SEK SEK / Bir Beyoğlu Sekmesi

Cem Sorguç’un hazırlayıp sunduğu “SEK SEK/Bir Beyoğlu Sekmesi”, her bölümünde birbirinden değerli konuklarıyla Beyoğlu’nun çehresini farklı birimler üzerinden ele alıyor. Beyoğlu’nun zengin kültürel mirasını kent ve çevre bağlamında inceleyen programda bugüne kadar; Pasajlar bölümü mimar Ertuğ Uçar ile Merdivenler ve Yokuşlar bölümü Doç.Dr. İlke Ciritçi ile ve Avlular bölümü mimar Nevzat Sayın ile gerçekleşti.

Her bölüm için belgesel gösteriminin ve ardından Sorguç ile konuğunun katıldığı bir söyleşi gerçekleşiyor.

Akbank Sanat sponsorluğunda kayda alınan programın yayınlanmış üç bölümüne YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz.

‘İstanbul’dayız. Muhitimiz Beyoğlu. Buraya, ait olduğu kente, gündelik yaşama, çevreye, tarihe dair üst anlatılardan sıyrılmaya gayret eden bugünün görsel ve sözel kesiti, bir şehir izleği. Adımlaması. Sekmesi.

Beyoğlu’nun çehresini farklı tipolojiler, kentsel fragmanlar üzerinden ele alacağız. Belgelemeye, yorumlamaya, tanıklığa, göstermeye, katılmaya, müdahale etmeye yol veren bir güzergâh. Her bölüme ve her bölümde farklı bir temaya, tipolojiye dair bir konuğun eşliği ile dönemsel bir kent kaydı. Temaya dair kısa bir kent dokümantasyonu akabinde gösterim, paylaşım ve ortak değerlendirme, tartışma, sohbet, dedikodu.’

  • Bölüm 1: “Pasajlar” Konuk: Ertuğ Uçar

Ertuğ Uçar’ın konuk olduğu ilk bölüm; Beyoğlu’nun tarihi, kültürel ve sosyolojik bağlamlarda önemli bir parçasını oluşturan pasajlarını farklı perspektifler üzerinden inceliyor. 

İzlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=d5UPbztSCN8&list=PLafAn8dOqMtyOKhF2ahuEH0nyHKwRa04b&index=4

  • Bölüm 2: “Merdivenler ve Yokuşlar” Konuk: Doç. Dr. İlke Ciritci

Beyoğlu; Azapkapı, Galata, Tophane, Fındıklı üzerinde yükselir. Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı’nı birbirine iliştiren bugün İstiklal Caddesi denilen sırttan batı ve güneye doğru akar. Bazı yerlerde öylesine dikleşir ki ya sokak çıkmaz olur ya da basamaklanır. Bazen de döne kıvrıla cazibesini korur. Bu bölümde, Beyoğlu’nun bu kılcal damarları kentsel, toplumsal, tarihsel, mimari ve ekonomi-politik olarak ele alınıyor. 

İzlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=T01eSOn4lNI&list=PLafAn8dOqMtyOKhF2ahuEH0nyHKwRa04b&index=3

  • Bölüm 3: “Avlular” Konuk: Nevzat Sayın

Avlular, Beyoğlu’nun karakteristik bir yapısal özelliği olmayabilir; ancak bölge, avlulu meskenler, ibadethaneler, hanlar ve çarşılar gibi farklı yapı türlerine dair bir çeşitlilik barındırır. Bazen bir yapının tamamlayıcı bir parçası olarak, bazen de birden fazla yapının bir araya gelmesiyle oluşan avlular, mimar Nevzat Sayın ile birlikte Beyoğlu üzerinden değerlendiriliyor.

İzlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=D3lR3oZkW4s&list=PLafAn8dOqMtyOKhF2ahuEH0nyHKwRa04b&index=2