Son dönemlerde ilerleyen teknoloji 3B baskıda birçok farklı malzemenin kullanılabilmesine olanak tanıyor. Çoğu kişi bu noktada geleneksel plastiklere ya da polikarbonata yönelirken bazıları gözünü organik malzemelere çevirdi ve ortaya harika sonuçlar çıktı. Krill Design isimli Milano merkezli tasarım ajansı tamamen doğal ve çözünebilen bir biyopolimer olan Sicilya portakal kabuğunu değerlendirerek bunları ‘Ohmie’ lambalarını üretmek için 3B baskı malzemesi olarak kullandı. Tasarım stüdyosu Interesting Times Gang ise konut inşaatçısı OBOS ile iş birliği yaparak portakal kabuğundan ve mantar miselyumundan yapılan Veggro adlı bir akustik bölme serisi üretti. Şu anda prototip aşamasında olan Veggro bölücülerin, Loom ve Jugoso olmak üzere iki farklı tipte üretilmesi planlanıyor.
‘Ohmie’ yerel, doğal ve verimli olanı değerlendirme fikrini odağına alıyor…
‘Peki neden portakal kabuğu?’ derseniz onun da mantıklı ve teknik bir açıklaması var elbette. Krill’in pazarlama müdürü Domiziana Illengo’ya göre, portakalların İtalya’da bol miktarda bulunmasının yanı sıra narenciye kabuğunun verimlilik açısından özellikle öne çıktığı bir sebep daha var. Illengo, ‘Sebze nişastalarının fermantasyonundan elde edilen ana biyopolimer ile organik tarım ürünlerinden elde edilen ek malzeme arasındaki ortak nokta, bağlanabilmeleri için şekere ihtiyaç duymalarıdır.’ diyor ve ekliyor: ‘Portakallar, tam olarak şeker olmasa da karbonhidratlar açısından zengindir, ki kimyasal düzeyde temel olarak aynı şeydir. Bu da bize sağlam bir malzeme geliştirmemiz konusunda yardımcı olur.’
Krill için lambanın yapımında temel sorun, malzemenin üst kısmının desteklenmesi ve formun güvenli bir şekilde ayakta durabilmesini sağlamak olmuş. Stüdyo, arkasının mümkün olduğunca düz olmasını ve başının eğilebilmesine rağmen yan veya düşme eğilimi göstermemesini sağlayan bu son tasarıma ulaşmak için tam yedi prototip denemiş.
Portakal kabuğu ve mantar miselyumu Veggro’nun ana malzemesi…
Interesting Times Gang’in hem estetik açıdan mekanı dönüştürmeyi hedefleyen hem de organik malzemeleri değerlendiren inovatif bölücülerine gelecek olursak: Mantar miselyumu kullanılarak üretilen Loom, mantarı andıran bir desene sahiptir. Jugoso ise portakal kabuklarından 3B baskı yöntemiyle üretilmiştir ve meyvenin kesitlerine atıfta bulunan geometrik deseni ile dikkat çeker. Interesting Times Gang, Veggro’yu ‘biyofilik iç mekan tasarımına sahip mobilya olarak kullanılan bir duvar konsepti’ olarak tanımlamaktadır. Paneller aynı zamanda akustik izolasyon sağlamak ve dekoratif bir eleman olarak hizmet etmek üzere tasarlanmıştır. Paneller bir meşe ahşap çerçeveye monte edilmiştir ve iç mekana yeni bir görünüm kazandırmak gerektiğinde kolayca çıkarılıp değiştirilebilecek bir tasarım kurgusuna sahiptir.
Konut inşaatında karbon emisyonlarını azaltabilecek biyomalzemeleri araştırmak amacıyla iş birliği yapan Interesting Times Gang ve OBOS Veggro’yu da bu amaç doğrultusunda geliştirmiştir.
Gidişata bakılırsa ekolojik 3B baskı malzemeleri her geçen gün çeşitlenirken yeni iş birlikleriyle önümüzdeki süreçte çok farklı tasarımlar ve yapım teknikleri ile karşılaşacağız.
Referanslar: wired.co.uk, dezeen.com
Yorum Yazın!