Jiangxi River Bridge

Zaha Hadid Architects, Çin’in Jiangxi Nehri üzerinden geçen Chengdu West First Köprüsü’nü tamamladı. Şehrin Batı Hattı Yolu üzerindeki bir dizi köprünün ilki olan köprü, ağırlıklı olarak prefabrik yapıdan ve heykel görünümlü iki simetrik çelik kemerden oluşuyor. Mimarlık ofisi, proje için yapısal analiz yazılım teknolojisi kullanarak 200 yılda bir meydana gelen hava olayları gibi ekstrem çapta çevresel faktörlere karşı bile dayanıklılık sağlayan yenilikçi bir tasarıma imza attı. Jiangxi River Bridge olarak da adlandırılan yapı, kıvrımlı kemerleriyle nehrin üzerine estetik bir görünüm kazandırarak yeni bir kent simgesi olma potansiyelini taşıyor.

Fotoğraf: Liang Xue

295 metre uzunluğundaki Chengdu West First Köprüsü, Tuojiang Nehri’nin bir kolu olarak devam eden Jiangxi Nehri üzerinde zarif bir şekilde uzanıyor. 185 metre uzunluğunda bir orta açıklığa ve 55 metre uzunlukta nehir kenarlarına bağlanan ikincil açıklıklara sahip köprü, araç, bisiklet ve yaya trafiğine açık. Köprü, Batı Hattı Yolu’nda bulunan Airport New Town çevre yolu ve bisiklet yolunun ayrılmaz bir bileşeni olarak dönüştürücü kentsel gelişim stratejisi geliştiriyor ve aynı zamanda Chengdu Tianfu Uluslararası Havalimanı’nı çevreleyerek bölgenin erişilebilirliğini genişletiyor.

Fotoğraf: Liang Xue
Fotoğraf: Liang Xue

Jiangxi Nehri’nde temel bulunmadığından, nehir kıyısının her iki tarafında kemerlerin yaylanma noktalarının altına ara ayaklar yerleştirilerek köprünün stabilitesi sağlanmış. Köprünün destekleyici payandalarının ve dayanaklarının dinamik eğriliği, merkezine doğru daralarak çevresiyle diyalog halindeymiş gibi görünen konik, heykelsi bir form oluşturuyor.

Fotoğraf: Arch Exist

Simetrik köprü tasarımı, karayolu tabliyesinin her iki tarafından yükselen ve nihayetinde tepe noktasında birleşen iki simetrik çelik kemerden oluşuyor. Yaklaşık 1:6’lık bir yükseklik/açıklık oranıyla 30 metre yüksekliğe ulaşan kemerler, tepede yapının dengesini güçlendirmek ve yanal rüzgarlara karşı stabiliteyi korumak için kademeli olarak birleşmektedir. Kemerlerin kullanılma nedeni hakkında Zaha Hadid Architects; “120 – 250 metre arasındaki açıklıklar, en verimli köprü yapısını sağlamaktadır” açıklamasını yapıyor.

Köprünün fore kazıkları ve mesnetleri, geleneksel yerinde betonarme teknikleri kullanılarak inşa edilmiş. Her bir kemerin çelik kutu bölümleri, yerinde nakliye ve montaj için uygun boyutlara göre prefabrike edilmiş. Yol tabliyesindeki kablo ankrajlarını da içeren kenar kutu kiriş bölümleri de prefabrik olarak üretilmiş ve yerinde kaynakla birleştirilmek üzere bölümler halinde teslim edilmiş.

Fotoğraf: Liang Xue

2019 yılında düzenlenen tasarım yarışmasının ardından köprüyü inşa etmekle görevlendirilen Zaha Hadid Architects (ZHA), tasarımın 3 boyutlu modeli üzerinde yapısal analiz yazılımı kullanmış. Bu şekilde köprünün malzeme yoğunluğu, statik yükler, dinamik trafik yükleri, rüzgar kuvvetleri ve yapı üzerindeki sıcaklık etkileri gibi çeşitli faktörler bakımından dayanıklılığı sağlanmış.

 

Proje Yılı: 2023
Lokasyon: Chengdu, Çin
Mimar: Zaha Hadid Architects
Fotoğraflar: Arch Exist, Liang Xue

Kaynaklar: stirworld.com, dezeen.com