Waa, Pekin’in kuzeyinde konumlanan 1970’lerden kalma bir depo kompleksini çocuklar için eğlenceli ve öğretici bir alan olan The Playscape’e dönüştürdü. Renkli görseller sunan bu keyifli tasarımın proje alanı bir dizi mevcut depodan oluşurken, tesisin kamusal bir cadde ile ayrılan güney bölümü bir köprü yardımıyla çatı teraslarına bağlanmaktadır. Geçiş aynı zamanda bitişikteki anaokuluna giden özel bir rota ve yine çok yakında bulunan halka açık parka erişim seçeneği sunmaktadır.
Modern bir Çin şehrinde çocukların gelişimindeki eksik unsurlardan birinin iyi işleyen bir mahalle olduğunu savunan yatırımcılar ve tasarım ekibi, yaratılan yeni alanda bu eksiği gidermeyi hedeflemişler. Çocukların ekran başında geçirdikleri süreyi azaltarak, sokak oyunu deneyimini daha yoğun yaşayabilecekleri bir ortam yaratma fikri üzerinde durulmuş. Yaratılan yeni mahalle ve oyun mekanları ilhamını geçmişin popüler oyun kültürlerinden almış. Bu doğrultuda çocukların hayal gücünü harekete geçirmek ve bir grup içerisinde bu etkileşimi teşvik etmek için yardım alınan oyunlardan biri saklambaç olmuş. Bunun dışında çocukların denge becerilerini geliştirmek, ergonomilerini keşfetmelerini sağlamak, yaratılan karışık rotalar ile eğlenceli deneyimler yaşamalarını sağlamak ve hayal güçlerini geliştirmek için geleneksel oyunlardan ilham alınan bölümler hayata geçirilmiş.
Proje alanını çocukların keyifle vakit geçirebilecekleri bir parka dönüştüren tasarımda yönlendirici ana unsur olarak çocukların denge ve farkındalık ile ilgili algılarını geliştirirken öğrenmeye izin veren üç ana mimari eleman kullanılmış: boru, çatı ve tümsek. Bu mimari müdahaleler The Playscape’in tasarım konseptinin çoğunluğunu oluşturmuş. İlki olan boru, vücut farkındalığını artırmak için köprülere, geçiş alanlarına ve merdivenlerdeki köşelere odaklanmaktadır. İkincisi olan çatı, sahneyi ve olasılıkları gözlemlemek için yüksek bir nokta vadederken aynı zamanda da çocuklara alışılmışın dışında rotaları benimsemeleri için bir alternatif oluşturmaktadır. Kaydıraklar yardımı ile çatı teraslarından tümseklerin olduğu bölümlere iniş imkanı yaratılmıştır. Çatı teraslarında ayrıca ebeveynlerin kullanımı düşünülerek tasarlanmış bir kafe yer almaktadır ve ebeveynler bu bölümden çocuklarını izleme imkanına sahiptirler. Son unsur olan tümsek ile de denge ve karar verme özgürlüğü ile ilgili duyuların geliştirilmesi amaçlanır. Tasarlanan tepecikler çocukları çeşitli eğimleri keşfetmeye davet ederken, tepelerin altında kalan bölümler de kapalı oyun alanlarının oluşturulmasına imkan tanımaktadır.
Pekin merkezli tasarım ekibinin proje ilgili en büyük hedefleri çocukların gelişimine katkı sağlayacak bir mekan yaratma fikri olmuş: ‘Çocuklar karar verme konularında genellikte pasiflerdir. Oyun zamanı kontrolün kendilerinde olduğu tek dönemdir. Tasarımın odak noktası, şehir içi konutun eksiklerini göstermek, ölçekleri çarpıtmak ve duyusal öğrenme için bir araç oluşturmak adına hareket senaryolarını manipüle etmekti. Çocukları kendi maceralarının sınırları olarak gördüklerini hayal etmeye ve hissetmeye teşvik etmeyi umuyoruz.’
Proje Yılı: 2021
Lokasyon: Pekin, Çin
Mimar: waa (we architect anonymous)
Fotoğraf: Fangfang Tian
Kaynak: designboom.com, archdaily.com, w-a-a.cn
Yorum Yazın!