MVRDV, Hindistan’ın Mumbai kentinde yer alan üst geçidin altındaki bir dizi ihmal edilmiş alanı kullanıma uygun hale getirerek bölgeye yeni bir kamusal alan kazandırdı. Bir kısmı tamamlanan One Green Mile projesinin erişilebilirlik, güvenlik ve sürdürülebilir kentsel ekonomi yaklaşımları projenin özgünlüğünü ve o bölgede yarattığı kentsel faydayı ortaya koyuyor. Bölge, MVRDV’nin mimari yaklaşımı ile beton yığını görüntüsünden kurtularak çocuklar dahil birçok kullanıcının mekanı deneyimleyeceği yeşilliklerle çevrili bir alana dönüşüyor.
StudioPOD tarafından bölgenin kentsel tasarım çalışmalarının, ilk fikir ve master planlamalarının tamamlanması sonrasında tasarım aşaması için MVRDV ile işbirliği yapıldı. Döngüsel ekonomi yaklaşımı ile üst geçidin altındaki boşluk kullanılarak alan olarak değerlendirilmiş olur. One Green Mile projesi ulaşım yoğunluğunu gölgeleyerek yaya ve bisikletlilerin kullanımına elverişli alan sunuyor. Böylelikle sosyal çevre bu proje ile kullanışlı hale getirilerek araç yoğunluğunu azaltıp yaya geçitleri ve kent mobilyaları ile yaya kullanımını arttıran bir stratejiyi amaçlıyor.
One Green Mile projesinin en büyük artılarından biri de kamusal alan kullanımının çeşitli kullanıcı profilleri ile nasıl entegre olabileceğini göstermesi oluyor. Üst geçidin oluşturduğu strüktüre mavi çizimlerle canlılık katılması ve mavi kent mobilyaları ile uyumun yakalanması her kişinin deneyimlemek isteyebileceği bir açık alana dönüşüyor.
Tasarım kurgusunu oturma alanı, oyun alanı ve okuma alanı gibi çeşitli aktiviteler belirliyor. Alanın girişinde yeşilliklerle çevrili bir kemer kullanıcıları içeri davet eder ve istinat duvarları, saksılarda yer alan yeşillik de alanı soğuturken gürültü kirliliğini azaltarak biyolojik çeşitliliği destekler. Aydınlatma tasarımı da alanın güvenilirliğini sağlayarak bölgenin kent içerisinde her zaman yaşayan noktası haline gelmesini sağlar niteliktedir.
MVRDV proje ortağı Stefan de Koning projeyi şöyle açıklıyor; “One Green Mile projesi şu soruyu soruyor: Ya otoyolların kestikleri yerlere bir şeyler vermesini beklersek? Bir üstgeçit, sıcak bir şehirde biraz gölge sağlayabilir ve yüksek binalarla geliştirilemeyecek küçük bir arazi alanı yaratır. Bunu kamusal alana dönüştürmek o kadar da çılgın bir fikir değil.”
Şehir genelinde tekrarlanarak uygulanabilir bir öneri geliştiren proje, kent genelinde ihmal edilmiş alanların potansiyelini göstererek kullanıma elverişli hale getirilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.
Proje Yılı: 2022
Lokasyon: Mumbai, Hindistan
Mimar / Tasarımcı: MVRDV (mimari tasarım) / StudioPOD (kentsel tasarım)
Fotoğraflar: Suleiman Merchant / Courtesy of MVRDV
Yorum Yazın!