Hareketi Bir Ses Deneyimi Senfonisine Dönüştüren Enstalasyon: RHUBARB

Montpellier’deki 18. yüzyıldan kalma tarihi bina Hôtel d’Aurès’in avlusunda inşa edilen RHUBARB enstalasyonu, izleyicinin hareketlerini işitsel deneyimlerden oluşan bir senfoniye dönüştürerek sürükleyici bir sanat deneyimi yaratmayı vadediyor. Mimarlar Peker Ayan, Simay Çağ ve peyzaj mimarı Bilge Kobak tarafından kurulan Atelier DARN’ın RHUBARB Enstalasyonu, interaktif ve sürdürülebilir tasarımın dönüştürücü potansiyelini vurguluyor.

Boyutları ve renkleri değişen, 1.000 adet 3D baskılı çevre dostu PET filamentlerden yapılmış enstalasyon, antik çağlardan bu yana değişen sporlar, takımlar ve temalar arasında seyircinin sabit kaldığı Olimpiyatların ritminden ve evriminden esinleniyor. Ayrıca tasarım, Festival des Architectures Vives’in 2024 edisyonunun Kamu Ödülü’nü almaya layık görüldü.

Enstalasyonun kavisli formu sayesinde eserin merkezi haline gelmeye teşvik edilen katılımcılar, sanat eserinin içine girerek itme, dokunma veya elleri parçaların üzerinde gezdirme gibi yollarla eser ile etkileşim kurabiliyor. Boyutları ve renkleri değişen 1.000 parçadan oluşan tasarımın renk paleti, Montpellier’de ve avluda bulunan tonlara atıfta bulunarak insan çeşitliliğinin ve kapsayıcılığının zenginliğini simgeliyor.

Çevresel sorumluluk arayışında olan Rhubarb enstalasyonu, üç farklı türde 3D baskı malzemesi aracılığıyla sürdürülebilir üretim yöntemlerini araştırıyor: evdeki atık PET şişelerden üretilen el yapımı PET filament; BASF Forward AM tarafından endüstriyel PET atıklarından geri dönüştürülen endüstriyel bazlı filament Ultrafuse®️ rPET; ve NOVINOV tarafından biyolojik olarak parçalanabilir özelliklere sahip miscanthus’tan yapılan benzersiz bir bitki bazlı malzeme. Bu malzemeler sadece ürün zenginliğini sergilemekle kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir mimariye giden farklı yolları da örnekliyor.

RHUBARB’ın avlu içindeki yerleşimi, doğal ışık kaynaklarıyla simbiyotik bir ilişki kurulmasını da sağlıyor. Güneş ışığı farklı konfigürasyonlardan süzülürken, gölgeler sahne üzerinde dans ederek eserin geçici doğasını vurguluyor.

Tasarım, izleyici ve sanat eserinin rollerini değiştirerek dinamik fikri vurguluyor: ziyaretçiler enstalasyona girdiklerinde sanata dönüşürken, enstalasyonun kendisi de bir seyirci gibi davranarak avludaki hareketlerini yansıtıyor. Atelier DARN’ın açıklamasına göre ‘Rhubarb’ kelimesi, bir film setinde sahneyi tamamlayan ve izleyicinin kolektif sesinin ince ama hayati doğasını yansıtan ortam arka plan gürültüsüne atıfta bulunuyor.

Fotoğraflar: photoarchitecture.com, Diego Albo Martínez, Chris Jary