Avrupa’da Japon Geleneğinden İlham Alan Tasarım: GARDEN PAVILION

Byró Architekti, Prag’ın Vltava Nehri yakınlarındaki bahçeye minimalist ve yaz – kış kullanılabilecek bir barınak olan ‘Garden Pavilion’u tasarladı. Eski kulübenin temelleri üzerine inşa edilen tasarımın cephesinde Japonya’ya özgü geleneksel ahşap koruma yöntemi ‘Shou-sugi Ban’ın kullanılmasıyla karartılmış, kömürleştirilmiş görünüm elde edilmiş. Garden Pavilion, ismi üzerine bahçe ile güçlü ilişki kurması hedefiyle evin bir tarafının tamamen açılmasını sağlayan katlanır panel fikrini benimsiyor. Ahşap panjurların arkasına gizlenmiş polikarbonat duvar, açıkken aynı zamanda bir dış mekan çatısı işlevi görerek yağmurlu havalarda kullanılabilecek kapalı alanı genişletiyor.

Sadece on dakikalık yürüme mesafesindeki bir apartman dairesinde yaşayan müşterilerin, yıl boyunca arsalarından en iyi şekilde yararlanacak yeni bir barınak talebinde bulunmasıyla Garden Pavilion hayata geçirilmiş. Garden Pavilion, Prag’ın merkezine yakın geniş bir özel bahçe içerisinde konumlanıyor. Dokusal bir yüzey oluşturmak için ahşabı kömürleştirmeyi hedefleyen, ‘Yakisugi’ olarak da bilinen ‘Shou Sugi Ban’ tekniği ile inşa edilen cephe, iç mekandaki açık ahşap rengi ile kontrast oluşturuyor.

Çelik kablolar, makaralar ve karşı ağırlıklardan oluşan polikarbonat panelin katlanma mekanizması, tek kişi tarafından ayarlanabilecek şekilde tasarlanmış. Katlanır ön panel, tüm cephenin açılmasına ve iç – dış mekan arasında ferah bir geçişe imkan sağlıyor. Ayrıca, pavyonda güvenlik nedeniyle panellerin yalnızca içeriden açılabilir özelliği bulunuyor. Panellerin kapalı olduğu durumda küçük bir arka kapı ile iç mekana kolayca erişim mümkün.

Pavyon, tamamen ahşaptan minimalist bir yaşam alanı sunuyor. Dört cephenin üçünde yer alan pencereler gün boyunca değişen bir aydınlatma düzeni yaratırken, yarı saydam polikarbonattan oluşan geniş alanlar pavyonun dışarıya kapalı olduğu zamanlarda bile aydınlık kalmasını sağlıyor.

Fotovoltaik paneller Garden Pavilion’a elektrik sağlarken, tavan penceresi ve özel lomboz penceresi sayesinde alan boyunca doğal ışığa öncelik verilmiş.

Pavyonun iç mekanında dış cepheye kıyasla aydınlık bir renk paleti kullanılmış, iç duvarlar alçı ile sıvanmış ve ahşap detaylarla tamamlanmış. Arka duvarda, sıcak aylarda okumak veya uyumak için küçük bir asma kata çıkan entegre bir merdivene sahip ahşap bir kitaplık bulunuyor. Kitap rafları kış aylarında bitki deposu olarak ikiye katlanır özelliğe sahip.

BYRÓ architekti’nin kurucuları Jan Holub ve Tomáš Hanus, sadece 20 metrekarelik alan kaplayan çağdaş kulübenin tasarımında işlevselliği ön plana çıkarıyorlar.

Proje Yılı: 2023
Lokasyon: Prag, Çekya
Mimar: BYRÓ architekti
Fotoğraflar: Alex Shoots Buildings