Serpentine Pavyonu’nun 2024 Yılı Edisyonu Minsuk Cho İmzalı

2000 yılından beri her sene uluslararası camiada tanınmış mimarlardan birini finanse ederek, galerinin önündeki çim arazide geçici bir pavyon tasarlama imkânı sunan Serpentine Galerisi’nin bu yılki konuğu Minsuk Cho oldu. Seul merkezli Koreli mimar Minsuk Cho ve firması Mass Studies tarafından tasarlanan ‘Archipelagic Void’ isimli pavyon, 7 Haziran’da ziyarete açıldı. Geleneksel Kore evlerinde bulunan bir tür açık avlu olan mandang’a atıfta bulunan merkezi bir boşluk etrafında sergilenen beş adadan oluşan pavyon, Londra’nın Kensington Bahçeleri’nde 27 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Cho’nun yıldız şeklindeki pavyonu hem tarihi hem de kültürel anlatıları yansıtan dinamik ve çok yönlü bir alan yaratarak, çeşitli yapılar aracılığıyla farklı deneyimler sunuyor.

Minsuk Cho, 23. Serpentine Pavyonu’nun tasarımı için önceden hayata geçirilmiş Serpentine Pavyonları’nı gözlemledi ve bu tasarımların genellikle Güney çim alanının merkezinde yer alan tekil bir yapı olduğu sonucuna vardı. Bu çıkarıma göre Cho, tek bir merkezi yapı yerine, yeni olasılıkları ve daha önce anlatılmamış mekânsal anlatıları keşfetmek için açık bir merkezi alanı çevreleyen beş farklı, uyarlanabilir ahşap yapılar tasarladı. Boyut, yükseklik ve form bakımından farklılık gösteren bu yapılar, çim alanın çevresine stratejik olarak yerleştirilmiş ve sitenin hafif eğimine uyum sağlamak için aynı temellerle desteklenmiş.

Pavyonun beş adasının her biri belirli bir işleve hizmet ediyor. Pavyonun kuzeyinde sanatçı Herman Chong ve arşivci Renée Staal tarafından hazırlanan ‘Okunmamış Kitaplar Kütüphanesi’, yaşayan bir referans kütüphanesi işlevi gören bir sanat eseri. Sanatçının açıklamasına göre her bir kitap, ortak bir bilgi havuzu oluşturmak üzere önceki sahibi tarafından bağışlanmış. Serpentine Pavyonu’na gelen konuklar, büyüyen koleksiyona kendi kitaplarını göndererek katkıda bulunabiliyor.

Serpentine South’un küratöryel faaliyetlerine katkı sağlayan ve pavyonun ana girişinde yer alan ‘Galeri’ adası, geleneksel Kore enstrümanlarından ilham alan müzisyen ve besteci Jang Young-Gyu’nun ses enstalasyonuna ev sahipliği yapıyor. Pavyonun çevresinden esinlenen Jang, Kensington Bahçeleri’nden gelen doğal ve insan seslerini geleneksel Kore müziğiyle harmanlıyor. Eşsiz tonlar ve melodiler, değişen mevsimleri yansıtarak Park’ın sürekli gelişen peyzajına ve ekolojisine yanıt veriyor.

Beş yapının en büyüğü olan ‘Oditoryum’, kamusal toplanma, performanslar ve konuşmalar için bir alan olarak tasarlanmış. Açısal eğimli bir çatı ile örtülmüş ve yarı saydam, pembe renkli polikarbonat açıklıklarla kaplanmış.

Beş yapının en yükseği olan ‘Oyun Kulesi’ ise dinamik etkileşimleri teşvik etmek için parlak turuncu ağlarla donatılmış ahşap piramidal bir yapı oluşturarak geçici tasarıma yaratıcılık katıyor. ‘Çay Evi’ olarak adlandırılan beşinci yapı ise bir kafe olarak kurgulanmış.

Pavyonu oluşturan 5 ada/yapı arasındaki boşluklar da farklı mekansal kimliklere sahip ve çevredeki park ile pavyon faaliyetleri arasında eşik görevi görüyor.

Kaynak: serpentinegalleries.com
Fotoğraflar: Iwan Baan, Serpentine Galleries