Dubai merkezli mimarlık firması Znera Space tarafından tasarlanan ve ‘Downtown Circle’ olarak adlandırılan 550 metre yüksekliğinde dev bir halka şeklindeki proje, Dubai’nin anıtsal gökdeleni Burj Khalifa’nın çevresine fütürist bir metropolis önerisi getiriyor. 3000 metrelik bir çevreyi kapsayan mega yapının Birleşik Arap Emirlikleri’nin yeni kentsel dönüm noktası olması hedefleniyor. Yapının sürdürülebilirlik amacı doğrultusunda kendi kendine yetebilmesi öngörülüyor. Konutlara ek olarak kamusal, ticari ve kültürel programlar içeren yapının strüktürü, daha küçük birimlere bölünmüş beş seviyeden oluşacak.
Karma kullanım kompleksinin akciğeri görevini üstlenen iki halka arasında yer alan Skypark’ta kanyonlar, kum tepeleri, bataklıklar, şelaleler, tropikal bitki örtüsü ve farklı türlere ait bitkiler dahil olmak üzere farklı mikro iklimler yer alacak. Aynı zamanda katlar dikey olarak birbirine bağlanarak üç boyutlu kentsel yeşil ekosistem oluşturuluyor. Bu şekilde de yapının ‘kentsel ekosistemin ayrılmaz bir parçası’ olması amaçlanıyor. Bu mikro iklimlerin varlığını sürdürmek için de planlarında yağmur suyu hasadı, güneş enerjisi santralleri için belirlenmiş alanların yanı sıra karbon depolamak ve havadaki kirletici maddeleri filtrelemek için sistemler yer almaktadır.
Ayrıca tasarımda, saatte 100 kilometre hızla hareket eden bölmeler filosunu içerecek olan bir raylı ulaşım sistemi bulunuyor. Halkanın en alt katmanının dış çevresi boyunca yolcuları bir noktadan diğerine taşıyan bölmeler, 500 metrelik yükseklikten aşağıdaki şehrin 360 derecelik görüntüsünü ziyaretçilerine sunacak.
Znera Space’in kurucuları Nils Remess ve Najamus Chowdry proje ile ilgili açıklamasında “Dubai’nin yoğun kentsel dokusu nedeniyle burada. Bu konsepti keşfetmenin ve uygulamanın en iyi yolu Downtown’daydı.” dedi. 3 kilometrelik çapı olan Downtown Circle’ın Burj Khalifa etrafında gayrimenkul yer alma durumuna itirazlar olmasına rağmen Remess ve Crowdry konsept tasarımının amacını olumlu olarak açıklıyor: “Şehirleri inşa etme şeklimiz, işleri planlama şeklimiz gibi faktörleri nasıl daha iyi yapabiliriz tartışmasını gündeme getiriyor. Bu tür bir tartışmanın etrafında olumsuzluklar olabilir, aynı zamanda işleri nasıl daha iyi hale getirebileceğimize dair çözümler de olabilir.”
Birleşik Arap Emirlikleri’nin şehir silüetine farklılık getirmesi öngörülen yapının, ülkenin gelişimindeki kritik zamanda, mimarların ve şehir plancılarının önceki kentten izole inşa edilen gökdelen modellerinden, doğa ile entegre olmaya ve çeşitli kamusal alanlar yaratmaya çalışan daha insancıl bir tipolojiye nasıl geçebileceğini araştıracak.
Kaynaklar: archdaily.com, designboom.com, bosshunting.com
Görseller: Pictown / Znera
Yorum Yazın!