Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi 23 Nisan-27 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Dünyanın en önemli sanat etkinlikleri arasında gösterilen Venedik Bienali’nin Türkiye Pavyonu’nda sanatçı Füsun Onur’un ‘Evvel zaman içinde…’ başlıklı sergisi yer alıyor. 23 Nisan 2022’de Arsenale’de sanatseverlerle buluşan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonu ile gerçekleşen serginin küratörlüğünü İstanbul Bienali ve İKSV Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer üstleniyor.
Güncel ve kavramsal sanatın öncülerinden Füsun Onur, Venedik Bienali için ürettiği sergisinde insanların yol açtığı ve gezegenin geleceğini tehdit eden insan odaklı yönetim anlayışına karşı birleşerek mücadele eden bir grup fareyle kedinin öyküsünü anlatıyor. Onur; iklim krizi, insan eliyle doğaya verilen zarar ve pandeminin etkileri gibi güncel birçok sorunu odağına alıyor ve bunları yarattığı masalsı evren vasıtasıyla ziyaretçilere aktarıyor.
Sanatçı, sergisi için metal telleri eğip bükerek yarattığı figürleri dans ettiriyor, müzik yaptırıyor, seyahat ettiriyor… İnsanların yol açtığı problemleri insan dışındaki canlıların aradığı çözümler üzerinden gündeme getiren Onur, ortaya oldukça özgün, sıra dışı ve dikkat çeken bir iş çıkarıyor. Figürler ile yaratılan koreografide ziyaretçilerin hayal dünyasının yaratıcılığına bırakılan ve onları sorunlar hakkında düşünmeye teşvik eden sahneler canlandırılıyor.
Serginin tasarımını Yelta Köm üstlenirken, aydınlatma tasarımında ise Erinç Tepetaş’tan danışmanlık alınıyor.
Sergiye Füsun Onur’un sanat üretimine verdiği uzun yıllarını kronolojik olarak derinlemesine yansıtmayı amaçlayan bir monografi eşlik ediyor. Marcello Jacopo Biffi’nin tasarladığı monografinin editörlüğünü ise Bige Örer ve Nilüfer Şaşmazer birlikte gerçekleştiriyor. Yayında küratörlerin, sanatçıların ve sanat tarihçilerinin Füsun Onur’un sanat pratiğine dair yazıları ve yorumları yer alıyor. İKSV ve Mousse Publishing ortaklığı ile hayata geçirilen yayına Ahu Antmen, Alev Ersan, Anna Boghiguian, Anne Barlow, Aslı Seven, Ayşe Erek, Chus Martínez, Defne Ayas, Deniz Gül, Fatih Özgüven, Gregory Volk, Hera Büyüktaşcıyan, HG Masters, Iwona Blazwick, İz Öztat, Kevser Güler, Leylâ Gediz, Misal Adnan Yıldız, Murat Alat, Necmi Sönmez, Paolo Colombo, Sally Tallant, Seza Paker ve Tolga Tüzün yazılarıyla katkıda bulunuyor.
Cecilia Alemani’nin küratörlüğünde gerçekleştirilen ana sergi ‘The Milk of Dreams’ ile birlikte toplamda 81 farklı sergiye ev sahipliği yapan Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi, ’bedenlerin temsili ve metamorfozları, bireyler ve teknolojiler arasındaki ilişki ve bedenler ile dünya arasındaki bağlantı’ olarak üç temayı odağına alıyor.
Sergi hakkında daha fazla bilgiye İKSV’nin web sitesinden ulaşabilirsiniz: https://www.iksv.org/tr/haber/venedik-bienali-turkiye-pavyonu-2021-de-fusun-onur-u-agirliyor
Yorum Yazın!