Mountain Church of Julong

Mimarlık stüdyosu Inuce, Çin’in Quanzhou yakınlarındaki Julong kasabasında, tasarım ilhamını İncil arketiplerinden alan bir kilise tasarladı. Dağın eteğinde, ormanla çevrili ve kasabanın manzarasına sahip olan Julong Dağı Kilisesi, dini bir simge yapı olmanın yanı sıra, kütüphane, çalışma odaları ve konferans gibi fonksiyonlara sahip bina programıyla aynı zamanda yerel topluluk için erişilebilir bir alan oluşturmayı hedefliyor. Kilisenin gemi formunu andıran yapısı, beden ve ruhu etkileyen bir deneyim yaratmayı hedefliyor.

Eğimli bir arazide konumlanan kilise, kaya çıkıntısını andıran granit levhalarla kaplanmış dört teras ile çevresiyle katmanlı bir ilişki kuruyor. 1.000 kişi kapasiteli ana salon, sitenin tepesinde yer alıyor ve kaya benzeri terasların üzerinde soyutlanmış bir gemiyi andırıyor. Oval şekilli yapı, dairesel giriş atriyumunun etrafını saran çizgili cam elyaf takviyeli beton panellerle kaplanmış. Binanın önü, atriyuma erişim sağlamak için yükseltilmiş ve halka açık bir alanda bulunuyor.

Julong Dağı Kilisesi, kasabadaki ilk kalıcı kilise olması yönünden önem taşıyor. İbadet alanlarının yanında kütüphane, çalışma odaları ve konferans salonu, tüm topluluğa ait olma mesajı veren ve kapsayıcı bir tasarım sağlaması doğrultusunda bina programına eklenmiş.

Kilise, gelişmekte olan kasabada tüm inançlardan insanların bir araya gelip öğrenebileceği ve birlikte büyüyebileceği bir sosyal uyum alanı olmayı amaçlıyor.

Mimarlık ofisinin tasarım yaklaşımı, geleneksel kilise mimarisinin ötesine geçerek modern, sembolik ve kapsayıcı mekanlar oluşturmayı hedefliyor.

Proje Yılı: 2024
Lokasyon: Quanzhou, Çin
Mimar: INUCE • Dirk U. Moench
Fotoğraflar: Shikai / INUCE