Shenzhen Opera Binası için gerçekleştirilen uluslararası tasarım yarışmasını dünyaca ünlü mimar Jean Nouvel’in önerisi Light of the Sea (Denizin Işığı) isimli tasarım kazandı. Müziğin denizle buluşması fikrini merkezine alan tasarım alışılagelmiş opera binalarının formuna sadık kalmak yerine kıyıyla bütünleşen vizyoner bir kültür simgesi yaratmaya odaklanmış. Yarışmaya katılan diğer ofisler arasında BIG, Snøhetta, MVRDV ve Kengo Kuma bulunuyor. Yarışma açıklamasında davetli mimarlardan ‘dünya çapında bir sanat sarayı’ tasarlamaları istenmiş. Bu projenin daha sonra dokuz kültürel simge yapının da içinde yer alacağı masterplanın en çarpıcı noktası haline gelmesi planlanıyor.
220.000m2’lik alana sahip dev yapı Shekou Yarımadası’nda konumlanıyor. Shenzhen Körfezi’nin varolan silüetini geliştirmeyi amaçlayan proje tamamlandığında 2300 kişi kapasiteli bir opera salonuna ve1800 kişi kapasiteli bir konser salonuna ev sahipliği yapacak. Ana performans salonlarının yanı sıra proje kapsamında 400 kişilik çok işlevli bir tiyatro, kamusal alanlar için kültürel fonksiyonlara sahip yapılar ve sanatçılar için daireler ile ofislerin yer aldığı sahne arkası bölümleri bulunacak. Ateliers Jean Nouvel’in açıklamasına göre tasarım, bölgenin bir balıkçı köyünden evrilen tarihini ve mevcut kamusal alanlarını merkezine alarak denizle güçlü bir bağ kurmayı amaçlıyor. Tasarım hakkında çoğu detay henüz açıklanmamış olsa da, stüdyo ana oditoryumu yapıda oldukça görünür hale getirmeyi planlıyor. Ana salonda deniz manzaralı teraslara açılan bölümlerin olması düşünülüyor.
Yapıyı çevreleyen su ile kurulan ilişkinin olabildiğince güçlendirilmesi fikri iç mekanlara da yansıtılmış. Deniz kabuklularında bulunan bir madde olan sedefin parlaklığa sahip karakteristik etkisi tercih edilen malzemelere ilham vermiş. Sedefin görsel etkisini yansıtan malzemeler ana giriş fuayesinde ve ana oditoryumdaki balkonların duvarlarında kullanılacak. Yapının mimarı Jean Nouvel malzeme tercihini şu sözlerle açıklıyor: ‘Deniz hem etrafınızda hem de üzerinizde olacak. Bu düşünce, ana fuayenin neden denizin, müziğin ve ışığın buluşmasını sağlayan değerli ve ışıltılı bir malzemeden yapılması gerektiğini daha açık bir şekilde ortaya koyuyor. Sedefli malzemenin parlak beyaz yansımalarını kullanmak denizin, opera salonlarının ve konser salonlarının buluşmasının somut bir şiirselleştirmesi olacaktır.’
Tasarımın dikkat çeken unsurlarından birisi de dağ ve denizin hakim olduğu çevrenin bir yansıması olarak ortaya konan kıvrımlı çatısı. Bu anlamda çatının özgün formu hem kendi başına bir tanıtım objesi olması hem de altında yarattığı kültürel alanların etkisi ile öne çıkıyor. Mimar, Shenzhen Opera Binası’nı halka açık performansların sergilenebileceği ve kültürel buluşmaların gerçekleşebileceği bir sanat bölgesi olarak hayal etmiş.
Fransız mimar Jean Nouvel kendi adını taşıyan ofisini 1994 yılında kurdu. Işık ve gölge oyunlarıyla tanınan mimar, Philarmonie de Paris, Louvre Abu Dhabi ve National Museum of Qatar gibi dünyaca ünlü birçok kamusal yapıyı hayata geçirdi. Şimdilerde ise ofis Ekvador’da bitkilerle kaplı bir konut kompleksi ve Suudi Arabistan’ın AI-Ula bölgesinde bir mağara oteli üzerinde çalışıyor.
Lokasyon: Shenzhen, Çin
Mimar: Ateliers Jean Nouvel
Görseller: Courtesy of Ateliers Jean Nouvel
Kaynak: archdaily.com, dezeen.com, www.jeannouvel.com
Yorum Yazın!