LEEZA SOHO
Çin’in Pekin kentinde Zaha Hadid’in ölümünden önce tasarladığı 45 katlı Leeza Soho gökdeleni, dünyanın en uzun atriyumunu da içinde barındırıyor ve Fengtai ticaret bölgesinde yer alıyor.
Galaxy Soho ve Wangjing Soho’nun da geliştiricisi olan Soho China’nın yüksek katlı binası Leeza Soho; dev bir atriyumu çevreleyen mağaza ve ofislerin bir karışımını içeriyor.
Patrik Schumacher başkanlığındaki stüdyo projeyi şöyle tanımlıyor;
“Yeni iş bölgesi, kentin merkezinde mevcut altyapı ağlarını etkilemeden büyümeyi karşılamak için Pekin’in çok modlu kentsel planının ayrılmaz bir parçası. Bu 45 katlı 172.800 metrekarelik kule, Pekin’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin esnek ve verimli, A sınıfı ofis alanı talebine yanıt veriyor.”
Tamamlanmış haliyle, Leeza Soho’nun yerüstünde 45 ve yeraltında ise dört katı var. İş bölgelerine ve tren istasyonuna bitişik bir alanda konumlandırılmış ve ayrıca yeraltı metro servis tünelinin üstünde.
Yapının tünel üzerindeki konumu, Zaha Hadid Architects’in binayı ikiye bölmesine yol açmış ve bu da merkezinde dev bir atriyum oluşmasına neden olmuş. Atriyum; 194.15 metre ile dünyanın en yüksek atriyumu olan Dubai Burj Al Arab otelindeki benzerini geçen bir yükseklikte.
Bina yükseldikçe, Leeza Soho’nun boşluğu, kulenin iki kenarının birlikte hareket ediyormuş gibi görünmesi için 45 derece bükülüyor. Bu aynı zamanda kulenin üst katlarını Batı Pekin’in ana caddelerinden biri olan Lize Yolu’na bakacak şekilde hizalamış oluyor. Atriyumun dinamik şekli, kulenin her iki tarafında iç kısımlara doğal ışık sağlayan ve her kattan şehrin manzarasını sunan dışbükey açıklıklar oluşturuyor.
Leeza Soho’nun atriyumunun en düşük seviyesi, iş bölgesi için halka açık bir meydan olarak tasarlanmış ve kulenin içindeki tüm alanları birbirine bağlayan, bükümlü ve heykelsi şekli nedeniyle değişen manzaralar sunan halka açık bir meydan görevi görüyor. Pekin için, doğrudan şehrin ulaşım ağına bağlı olan fantastik bir yeni kamusal alan yaratıyor.
Bina cephesi çift yalıtımlı ve havalandırmaya yardımcı cam panellerden oluşmakta. Amaç, Pekin’in değişken hava koşullarında konforlu bir iç mekan ikliminin korunmasına yardımcı olmak.
Binanın çevresel performansını artırmak amacıyla, kuleye egzoz havasından ısı geri kazanımı ve yüksek verimli pompalar, su toplama tesisleri, gri su sifonu ve fotovoltaik panelli yalıtkan yeşil bir çatı yerleştirilmiş.
Elektrikli ve hibrit araçların şarj alanlarının yanı sıra, kullanıcıları sürdürülebilirlik konusunda seyahat etmeye teşvik etmek için 2.680ad kilitlenebilir bisiklet parkı ve duş tesisleri bulunuyor.
Lokasyon: Pekin, Çin
Proje yılı: 2019
Mimar: Zaha Hadid Architects
Fotoğraflar: Hufton + Crow
Kaynak: dezeen, archdaily
Editör: DAC İstanbul
Yorum Yazın!