ARCHIST 2020 Ödülleri Sahiplerini Buldu

Mimar ve iç mimardan oluşan bir organizasyon komitesi ile düzenlenen ARCHIST 2020 İç Mimarlık Yarışması tasarımcı Tanju Özelgin’in küratörlüğü ile hayata geçirildi. Bu sene 3.sü düzenlenen yarışmada kısa listeye kalan projelerin sunulduğu sergi ve ödül töreni 18-19 Mart tarihlerinde Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleşti. Atilla Kuzu, Hakan Ezer, Han Tümertekin, İnci Deniz Ilgın, Nilay Örnek, Sefer Çağlar, Serdar Bilgili ve Tayfun Mumcu’nun yer aldığı ARCHIST 2020 jürisi farklı disiplinlerden birçok önemli ismi bir araya getirdi.

Tanju Özelginin’in kaleme aldığı davet metni yarışmanın amacını ve beklentilerini etkileyici bir dille aktarıyor:

“Konumuz”; yürürken, koşarken, konuşurken, dururken, izlerken, poz verirken, kaybolurken, bulurken, beklerken, keşfederken, dalarken, sevinirken, üzülürken, telaşlanırken, ümit ederken, yanından geçerken, vazgeçerken, varsayarken… Hep karşımızda duran, kafamızı her kaldırdığımızda, her dokunduğumuzda, her nefes aldığımızda gördüğümüz ama görmekten mutlu olmadığımız her tasarım objesi.

“Amacımız”, giderek yayılan, kontrolden çıkan, alışılagelen, uzun vadede çözülmesi daha da zor olan, başına buyruk, plansız, denetimsiz ve her türlü estetik ve işlevsel kaygıdan uzak, yavaş yavaş tüm hayatımızı kaplayan ve hiçbir tasaya çare olmayan, tasarım kargaşasına yönelik çözümler üretmek. Görünmeyeni görünür, konuşulmayanı konuşulur, üzerine düşünülmeyeni düşünülür kılmak ve uzun vadede çözüme yönelik adımlar atmak.

“Sonuç olarak” her birimizin hayatına dokunan, kafasını meşgul eden, çözümler üretmeye iten bu soruna yönelik üretmiş olduğunuz projelerinizi bekliyoruz.

Çünkü, Bertolt Brecht’in dediği gibi:

“İstediğince yalın görünsün göze,

kuşkuyla bakın en küçük olaya bile!

Sınayın gerekli olup olmadığını, hele

‘alışılagelmiş’ türden ise! Açıkça

istiyoruz şunu sizden:

Sakın doğal bulmayın hep alışılageleni!
Çünkü artık hiçbir şeye doğal denmemeli;

şu kanlı kargaşanın, şu düzenli geçinen

düzensizliğin, serserice başına

buyrukluğun ve insanla ilintisini yitirmiş

insanlığın egemen olduğu dönemlerde

kimse demesin: doğaldır bu olup bitenler;

böyle denmesin ki inanılsın her şeyin

değişebileceğine.”

Kısa listeye kalmaya hak kazanan projeler alışveriş alanı, çalışma alanı, eğitim ve kültür alanı, konsept projeler, ticari konaklama alanı, yaşam alanı, yeme içme alanı olmak üzere 7 farklı kategoride incelendi. 109 başvuru arasından seçilen 14 projenin yer aldığı kısa listeden 3 proje ise ARCHIST 2020 İç Mimarlık Ödülleri’nin sahibi olmaya hak kazandı. Kazanan projeler; alışveriş alanı kategorisinde Punto ile Arif Özden, ticari konaklama alanı kategorisinde Hışvahan ile GEO-ID ve yeme içme alanı kategorisinde Rawsters Coffee & Supply Co. İle Wangan oldu.

Yarışmanın ana sponsoru Nippon Paint, altın sponsor Vitra, gümüş sponsor Mapei, bronz sponsorlar Artepera ile Laufen ve sergi sponsoru Burotime idi.

 

ARCHIST 2020 KISA LİSTEYE KALAN PROJELER

 

Alışveriş Alanı

Bilge Kalfa Architecture – Compact Market

Arif Özden – Roman

Arif Özden – Punto

Ticari Konaklama Alanı

Geomim – Hisvahan

Geomim – Bebek Otel

Yeme İçme Alanı (jüri kararı ile eklendi)

Urban Jobs – Zula Zorlu

Wangan – Rawsters Coffee & Supply Co.

