Zeyrek Çinili Hamam, 13 Yıllık Restorasyonun Ardından Açılıyor

İstanbul Fatih’te konumlanan Zeyrek Çinili Hamam, The Marmara Grubu’nun 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından İstanbul kültür-sanat hayatına etkili bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Mimari ve iç mimari projesi KA-BA Mimarlık, peyzaj çalışmaları ise DS Mimarlık tarafından tamamlanan Çinili Hamam; Türk ve yabancı sanatçıların işlerinin yer aldığı Kalıntıların Şifası (Healing Ruins) isimli sergiyle 30 Eylül 2023 tarihinde kapılarını açıyor. Sergi, hamam bölümü de dahil olmak üzere yapının birçok alanına yayılıyor ve sanatseverleri mekanın yeni halini keşfetmeye davet ediyor. Restorasyon sonrası yapı, hamam olarak kullanılacak bölümlerin yanı sıra bünyesindeki müze, tarihi Bizans sarnıçları ve etkinlik alanlarıyla şehrin gözde lokasyonlarından biri olmayı hedefliyor. Hamamın adeta bir arkeolojik kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alan Kalıntıların Şifası sergisinin küratörlüğünü Arslanoğlu de Coster üstleniyor. Sergideki sanatçılardan mekana özgü yeni işler üreten isimler şöyle: Francesco Albano, Adrian Geller, Alice Guittard, Başak Günak, Maryam Hoseini, Ahmet Doğu İpek, Lara Ögel, Zoë Paul, Daniel Silver, Panos Tsagaris, Ezgi Türksoy ve Elif Uras. Erol Akyavaş, Mehtap Baydu, Hera Büyüktaşçıyan, Dorothy Cross, Candeğer Furtun, Cecilia Granara, Renée Levi, Maude Maris, Ayça Telgeren ve Marion Verboom ise sergide eserleri yer alan diğer sanatçılar.

‘Antique’, 2016, Maude Maris
Fotoğraf: Hadiye Cangökçe
Fotoğraf: Murat Germen

Osmanlı Donanması’nın Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yaptırılan ve 1530-1540 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu kültürel ihtişamının zirvesindeyken Mimar Sinan tarafından inşa edilen hamam, restorasyonun ardından geçtiğimiz sene ilk kez İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)’nın düzenlediği 17. İstanbul Bienali’nde ziyaretçilerle buluşmuştu.

Fotoğraf: Murat Germen

Genellikle saraylarda kullanılan özel tasarım çinilerin kamusal bir alanda bu kadar yaygın olarak yer almasının en eski örneklerinden biri olan Zeyrek Çinili Hamam, adını aldığı İznik çinileri de dahil olmak üzere özgün mimarisine ve tarihi dokusuna sadık kalınarak özenle restore edildi. Restorasyon çalışmaları sırasında iki asırdan fazla bir süredir sıva altında kalmış olan 18. ve 19. yüzyıl duvar resimleri de dahil olmak üzere hamamın birbirinden etkileyici gizli hazineleri gün yüzüne çıkarıldı. Zeyrek Çinili Hamam kompleksi, Osmanlı’da yıkanma kültürü ve ritüellerini merkezine alan hamamın 500 yıllık dokusunu yansıtan Zeyrek Çinili Hamam Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçiler, kompleksin içinde yer alan Zeyrek Çinili Hamam Müzesi’nde, restorasyon sürecinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde gerçekleşen kazılarda ortaya çıkarılan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait eserleri görebilecekler.

Fotoğraf: Murat Germen
Fotoğraf: Murat Germen

Zeyrek Çinili Hamamı’nın yeniden açılması, sadece bir tarihi eserin canlandırılması değil, aynı zamanda İstanbul’un geçmişiyle olan bağını yeniden keşfetme fırsatını sunuyor. Burada yapılan çalışmalar, kültürel mirasımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için önemli bir örnek teşkil ediyor. Ayrıca, turizm açısından da büyük bir potansiyele sahip olan bu hamam, İstanbul’un kültürel çekiciliğini daha da artırıyor.

Daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: zeyrekcinilihamam.com

Mimari Tasarım: KA-BA
İnşaat firması: Dako İnşaat
Sergi ve Mekan Tasarımı: Atelier Brückner
Peyzaj Tasarımı: DS Mimarlık