin bünyesinde yer almaya başlayan mimarlık sergileri, 1980 yılında Venedik Mimarlık Bienali’nin ilk kez resmi olarak düzenlenmesiyle sanat bienalinden ayrılmıştır.
Venedik Mimarlık Bienali en geniş katılımlı ve en çok ses getiren uluslararası buluşmalardan biri olmasıyla öne çıkmaktadır. Her sene düzenlendiği aylarda mimarlık dünyasının kalbinin attığı Venedik’te, bienal kapsamında mimarlık pratiğine yön veren konular, teknolojiler, sorular ve sorunlar sergiler vasıtasıyla toplumla paylaşılmaktadır. Bienalde sergilere ek olarak atölyeler, konferanslar ve söyleşiler de düzenlenmektedir.
22 Mayıs-21 Kasım 2021 tarihleri arasında 17.’si düzenlenecek olan Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin bu seneki konusu ‘Birlikte Nasıl Yaşayacağız’(How will we live together) olarak belirlendi. Hashim Sarkis’in küratörlüğünü üstlendiği ana sergiye ek olarak her sene olduğu gibi Giardini ve Arsenale’de ülke pavyonları yer alacak. Bu sene bienalde yer alacak Türkiye Pavyonu ise: ‘Ölçü Olarak Mimarlık’. Serginin ana yayın platformu olan internet sitesi geçtiğimiz günlerde faaliyete girdi. (https://pavilionofturkey21.iksv.org/tr)
Koordinasyonunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) yürüttüğü Türkiye Pavyonu, Schüco Türkiye ve Vitra’nın eş sponsorluğunda, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek. Serginin küratörlüğünü NEMESTUDIO’nun kurucusu ve California Berkeley Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde akademisyenlik yapan Neyran Turan, küratör yardımcılığını ise Ece Emanetoğlu, Melis Uğurlu, Betsy Clifton ve Samet Mor üstleniyor. Serginin görsel kimlik ve grafik tasarım çalışmaları ise PALEWORKS’e (Yağmur Rüzgar ve Ozan Akkoyun) ait. Ölçü Olarak Mimarlık, sergilerin yanı sıra internet sitesinde yer alan ana konu başlıkları altında toplanan içerikler de sunacak. Evrak işleri, söyleşiler, yazılar ve kesitler olarak belirlenen başlıkların içerikleri küratöryel ekip ve katkı sunmak isteyen davetliler tarafından oluşturulacak.
Serginin yayınlanan açıklaması şu şekilde:
‘Mevcut iklim krizinin ışığında mimarlık, çevrecilik ve teknolojik determinizmin ötesinde farklı diyaloglara olanak tanıyacak alternatif bir çevre ve gezegen tasavvuruna ne gibi katkılar sunabilir? Tasarımın rolünü basitçe iklim değişikliği sorununa çözüm üretmeye indirgemek yerine mimarlığı çevrenin yeniden tahayyül edildiği bir ölçü olarak düşünebilir miyiz? Bu noktada, Ölçü Olarak Mimarlık, iklim değişikliğinin yenilenmiş bir mimari bakış gerektiren kültürel ve politik bir fikir olduğunu öne sürüyor.’
Pavyonun teması, mimarlığın dünyayla ilişkisinde salt bir muhattaptan çok bir temsilci olduğu başka bir yol önermeyi hedeflemektedir. Neyran Turan’ın 2020’de Actar Publishers tarafından yayımlanan aynı adlı ‘Architecture as Measure’ kitabını teorik bir başlangıç olarak ele alan sergi, gezegeni iklim krizinin hızlandığı jeo-zamansal ölçekler olarak tanımlıyor. Enstalasyon, internet sitesi ve hikaye anlatımı aracılığı ile sunulan Türkiye Pavyonu, mimari yapının malzeme çıkarımından tedarik zincirlerine, bakımlarına kadar görünüşte sıradan olan yönlerinin politikalarına ve nüanslarına odaklanıyor.
Türkiye Pavyonu bienalin ana mekanlarından biri olan Sale d’Armi, Arsenale’de yer alacak. 2021 yılı boyunca sürekli olarak güncellenecek proje içerikleri, ana yayın platformu olan web sitesinden takip edilebilir.
Proje Ekibi:
Küratör: Neyran Turan
Asistan Küratörler: Betsy Clifton, E. Ece Emanetoğlu, Samet Mor, Melis Uğurlu
Editoryal Asistan: Ian Erickson
Görsel Kimlik Tasarımı: PALEWORKS-Ozan Akkoyun, Yağmur Ruzgar
Sergi Tasarımı: NEMESTUDIO
Web Geliştirici: Kayhan Yalınkılıç
Prodüksiyon: We Exhibit Srl
Referanslar: iksv.org, https://pavilionofturkey21.iksv.org/tr/index, worldarchitecture.org
Yorum Yazın!