Yalın Mimarlık, Zonguldak’ın 5 km güneydoğusundaki Gökgöl Mağarası girişine topoğrafyayla bütünleşen bir Ziyaretçi Merkezi tasarladı. 2021 yılında inşa edilen yapı, Zonguldak’ın karakteristik özellikleriyle öne çıkan mağaralarını erişilebilir ve görünür hale getirmeyi amaçlıyor ve bu mağaralarda mimari ile doğal oluşumların bütünleştiği etkileyici bir gezintiyi mümkün kılıyor. Bulunduğu özgün coğrafya ile yere özgü bir ilişki kuran yapıda ziyaretçi karşılama alanı, kafeterya, hediyelik eşya bölümü, kütüphane, yönetici odaları ve teknik hacimler yer alıyor.
Yapının çevresi ile ortaya koyduğu uyumlu birliktelik her mekanda hissediliyor. Milyonlarca yıllık tarihleriyle dikkat çeken mağaralar ve doğal oluşumlar ile yarışmadan etkili bir diyalog kuruluyor. Yapıda yakınlardaki bir taş ocağından çıkarılan taşlar kullanılıyor ve bu da coğrafya ile kurulan ilişkiyi malzeme çerçevesinden de hissedilir ve anlamlı kılıyor. Kamufle olmuş gibi algılanan yapı, deneyimin sonrası için gizemli bir başlangıç oluşturarak rota boyunca tutarlı ve sürekliliğini koruyacak şekilde mekansal tavrını devam ettiriyor.
İnce düşünülmüş detaylarla dolu projede iç mekan – dış mekan arasındaki fark yer yer silikleşiyor. Yapının öne çıkmayan sakin tasarım dili bulunduğu coğrafyanın özelliklerini tüm yalınlığıyla gözler önüne sererek hem doğal olana duyulan saygıyı hissettiriyor hem de ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim vadediyor.
Ömer Selçuk Baz’ın proje ile ilgili açıklaması şöyle: ‘Yapı, inşa edildikten sonra içerisinde barındıracağı mekanlarıyla, bu mekanların içeriğini oluşturacak olan anlatılarıyla, ziyaretçilerini 3 milyon yaşında bir mağarayla doğrudan temas edeceği fikrine duygusal olarak hazırlayabilecek mekânsal altyapıyı hazırlamış olmayı umuyoruz.’
Proje Yılı: 2021
Lokasyon: Zonguldak, Türkiye
Mimar: Yalın Mimarlık – Ömer Selçuk Baz
Fotoğraflar: Egemen Karakaya, Murat Germen
Yorum Yazın!