Çalışma Alanı

PAB Mimarlık – Habita Coworking

Eğitim ve Kültür Alanı

PAB Mimarlık – Ara Güler Müzesi Bomontiada

Konsept Projeler

Wangan – Tori Nikkei

Yaşam Alanı

Ofis MPU – The Cave Loft

Gönye – Metric Calm

Studio E2 – Düşler Vadisi Riva Ham Doğal Örnek Villa

Cem Tanrıkulu –HD Konut Projesi

 

Punto / Arif Özden (Alışveriş Alanı Kategori Kazananı)İstanbul’da yer alan Punto Mağazası’nın iç mekan tasarımı oldukça etkileyici dokulara ve renk paletlerine ev sahipliği yapıyor. Arif Özden tarafından tasarlanan mağazada katlar arası görsel bağlantının kopmaması ve istenilen tavan yüksekliğinin elde edilebilmesi adına galeri boşlukları oluşturulmuş. Gri renk tonlarının hakim olduğu iç mekanda farklı malzeme dokuları ve koyu ahşap sergileme ünitelerinin yarattığı kontrast ile ürünlerin ön plana çıkması sağlanmış.

Hışvahan / GEO-ID (Ticari Konaklama Alanı Kategori Kazananı)

Gaziantep’te yer alan 16. yüzyıldan kalma tarihi bir pamuk deposunun butik otele dönüştürüldüğü proje tasarımı GEO-ID’e ait. 2019 yılında tamamlanan proje, yapının 440 yıl öncesine dayanan karakterini korurken kalıntıları da olabildiğince muhafaza etmeyi ilke edinen bir düşünce ile hayata geçirilmiş. Projede aynı zamanda müzeye dönüştürülmüş olan tarihi bir hamam bulunmaktadır. Mekanların işlevleri değiştirilirken tarihe bir gönderme olarak bazılarının isimleri korunmuştur. Yer altında bulunan kalıntılar ile görsel ilişkiye izin vermek adına bazı alanlarda camdan seyir noktaları oluşturulmuştur. Tasarımın amaçlarından biri Gaziantep’in zengin kültürel mirasına sadık kalarak geleneksel ile moderni usta bir şekilde harmanlayabilmek olmuş. Projede yer alan mobilyaların birçoğu bölgede yaygın üretime sahip bir malzeme olan bakır kullanılarak eski tekniklerle imal edilmiştir.

Rawsters Coffee & Supply Co / Wangan (Yeme İçme Alanı Kategori Kazananı)

Öncesinde içinde bulunduğu alışveriş merkezine ait bir depo olarak kullanılan alan Wangan’ın projesi ile oldukça dinamik ve eğlenceli bir kahveciye dönüşmüş. 35m²’lik alana sahip olan projede kullanılan renklerde, dokularda ve formlarda ön planda olan unsur kontrast. Yapının cephesinde yer alan perde duvarı çevreleyen amorf ahşap yüzey çeşitli grafik enstalasyonlara ev sahipliği yapıyor ve kolay değişebilen tasarımı sayesinde sıklıkla güncellenerek markanın tüketici ile sürekli iletişim halinde kalabilmesini sağlıyor. Ahşap malzemenin getirdiği sıcak atmosfer içeride yer alan mat asimetrik formlu paslanmaz çelik barın soğukluğu ile dengelenirken aynı zamanda bu birliktelik etkileyici bir kontrast oluşturuyor. Kapı kolları ve sabit oturma ünitesi gibi yapıda kullanılan birçok detay Wangan tarafından projeye özel olarak tasarlanmış. Mekanda kullanılan diğer mobilyalar da Wangan’ın Punto serisinden tercih edilmiş.

Compact Market / Bilge Kalfa Architecture (Alışveriş Alanı Kategorisi Kısa Liste Projesi)

Zula Zorlu / Urban Jobs (Yeme İçme Alanı Kategorisi Kısa Liste Projesi)

 

Ara Güler Müzesi Bomontiada / PAB Mimarlık (Eğitim ve Kültür Alanı Kategorisi Kısa Liste Projesi)

 

The Cave Loft / Ofis MPU (Yaşam Alanı Kategorisi Kısa Liste Projesi)

 

Yarışma Organizasyon Komitesi: Ali Doruk, Aslı Sekmen, Banu Uçak, Görkem Volkan, Hakan Sekmen, İlkay Öngün, Jale Kulin, Tanju Özelgin

Sponsorlar: Nippon Boya, Vitra, Mapei, Laufen, Artepera, Burotime

Hışvahan, Rawsters Coffee Supply & Co, Zula Zorlu Fotoğraflar: Emre Dörter

Ara Güler Müzesi Bomonti Fotoğraf: Yercekim Mimari Fotoğraf

Compact Market Fotoğraf: Büşra Yeltekin

Punto Fotoğraf: stonline.com.tr