“Unravel” Grup Sergisi: Sanatta Tekstilin Gücü ve Politikası

Stedelijk Museum Amsterdam’da gerçekleşen “Unravel” sergisi tekstilin değiştirici ve eleştirel gücünü keşfeden 100’den fazla eseri bir araya getiriyor.

Tekstil ürünleri bizi örter, korur, zevklerinizi ve inançlarınızı temsil eder. Bu ürünler, günlük yaşamlarımızın içinde yoğun bir şekilde var olurken, sanat tarihinde ve çağdaş tasarım pratiklerinde hep gizli kalmıştır. Kumaşın evrenselliği tekstil ürünlerini dünya genelinde kişisel hikayeleri taşıyan, gizli mesajlar barındıran bir haberci haline getirmiştir. Bir kumaş parçasında bile içinde bulunulan zamanın gizli tarihi saklıdır. Cinsiyet, emek, ekoloji, baskı, sömürü ve ticaretin tarihi ile ilgili birçok bilgiyi beraberinde taşır.

Fotoğraf: Peter Tijhuis

Stedelijk Museum Amsterdam ‘da 14 Eylül –  5 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen bu grup sergisi 45 uluslararası sanatçının 100’den fazla eseriyle, tekstilin bilinmeyen ve gizli kalmış taraflarını açığa çıkarmayı amaçlıyor. Sergide yer alan sanatçıların çoğu daha önce Hollanda’da sergi yapmamış sanatçılardan oluşurken aralarında Louise Bourgeois, Sheila Hicks, and Tracey Emin gibi sanatçıların eserleri de yer alıyor. Sergide yer alan 9 eser ise Stedelijk Museum’un kendi koleksiyonundan sergiye dahil edilmiş.

Sergi, tekstilin sanattaki rolünü altı farklı tema üzerinden inceliyor.

“Subversive Stitch” (İsyan Dikişi) teması, tekstilin “kadın işi” olarak algılanmasına karşı direnişi gösteren işleri kapsıyor.

Fotoğraf: Peter Tijhuis.

“Fabric of Everyday Life” (Gündelik Hayatın Kumaşı) teması ise kişisel hikayeleri ve deneyimleri konu alıyor.

“Borderlands” (Sınır Bölgeleri), fiziksel ve görünmez sınırların hikayesini anlatırken, “Bearing Witness” (Tanıklık Etmek) sosyal ve sosyo-politik yorumlar yapan eserleri sergiliyor.

“Wound and Repair” (Yara ve Onarım) teması, tekstilini onarıcı ve iyileştirici bir ortam olarak görüyor; altıncı ve son tema olan “Ancestral Threads” (Ata İplikleri), ataların yaşamlarını, tekniklerini ve alternatif bilgi sistemlerini ortaya koyuyor.

“Unravel” sergisindeki eserler, biçim ve içerik açısından radikal olup, çeşitli formlar, teknikler ve perspektifler içeriyor. Bu çalışmalar, kimi zaman geleneksel yöntemlerden, kimi zaman da yeni ve deneysel süreçlerden besleniyor.

Fotoğraf: Sasa Fuis

Sergi hem yerel hem de uluslararası eserler aracılığıyla tekstil sanatının dönüştürücü gücünü ve onun toplumsal, politik ve estetik anlamlarını sorgulamamızı sağlıyor. Ziyaretçiler, tekstilin hem metaforik hem de somut anlamda nasıl hikayeler taşıdığını ve bu süreçlerin sanatla nasıl buluştuğunu keşfetmeye davet ediliyor. “Unravel” sergisi, 14 Eylül –  5 Ocak 2025 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Sanatçılar:

Pacita Abad, Magdalena Abakanowicz, Igshaan Adams, Mounira Al Solh, Ghada Amer, Arpilleristas, Mercedes Azpilicueta, Kevin Beasley, Sanford Biggers, Louise Bourgeois, Diedrick Brackens, Jagoda Buić, Margarita Cabrera, Feliciano Centurión, Judy Chicago, Myrlande Constant, Cian Dayrit, Tracey Emin, Gee’s Bend / Lorraine Pettway, Jeffrey Gibson, Antonio Jose Guzman & Iva Jankovic, Harmony Hammond, Sheila Hicks, Nicholas Hlobo, Kimsooja, José Leonilson, Tau Lewis, Ibrahim Mahama, Teresa Margolles, Georgina Maxim, Małgorzata Mirga-Tas, Violeta Parra, Antonio Pichillá Quiacaín, Faith Ringgold, LJ Roberts, Zamthingla Ruivah, Hannah Ryggen, Tschabalala Self, Angela Su, Lenore Tawney, Cecilia Vicuña, T. Vinoja, Yee I-Lann, Billie Zangewa, Sarah Zapata