Jiuzhai Vadisi Ziyaretçi Merkezi

Tsinghua Üniversitesi Mimari Tasarım ve Araştırma Enstitüsü (THAD) tarafından tasarlanan Çin’in Sichuan Eyaleti’ndeki Jiuzhai Vadisi Ziyaretçi Merkezi, çevredeki dağların topoğrafyası tasarımına etkileyici  ve sıra dışı bir şekilde yansıtıyor. Dokuz Tibet köyüne ev sahipliği yapan UNESCO Dünya Mirası listesindeki Jiuzhai Vadisi Milli Parkı’nın girişinde yer alan merkez, 2017’deki depremin ardından bölgenin yeniden açılması kapsamında alana yeni bir sergi ve geçiş mekanı kazandırıyor.

THAD, yapıyı hem görsel olarak çevre ile uyumlu hem de depreme dayanıklı olacak şekilde tasarlamayı hedeflemiş. Bu amaçla doğru orantılı olarak yapı, çevrenin izohips eğrilerini zemin döşemesine taşıyan bir meydan etrafında düzenlenen alçak hacimlerden meydana geliyor. Merkezin iç mekanlarını koruyan çatı da çevredeki dağlara gönderme yapan kıvrımlı bir forma sahip.

THAD’daki mimarlar Jiuzhai Vadisi Ziyaretçi Merkezi ile muhteşem doğanın bütün ihtişamıyla gözler önüne serildiği büyüleyici çevrenin diyaloğunu tasarımın merkezinde tutuyor. Ormanda veya doğada kamp yapmayı içeren bir Tibet geleneği olan Lingka’ya atıfta bulunularak kurgulanan Milli Park’a giden kıvrımlı patikalar, ziyaretçileri ağaçların arasında keyifli bir gezinti yapmaları için yönlendiriyor.

Alanı ziyaret eden turist yoğunluğunu ve yaya trafiğini kontrol edebilmek için giriş seviyesi ile park arasındaki altı metrelik seviye farkından yararlanılıyor ve araçlar ile yayaların alana erişim yolları bu şekilde ayrılıyor. 36 çelik kolon ile yükseltilen yaya meydanı, turist ulaşım merkezinin üzerinde yer alıyor.

THAD, malzemelerde ve yapım tekniklerinde geleneksel ile moderni harmanlamayı tercih ediyor. Zemin seviyesinde arduvaz ve ahşap yer alırken alt seviyelerdeki mekanlarda daha çağdaş bir malzeme olan çelik ve taş kullanılıyor. Uygulama kısmında da parametrik tasarım teknolojisi ile yerel inşaat tekniklerinin birlikteliği kararlara ve tasarıma yön veriyor. Böylece turistlere Milli Park’a girmeden önce karşılaşılan geçiş alanında yerel kültürden izler taşıyan oldukça modern ve özgün bir mekan deneyimi vadediliyor.

 

Tasarım ekibi, projenin ‘yapay bir strüktürün doğal bir manzaraya nasıl yerleşebileceğini araştırdığını’ belirtiyor ve ekliyor: ‘Aerodinamik mimari dil, dar alanda sorunsuz hareket ederek, çevredeki dağları yansıtan ve alana yayılan kavisli bir formla ziyaretçi merkezini gizliyor’.

 

Proje Yılı: 2022
Lokasyon: Sichuan, Çin
Mimar: Tsinghua University Architectural Design and Research Institute (THAD)
Fotoğraflar: THAD