VENEDİK MİMARLIK BİENALİ ANA SERGİ ESERİ: YAN YANA | SIDE BY SIDE

Venedik Mimarlık Bienali Ana Sergisi  için dünyanın dört bir yanından seçilen 114 ismin arasında, ilk kez Türkiye’den bir mimar olarak yer alan Han Tümertekin’in, proje ortakları ile gerçekleştirdiği Yan Yana | Side By Side 25 Kasım’a kadar Arsenale’de.

Tümertekin, Hashim Sarkis’in küratörlüğünde, “Birlikte Nasıl Yaşayacağız?” teması ile; yerküre, sınırlar, topluluklar, konut ve bireyler alt başlıklarında gerçekleşen Bienal Sergisi için hazırladığı eseri ile şunu soruyor: Çeşitli insan gruplarını yeni biçimlerde bir araya getirmek ve yeni öngörülemeyen karşılaşmalar -suyun kenarlarında yeni bir mekansal sözleşme- yapmak mümkün mü?

Han Tümertekin’in cümleleri ile ‘Side by Side’:

“Farklı insan gruplarını yeni biçimlerde yan yana bir araya getirmek ve öngörülemeyen karşılaşmalara olanak sağlamak heyecan verici bir tasarım konusuydu. Pandemi öncesinde çalışmaya başladığımız bu proje, Venedik Bienali’nde yerini alana kadar çok çeşitli aşamalardan geçti. İlhamını İstanbul’un eşsiz coğrafyasına özel kentsel hareketlilikten, geçiş alanlarından ve günlük seyahatlerden alan ‘Yan Yana’, insanları daha önce bulunmadıkları yerlerde yan yana getirmenin olanaklarını ve potansiyellerini tartışmaya açıyor. Venedik’te, yine bir su kenarında ziyarete açılan bu mekânsal müdahalenin, İstanbul’un bağlamsal bir yeniden yorumlaması olduğunu söyleyebilirim.”

Hashim Sarkis’in küratörlüğünde hazırlanan “Birlikte Nasıl Yaşayacağız?” temalı bienal sergisinde katılımcılar, dünyanın yüzleştiği sorunlara karşı insanların bir arada yaşayabilecekleri mekânlar tasarladı. Bu soruya cevaben mimarlık, mühendislik, sosyal bilimler ve görsel sanatlar gibi farklı disiplinlerden uzmanların katkısıyla “Yan Yana” adlı strüktürü tasarlayan Han Tümertekin ve Proje Ortakları, bienalin ana mekânlarından Arsenale’nin en dikkat çekici eserlerinden birine imza attı. Ana malzeme olarak ahşabın kullanıldığı, özel tasarım bir çelik strüktürle desteklenen devasa yerleştirme, ziyaretçilere Venedik Tersanesi’nin kıyısında keyifli bir mola ve sohbet imkânı sunuyor, çeşitli bienal etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

PROJE EKİBİ

Han Tümertekin – mimar
Ayfer Bartu Candan – kentsel antropolog
Hayriye Sözen – mimar
Hakan Tüzün Şengün – mimar
Zeynep Tümertekin – mimar
Ali Gürer – mimar
Ahmet Topbaş – yapı mühendisi
Mert Kaya – vieo sanatçısı
Sena Özfiliz – görsel belgeleyici
Tuna Ortaylı Kazıcı – proje koordinatörü

Fotoğraflar: Cemal Emden