ATÖLYE | Beden Yoluyla Londra Mimarlık Festival’i Deneyimi

Dünyanın en önemli tasarım buluşmalarından biri olan Londra Mimarlık Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl Haziran ayında Londra’da gerçekleşecek.  Bu yıl teması “Care” (Önemsemek) olarak belirlenen Londra Mimarlık Festivali fiziksel, dijital ve hibrit etkinlik programıyla herkesi mimari ve kent hakkında deneyime ve paylaşıma davet ediyor.  Festival kapsamında yoga-mimarlık üzerine bir atölye düzenleyen Mimar ve Yoga Eğitmeni Nurullah Kaya, içinde yaşadığımız çevreyi tüm yönleriyle anlama, önemseme ve iyileştirme çabası güden bu iyimser iki pratik arasında diyalog kurmayı hedefliyor ve “Bedenin İçinden / Yerin Ötesine”  atölyesinde dünyanın her yerinden katılımcılara LFA 2021’i ziyaret etmenin alternatif bir yolunu sunuyor.

 Bu yıl “CARE – ÖNEMSEMEK” temasıyla düzenlenen Londra Mimarlık Festivali; mimari uygulamaların odak noktasında olan doğaya, çevreye, topluma duyarlı bir yapılı çevrenin yansımalarını kavramsal ve somut üretimler  üzerinden tartışmaya açacak.  Enstalasyonlar ve sanat eserleri, söyleşiler ve tartışmalar, performanslar ve turlar, atölye çalışmalarından oluşan Londra Mimarlık Festivali programı 1-30 Haziran tarihleri arasında  Londra’da ve dijital platfromlarda gerçekleşecek.

Bedeni, mekanı, çevreyi ve yapılı çevreyi oluşturan tüm bileşenleri bir bütün olarak kabul eden, ve bu bileşenler arasındaki ilişkileri fark etmeye, anlamaya ve iyileştirmeye çalışan yoga ve mimarlık pratikleri üretimleri süresince iç ve dış dünyaya odaklanır. Eğitimden uygulamaya, denge, ritim, hareket, boşluk-doluluk, esneklik gibi kavramlar üzerinde çalışan ve tüm süreci mükemmel bir nihai ürüne sahip olmak yerine bir anlam araştırması olarak değerlendiren bu iki uygulama beden-mekan-zaman ilişkisi üzerine çalışır. Evrilmeye ve gelişmeye devam eden kadim mimari bilgisi ile insan bedeni mimariyi anlamamıza yardımcı olabilir mi?  LFA 2021 kapsamında düzenlenen bu atölyede her bir katılımcı kendi bedeninin özgün deneyimi üzerinden bu soruya cevap ararken Londra’nın farklı bölgelerinden çalışmaları tanıyarak kenti ve festivali deneyimleyecek.

Atölye Hakkında

LFA 2021 programında yer alan 5 enstalasyondan esinlenerek oluşturulan temel bir yoga pratiğidir. Katılımcılar, esneklik, denge ve fiziksel durumlara odaklanarak nefes ve hareketi birbirine bağlarken her hareketi motive eden enstalasyonları görecek ve kendi beden duyumsamaları üzerinden deneyimleyecek.  Uygulama süresi 90 dakika olan atölye, enstalasyonlara dair ilgili kısa bilgi ve sunumla birleştirilen tüm seviyelere açık bir yoga pratiğinden oluşuyor. Program kısa bir tanıtım ile başlayacak ve ardından 5 bölüme ayrılan yoga pratiği ile devam edecek. Her bölüm, bir enstalasyonun kısa bir sunumu ile başlayacak ve sunulan işin fiziki ve kavramsal unsurlarıyla şekillenen bir yoga akışı ile devam edecek.

Atölye ekipmanları;

  • Yoga matı veya alternatifleri (battaniye, havlu, hiçbir şey vb.)
  • Rahat kıyafetler
  • Su, çay, kahve, yastık, tütsü gibi katılımcının bulunduğu ortama göre rahatlık sağlayacak her şey.
  • Etkinlik dili İngilizce’dir.

