Chongzheng Akademisi’ni Yeniden Canlandırma Projesi

Trace Architecture Office (TAO), 500 yıllık geçmişe sahip Weishan Chongzheng Akademisi’ni restore ederek, kitapçı zinciri Librairie Avant-Garde için yeni bir alan oluşturdu. Tasarım, çağdaş bir yaklaşımı, tarihi binaların geleneksel mimari tarzıyla dengelemek amacıyla “pavyon içinde pavyon” kavramını benimsiyor. Bu şekilde, eski şehrin tarihi onurlandırılırken mekânın kültürel kimliği modern bir yorumla yeniden canlandırılıyor.

Chongzheng Akademisi’nin onarım ve yenileme projesi, yapının kütüphane, sergi alanı, tiyatro ve kafe gibi çeşitli işlevlere sahip bir kitapçıya dönüştürülmesini kapsıyor. Mekânın eski ihtişamı ve canlılığı geri kazandırılırken, çevredeki alanın kentsel tasarımına da katkı sağlanıyor.

Weishan Antik Kenti’nin batı köşesinde yer alan Chongzheng Akademisi, Ming Hanedanlığı’nın Hongzhi döneminde, 500 yılı aşkın bir süre önce inşa edilmiş. Tarihi yapı, 2021 yılında yerel yönetim kararıyla Librairie Avant-Garde için restore edilerek modern bir kültür merkezine dönüştürüldü. Tasarımın temel amacı, akademiyi canlı bir yaşam merkezi haline getirerek, çevresindeki alanı harekete geçirmekti.

Chongzheng Akademisi, halkın hafızasında önemli bir yere sahip. Özellikle akademinin güney kapısının önündeki 330 yıllık Banyan ağacı, geçmişte kasaba halkının bir araya geldiği bir noktaydı. Ağaç ve akademiye karşı bir açık hava avlusu oluşturularak insanlar ve ağaç arasındaki etkileşim sağlanmış. Eski yapıların korunması büyük önem taşırken, akademinin yanında bulunan eski demir fabrikası gibi yeni binalar restore edilmiş.

Akademinin orijinal ahşap ve oyma taş yapısı restore edilirken farklı dönemlere ait renkli resimler, yazıtlar ve taş oymalar gibi zengin tarihi bilgileri mümkün olan en iyi şekilde korumak için ‘güvenlik, tersine çevrilebilirlik ve ayırt edilebilirlik’ olmak üzere üç tasarım ilkesi belirlenmiş.

Kitabevinin kalbi, iki yüzer Kitap Galerisi’nden oluşuyor. Tarihi dokuyu bozmadan, modern çelik yapılarla entegre edilen galeriler, okuma ve kitap depolama alanları sunuyor. Kitap Galerisi’nin inşasında hafif çelik strüktür kullanılmış, kolonlar sadece avluya indirilmiş ve tarihi binanın geçiş holü zemini üzerine konsol olarak yerleştirilmiş. Avlulardaki tüm kadim ağaçların korunmasıyla Kitap Galerileri ile peyzajın iç içe olması sağlanmış. Kitap galerilerinin metal strüktürleri, hem mevcut yapıyla son derece modern bir kontrast oluşturacak hem de hafif ve ileride istendiğinde kolayca sökülebilecek şekilde tasarlanmış.

Kitap Galerisi’nin dış tarafındaki basamaklı hacim, geçiş holündeki kültürel ve yaratıcı sergi stantlarına ve avludaki tribünlere dönüşüyor. Avlunun her iki tarafındaki tribünlerle tanımlanan ağaçların altındaki açık hava tiyatrosu, okuma, iletişim, eğlence ve açık hava kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapmak için bir alan sağlıyor. Koyu renkli ahşap mobilyalar, binanın orijinal ahşap yapısını tamamlayacak şekilde tasarlanmış.

Zemin kotu ile cadde arasındaki ilişkiyi ve programı göz önünde bulunduran tasarım, mekânı üst ve alt bölümlere ayırıyor. Üst kısım, aynı zamanda binadaki en büyük etkinlik alanı olan kapalı bir tiyatroyu barındırıyor. Tiyatronun basamaklarını takip ederek ikinci kattaki tüm kente bakan seyir platformuna ulaşılabiliyor. Alt kısım ise her iki taraftaki basamaklar ve rampalar aracılığıyla ulaşılabilen yarı batık bir kitap sergileme alanı. Batık alan büyük ölçüde cam cephelerle inşa edilmiş olup, bina ile şehir arasında görsel bağlantı ve etkileşim sağlıyor.

Yeni ve eski mimariyi birleştiren tasarım, ziyaretçilerin eski zamanlara bir yolculuk yapıyormuş gibi hissetmelerini sağlıyor.

Proje Yılı: 2023
Lokasyon: Weishan, Çin
Mimar: Trace Architecture Office (TAO)
Fotoğraflar: Arch-Exist Photography