Konut krizleri, evsizlik sorunu, çevre sorunları, ekonomik kaygılar hayalimizdeki ev kavramını değiştirmeye başladı. Ev sahibi olmak giderek zorlaşırken, m²’lere biçilen değerlerin inanılmaz şekilde artmasıyla küçük alanları yaşanabilir hale getirme fikri kaçınılmaz oldu. İyi düşünülmüş tasarım ve mimarinin yardımıyla yaratılan mekanların kalitesi büyüklüklerinden bağımsız bir hale geldi. Küresel ısınmaya dayalı problemlerin ve çevre krizlerinin had safhada olduğu günümüzde belki de en benimsememiz gereken trendlerden birisi minimum enerji ve eforla ihtiyacımıza cevap verebilecek alanlar yaratabilmek. Bu tip tasarımlar hem doğaya daha az zarar vermeleriyle hem de ihtiyaç halinde birden çok kullanıcı profilinin sorununa çözüm olabilmeleriyle dikkat çekiyor. Mikro yaşama olan eğilim hem kentsel hem kırsal alanlarda oldukça hızlı bir şekilde artıyor. Bu akım bir noktada materyalizmin öne çıktığı değişen dünya düzenine de bir başkaldırış olarak görülüyor. Son yıllarda bu akıma uygun olarak hayata geçirilmiş örneklerden bazılarına göz atalım.
A45 | BIG – 2018
BIG tarafından tasarlanan A45 New York’un dışında inşa edilen ve herhangi bir yerde herhangi bir amaç için kullanılmak üzere uyarlanabilir bir prototip projesidir. Tasarım, eğimli çatısı ve yağmurun kolayca akmasını sağlayan açılı duvarları ile geleneksel A formlu kabinlerden evrilmiştir. Yapının niteliklerini en üst düzeye çıkarmak için kullanımını rahatlatmak adına kare bir zemin planına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Çatı, kare zeminin üzerinde 45 derece bükülerek ortaya kristal benzeri bir form çıkarır. A45’in değişken görünümü güneş ışınlarının ve yansımanın da etkisiyle oldukça estetik görseller oluşturur.
MINI LIVING Urban Cabin | Penda – 2018
House Vision China’daki MINI LIVING Urban Cabin minimum alanda maksimum yaşam kalitesine ulaşmanın yollarını arıyor. Mikro daire konsepti fuar için Penda’nın ortağı olan Çinli mimar Sun Dayong ile iş birliği içinde gerçekleştirilmiş. Pekin’deki Urban Cabin, MINI LIVING tarafından geliştirilen bir konseptin dördüncü yorumu olarak karşımıza çıkıyor. Yapı, Pekin’in hutonglarının mirası, avlulu mahalle konsepti ve konutun geleceği için yenilikçi fikirler bir araya getirilerek tasarlanmış. Yaşam alanları için cephede delikli metal bir malzeme kullanılmıştır. Gün boyunca şeffaflık, aydınlatma ve mekansal hissiyat bu sayede değişmektedir. İç mekanlarda ahşap oldukça modern malzemelerle bir araya getirilmiştir. MINI’nin bir ilkesi haline gelen ‘yaratıcı alan kullanımı’, mekan kullanımı çözümlerinde en ince ayrıntısına kadar hissedilir. İtme, katlama ve döndürme gibi hareketlerle mekan değişik senaryolara ve kullanım ihtiyaçlarına olanak tanımaktadır. Urban Cabin yalnızca 15 m2’lik bir alanı üzerinde oldukça esnek bir yaşam alanı sağlamaktadır.
Knapphullet | Lund Hagem Architects – 2014
Knapphullet, alanın üzerindeki iki küçük kulübenin yerini almak üzere Lund Hagem Architects tarafından tasarlanan küçük bir yapıdır. Yeni bina özgün bir çatıya sahiptir. Çatı, üst bölümdeki uçuruma bağlanan seyir platformuna kadar bir rampa oluşturarak zemine doğru katlanır. Proje, büyük kayalar ve yoğun bitki örtüsü ile çevrili bir alanda doğal olarak korunaklı olan mekanın nasıl kullanılabileceğine dair bir fikir olarak başlamıştır. Panoramik deniz manzarasını görmek için yapıdan yukarı tırmanma düşüncesi sonucu çatının karakteristik şekli ortaya çıkmıştır. Yapı oldukça az yer kaplamasına rağmen, dikeyde bodrum, zemin ve çatı olmak üzere üç kattan meydana gelmektedir.
Living Unit | OFIS Architects – 2017
Ahşap strüktürlü kabinin tasarımı OFIS, C+C, C28 ve AKT tarafından Permiz’in müteahhitliği ile birlikte esnek ve farklı konumlara, iklim koşullarına, arazilere uyarlanabilecek şekilde geliştirildi. Tasarımın en dikkat çekici özelliklerinden biri birçok farklı kullanıma olanak tanıyacak şekilde düşünülmüş olması. Yapı, tatil kulübesi, ağaç ev, araştırma, turizm veya barınma gibi ihtiyaçlar için kısa süreli yerleşim olarak kullanılabilir. Yapının oldukça küçük olan boyutu sayesinde de kolayca taşınabilmektedir. Proje doğal, ekolojik ve insan dostu bir malzeme olan ahşabın kullanımını teşvik eder. Temel ünite, çift kişilik yatak, gardırop, sandalyeli masa, banyo ve mini mutfak ile iki kişinin yaşayabileceği konforu sunmaktadır. Üniteler dikey ya da yatay olarak birleştirilerek farklı kompozisyonlar oluşturabilmektedir.
Referanslar: dezeen.com, architonic.com, designboom.com, archdaily.com
Fotoğraflar: Courtesy of Klein, Kim Müller, Janez Martincic, Xia Zhi, Laurian Ghnitoiu
Yorum Yazın!