Lucky Knot

NEXT Architects’in tasarladığı 185 metre uzunluğunda ve 24 metre yüksekliğindeki kırmızı çelik köprü etrafındaki nefes kesici nehir ve doğa manzarasının maksimum oranda deneyimlenebilmesi adına yer yer yükselip alçalıyor. Çin’de yer alan köprü yerel bağlamla güçlü bir ilişki kurarak yeni perspektifler sunmayı hedeflemiş. NEXT 2013 yılında nefes kesici Melkwegbridge’i tamamladıktan sonra, Changsha’nın hızla gelişen bölgelerinden birinde, Dragon King Liman Nehri üzerine köprü inşa edilmesi üzere açılan yarışmaya davet edilmiş. Bu yarışma için ofis, Hollanda ve Pekin merkezlerinden uzman oldukları alanlarda tasarıma katkı sağlamalarını istemiş ve ortaya kazanan tasarım Lucky Knot (Şanslı Düğüm) çıkmış. Köprü inşasından çok kısa zaman sonra şehir için önemli bir simge haline gelmiş ve CNN tarafından ‘kalıpları yıkan en muhteşem köprülerden biri’ olarak seçilmiş. Mimarlar, Hollandalı ekibin altyapı ve su yönetimi konusundaki uzmanlığı ile Çin ekibinin azmi ve yerel bağlam konusundaki bilgisini birleştirmenin yarışmanın kazanılması sürecinde önemli bir karar olduğunu birçok kez vurgulamış.

NEXT’in hem uluslararası hem de ulusal müşterileri için tasarladığı projeler çevreyle kurdukları tekil ilişkilerinin yanı sıra, belirli bir yerin deneyimini geliştirmeleri ve alana katma değer sağlamalarıyla da farklarını ortaya koyuyor. Hızla büyümekte ve gelişmekte olan Changsha için de durum aslında benzer şekilde gerçekleşmiş. Ofis Lucky Knot’u bu kalabalık alanda yoldan geçenler için ilham verecek benzersiz bir jest olarak tanımlamış.

Köprü, bölgenin kamusal alanlarını geliştirmek için kilit bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Ekoloji, turistik faaliyetler ve eğlence aktiviteleri göz önünde bulundurularak tasarlanan köprü, farklı yüksekliklerdeki birden çok seviyeyi birbirine bağlıyor. Köprünün şekli bu kompleks rotaların düğümlenmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış. Eski dekoratif Çin halk sanatında düğüm, şans ve refahı simgelemekteymiş. Lucky Knot’un formu Mobius şeridi prensibinden ve Çin düğüm sanatından güçlü esintiler taşımaktadır.

NEXT Architects Beijing ortağı John van de Water’in tasarım ile ilgili açıklamasında köprünün çekiciliğini gelenekselliğin ve modernliğin birleşimine borçlu olduğunu söylüyor. Pekin ortağı Jiand Xiaofei ise projenin başarısını şöyle açıklıyor: ‘Lucky Knot bir köprüden ve iki kıyı arasındaki bağlantıdan daha fazlasıdır. Başarısı, kültürleri bir araya getirmesinde, tarih, teknoloji, sanat, girişimcilik ve mimarinin kaynaşmasında yatıyor.’ Projenin Çin ve Hollanda gibi çok farklı kültürlerden beslenen ekiplerin ortak çalışması sonucu ortaya çıkması da aslında projeyle ilgili çok önemli bir özellik olan birlikteliği vurguluyor. Farklılıklardan doğan denge ve uyum Lucky Knot’un bu denli başarılı bir köprü tasarımı olarak anılmasının başlıca sebeplerinden olarak gösteriliyor.

Proje Yılı: 2016
Lokasyon: Changsha, Çin
Mimar: NEXT Architects
Fotoğraflar: Julien Lanoo

Kaynak: archdaily.com, dezeen.com