TWINE HOUSE

SERAY TULAY DAC Istanbul için yazdı...
SERAY TULAY DAC Istanbul için yazdı...
image banner
Tasarımcı Antony Gibbon’ın deneysel projesi Twine’da katı ve rijid bir materyal olan beton yaşanabilir mekanlar yaratmak üzere bükülüyor. Basit bir özetle proje teknik engellerin üstesinden gelindiğinde yaratıcılığımızın bizi nereye götürebileceğini gösteren bir öneri. Gibbon’a göre beton üzerinde yaratılan organik dalgalanmalar serisi aslında çevredeki dağların bir yansıması.

Twine ilk serisi olarak geçen öneride, kıvrılarak ve bükülerek oluşturulan organik formların ortaya çıkardığı kemerler etkileyici mekanlara ev sahipliği yapıyor. Mekanı konut fonksiyonuna uygun tasarlamak isteyen Antony Gibbon Designs programı iki bölüme ayırmış. Salon ve mutfak betonun ilk dönüşünde yer alıyor ve dönüşte yere değen form kapalı bir mekan oluşturuyor. Yatak odaları bir sonraki burulmada yer alıyor ve formun doğal sonucu olan bu sistem sayesinde mekanlar arasında ayrıca bir bölücüye gerek kalmıyor.

İç ve dış mekanlarda üzerinde durulan en önemli kavramlardan biri devamlılık. İki farklı deneyimi birbirinden ayıran tek eleman cam paneller. Tamamen saydam bölücüler sayesinde iç mekandayken dışarı ile olan görsel devamlılığınız maksimum oranda korunuyor. Gömülü olan dairesel oturma alanı ise kompozisyonun tam ortasında yer alıyor. Beton dalgaların yerden en uzaklaştığı bölümde konumlanan mekan, tasarımın çizgisel ilerleyişini vurgularken aynı zamanda yarı açık yerleşimi ile ziyaretçilere iç mekan, dış mekan olgularını sorgulatarak farklı ve merak uyandırıcı deneyimler sunuyor.

Yapının heykelsi etkisi peyzaj manzarasına çarpıcı bir ekleme yapıyor. Dalgalanma sayesinde dışarıdan algılanan manzara ile yapı içerisinde karşılanılan etki birbirini adeta tamamlıyor. Çatının bazı noktalarında DNA benzeri kıvrım düzleşerek başka mekanlara ve fonksiyonlara imkan tanıyor. Örneğin bir bölümde yatay bölüm evin enerji ihtiyacını karşılayacak olan güneş panellerine ev sahipliği yaparken, sadece döner merdiven yardımıyla ulaşılabilen merkez düzlükte ise jakuzi bulunuyor.

Anthony Gibbon Designs’ın bu tasarımı şimdilik sadece bir konsept olsa da, ofis ileride hayata geçirilebileceğini düşünüyor. Hayata geçirildiğinde ise güçlü formun dengelenmesi için konumlanacağı çevrenin olabildiğince yalın ve gösterişsiz seçilmesi gerektiğini de ekliyor. Gerçekleştirdiği birçok projesinde yapılarının doğa ile oluşturduğu ahenge önem veren tasarımcı bu konsept çalışmasında da bu kaygısını sürdürüyor.

Proje Yılı: 2019
Mimar: Antony Gibbon Designs
Fotoğraflar: Courtesy of Antony Gibbon Designs
Kaynak: archdaily.com, dezeen.com
EDİTÖR: SERAY TULAY