Kayıt için:

https://www.londonfestivalofarchitecture.org/event/through-the-body-beyond-the-space/

Festival Programı için:

https://www.londonfestivalofarchitecture.org/


Nurullah Kaya Hakkında:

Nurullah Kaya – Mimar, İletişimci, Yoga Eğitmeni

Nurullah, 2010 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü‘nden ve 2019 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Uluslararası Mimarlık Tasarımı Yüksek Lisans Programı‘ndan (IMIAD) mezun oldu. Lisans eğitimi boyunca İzmir Mimarlar Odası Öğrenci Komisyonu’nda yer aldı, İzmir ve Gdansk’ta Avrupa Birliği tarafından desteklenen atölyelere katıldı. 2009 yılında Genova’da Paolo Granara mimarlık ofisinde staj yaptı. Yüksek lisansı süresinde SUPSI – Güney İsviçre Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi’nde eğitim aldı ve bölgenin önemli tasarımcıları ile çalıştı ve  Hindistan Ahmedabad CEPT Üniversitesi’nde Samvad programına katıldı. Yüksek lisans eğitimini; bienal sergilerini iç mimarlık disiplininin kavramları ile değerlendirdiği “Venedik Mimarlık Bienali’ne İç Mimarlık Perspektifinden Bakmak: Türkiye Ulusal Sergileri” başlıklı teziyle tamamladı.

Profesyonel hayatının ilk dönemlerinde IKEA ve Samsung gibi global firmalarda tasarım ve iletişim odaklı pozisyonlarda edindiği tecrübenin ardından Yapı-Endüstri Merkezi’nde etkinlik ve iletişim projeleri üzerinde çalışmaya başladı. Yaklaşık yarım asır boyunca yapı sektörünün bilgi merkezi olan YEM kariyer yolculuğunda mimarlık kültürü haşır neşir olmaya başladığı önemli bir adım taşı oldu. YEM’de çalıştığı süre boyunca EKODesign Konferansı ve Konut Konferansı gibi önemli uluslarası etkinliklerin organizasyonunda yer aldı ve ArchiPrix-TR ve PROSteel gibi öğrenci yarışmalarında raportör olarak çalıştı.

2014-2018 yılları arasında Seranit Grup ve Kale Grubu gibi kurumsal endüstriyel firmalarda mimari pazarlama iletişimi ve iş geliştirme süreçlerinde görev aldı. Yaklaşık 4 yıl süren beyaz yaka deneyiminin ardından YEM’in markaları olan yapi.com.tr ve mimarizm.com’u sahiplenerek kurulan Yapı Medya İletişim’de farklı ölçeklerdeki etkinlik süreçlerinin yanısıra alanında en uzun soluklu serilerden biri olan Çat Kapı röportajlarında yer aldı. Tasarımcılar ve malzeme üreticileri için potansiyel pazarları ve gelişim alanlarını keşfetmek amacıyla kurulan uluslarası PNR.istanbul Networking & Research Platform‘da etkinlik ve iletişim süreçlerini yönetti. Serbest olarak Türkiye’nin önemli mimarlık ve iç mimarlık ofislerine iletişim ve iş geliştirme danışmanlığı verdi. 2020 yılında yoga eğitimini tamamladı ve bu pratiğin mimarlık ile ilişkisi üzerine çalışmalarına başladı.  İstanbul Mimarlık Festivali’nde “Şimdi Dikkatini Nefesine/Kalemine Davet Et” başlığıyla yoga-mimarlık üzerine atölye düzenledi ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden genç tasarımcılarla mindfulness-tasarım ilişkisini tartışmaya devam etmektedir. Nisan 2021’den bu yana mimarlık odaklı bir kültür-sanat platformu olan The Circle’da Koordinatör olarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

www.nukaworks.com
Instagram: nuxandnux
Twitter: magifurati