Arc, Bali’deki dünyaca ünlü Green School kampüsünün oldukça yenilikçi bir vizyonla hayata geçirilmiş yeni yapısıdır. IBUKU, bu yeni bina ile bambu mimarisine ve hafif yapılara referans olabilecek öncü bir projeye imza atmış. Jörg Stamm ve Atelier One ile iş birliği içerisinde kampüs için yeni bir sağlıklı yaşam alanı ve spor salonu yaratılmış.
Deneysel sürecinin sonunda alternatif yapılar için bir tasarım çözümü sunan bu dikkat çekici proje malzeme tercihi ile sürdürülebilir eğitimi teşvik ediyor. Eşsiz güzelliğe sahip formu ve rafine tasarımı aylarca süren bir araştırmanın ürünü olarak ortaya çıkmış. Açıklığı 19 metreye ve yüksekliği 14 metreye ulaşan bir dizi bambu kemerin zıt yönde kıvrılmasıyla elde edilen form benzer malzemeler ve alışılagelmiş strüktürel çözümler düşünülünce bu anlamda şimdiye kadar hayata geçirilmiş ilk örnek olmasıyla da öne çıkıyor.
Arc, minimum oranda taşıyıcı kullanarak geniş alanlar yaratmak için ilhamını doğadan ve insandan alıyor. İnsan vücudunun eşsiz stratejilerinden yola çıkılarak oluşturulan sistem referans olarak akciğerlere ince fakat oldukça güçlü bir katman oluşturarak onu koruyan göğüs kafesini kullanır. Bir dizi kaburganın gergin ve esnek bir deri tabakası tarafından sabitlendiği kompozisyonun bir benzeri yapıda bambu kemerler ve ızgara kabuklar kullanılarak oluşturulmuş. Çatı örtüsü olarak kullanılan kabuklar tepede yükselen oldukça ince kemerler arasındaki boşlukları kaplayarak alana hem bir özgünlük hem de samimi bir atmosfer getiriyor. İlk bakışta kabuklar kemerlerden sarkıyor gibi algılansa da aslında onları ayakta tutan sistemin en büyük parçasını oluşturuyorlar.
Arc’ın sezgisel olmayan bu geometrik düzenlemesi yapıyı oldukça stabil hale getirmeyi başarırken strüktürel malzeme ihtiyacını da önemli ölçüde azaltarak sürdürülebilirlik kavramını bir ileri seviyeye taşır. Yaratılan bu form aynı zamanda dikkat dağıtan herhangi bir kafes kiriş veya ek taşıyıcı olmadan, inanılmaz derecede ince strüktürel elemanlarla geniş iç mekanlar yaratılabileceğinin somut bir örneğini oluşturuyor.
Proje yöneticisi Rowland Sauls yapıyı hayata geçirirkenki süreci şöyle özetliyor: ’Arc için tasarlanan yapı tamamen emsalsizdir. Daha önce hiç uygulanmamış bir tasarıma girişmek biraz cesaret ve iyimserlik gerektiriyordu. Projenin başarısı için gereken cevapları araştırıp geliştirecek kadar yaratıcı ve inatçıydık.’
Ofisin tasarım felsefesi de proje hakkında birçok ipucu veriyor: ‘IBUKU’da doğal malzemeler ile inovasyonun insanları doğaya bağladığı, umut ve ilham verici bir dünyaya inanıyoruz. İnsanlara merak deneyimi yaşatan mekanlar tasarlama imkanını buluyoruz. IBUKU, tasarım yapmanın çığır açan yollarını araştıran bir tasarımcı ve mimar ekibidir’.
Formunun gelişimini tamamen yenilikçi bir strüktürel çözümleme arayışına bırakan estetik tavır projeyi çevreleyen eşsiz doğa ile birleşince ortaya etkileyici bir mekan deneyimi ve görsel etki çıkıyor.
Proje Yılı: 2021
Lokasyon: Bali, Endonezya
Mimar: IBUKU
Fotoğraflar: Tommaso Riva
Kaynak: ibuku.com, archdaily.com
Sevgili tasarımcımızı tebrik ederim. Doğal malzemeyi ancak bu kadar güzel kullanarak bir eser meydana getirmiş. Kaplama malzemelerini alt taşıyıcılara nasıl irtibatladı çok merak ettim. Aynı zamanda çok başarılı bir işçilik yapılmış. emeği geçenleri tebrik ederim. Sanki bambular daha taze/yeşil halde iken form verilmiş gibi algıladım. Doğru mudur ?
Selamlar…..