Norveç merkezli mimarlık ofisi Snøhetta, Pekin’de inşaatı devam eden kütüphane için gerçekleştirdikleri tasarımı paylaştı. 16 metre yüksekliğindeki cam cephe ile çevrili kütüphane, kolonlarının formuyla dev bir ormanı anımsatıyor. Snøhetta, 2018 yılında kazandığı yarışma sonucunda Pekin Merkez Kütüphanesi’ni (Beijing Sub-Center Library) tasarlamaya hak kazanmıştı. İnşaatın kesinleşmesinin ardından Snøhetta, lokal ortak ECADI ile iş birliği içerisinde mimari, peyzaj ve iç mimari projeyi geliştirdi. Sürdürülebilir kütüphane tasarımına yeni standartlar getirmeyi hedefleyen yapı; teknolojiden, akıllı tasarımdan ve yerel kaynaklardan yararlanarak kendini geleneksel kütüphanelerden farklı kılmayı hedefliyor. 2020 yılında inşaatına başlanan yapı, strüktürel anlamda da öne çıkıyor. Kütüphane tamamlandığında Çin’in ilk kendi kendini taşıyan cam cepheye sahip projesi olacak.
Kütüphanenin büyük açık alanı insanları hem mekansal hem de entellektüel olarak bir araya getirmeyi hedefliyor. Etkileşim ve bilgi alışverişini teşvik eden tasarımda her yaştan insanın paylaşımda bulunabileceği mekanlar öne çıkıyor. Snøhetta, iç mekanda yer alan kolonların, Çin’e özgü 290 milyon yıllık bir ağaç türü olan gingkoya atıfta bulunmak üzere tasarlandığını belirtiyor ve iç mekadanki tasarım kararlarını şu sözlerle açıklıyor: ‘Ağaçlarla çevriliymiş gibi düzenlenen kademeli alanlar insanları binadaki yolculuklarının herhangi bir noktasında oturup mola vermeye davet ediyor. Resmi olmayan alanlar, bir ağacın altında oturup en sevdiğiniz kitabı okuma fikrini yaratıyor.’
Yapıda kullanılan kolonların her biri kütüphanenin iklimine, aydınlatmasına, akustik performansına ve yağmur suyu tahliyesine yardımcı olan teknolojiler ile donatılarak mekansal konforun maksimum düzeyde olmasına olanak sağlayacak.
Yapının son derece şeffaf olan cephesi kütüphane aktivitelerini dışarıdaki insanlar için de görünür kılarak onları bu etkileyici alana davet ediyor. Merkezde bulunan vadi benzeri form, yapının kalbini oluşturuyor. Bu vadi, yatay sirkülasyonu düzenleme ve insanları ilgili oldukları alanlara yönlendirme görevini üstlenerek iç mekandaki akışın kontrolünde önemli bir rol oynuyor.
Kütüphane yapısı sürdürülebilirlik konusunda mümkün olan en yüksek standartları karşılamayı hedefliyor. Yapının direkt güneş ışığına maruz kalan çatısı bu özelliğini avantaja çevirerek yerleştirilen fotovoltaik elemanlar sayesinde ciddi oranda yenilenebilir enerji üretebiliyor. Çevreye oldukça önem veren yapının inşaatı için gereken tüm ana malzemeler yerel olarak tedarik edilmiş ve üretim sürecini kolaylaştırmak adına kolonlarda ve çatıda modüler bileşenler kullanılmış. Kütüphane mimarisinde birçok yeniliğe imza atacak olan yapının inşaatının 2022 yılının sonunda tamamlanması bekleniyor.
Proje Yılı: 2022
Lokasyon: Pekin, Çin
Mimar: Snøhetta
Lokal Partner: ECADI
Görseller: Plomp
Yorum Yazın!